blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Kiinnostavimmat markkinat, puodit ja myyjäiset joulun hankintoihin

18.11.2019

Joulunaika on täynnä tunnelmallisia markkinoita ja myyjäisiä. Tietyissä tapahtumissa käyminen on muodostunut minulle jo perinteeksi, mutta niiden lisäksi tulen joka vuosi bonganneeksi yhä uusia mielenkiintoisia vaihtoehtoja, jotka sitten merkitsen kalenteriini. No, en tietenkään ehdi kaikkialle, eikä se ole toki tarkoituskaan, mutta tykkään silti laitta menovinkit ylös, jos vaikka sattuukin sellainen hetki, että voisi lähteä. Tänä vuonna listani alkaa olla jo nyt aika kattava, joten ajattelin jakaa sen.


Hyvät joulumarkkinat tarjoavat mahdollisuuden päästä ostamaan pienten paikallisten tuottajien ja käsityöläisten tuotteita sen sijaan, että shoppailisi marketista halpatuontimassatuotantotavaraa.  Jos siis on tarpeen hankkia jotain jouluksi, markkinat ovat oiva tilaisuus. Pitää tietysti olla tarkkana, ettei päädy markkinatunnelman viemänä tekemään tarpeettomia heräteostoksia tai vaikkapa sorru ostamaan tuontikrääsää vain, koska sitä myydään ylihintaan kotimaisen käsityötavaran rinnalla. Alkuperän tiedusteleminen tulee minulla onneksi jo selkärangasta.

Kun lisään markkinoita, myyjäisiä ja puoteja listalleni, pidän paikallisuutta ja käsityöläispainotteisuutta olennaisimpana seikkana. Mitään muuta varsinaista logiikkaahan minulla ei ole siinä, mitä listalle päätyy ja mitä ei, vaan olen vain poiminut tietooni tulleista ihan summan mutikassa sellaiset, jotka sattuivat tuntumaan omasta mielestäni houkuttelevimmilta ja kiinnostavimmilta. Aluerajauskin on vähän epämääräinen, mutta sellainen minä olen. Olkaa siis hyvät, tässä joulun 2019 listaus!


Turun ja lähiseudun kiinnostavimmat joulumarkkinat, joulupuodit ja joulumyyjäiset:

Turun Vanhan Suurtorin joulumarkkinat 23.-24.11., 30.11.-1.12., 7.-8.12. ja 14.-15.12. klo 11–17
Klassikko! Olen käynyt näillä markkinoilla suunnilleen joka vuosi, kun olen asunut Turussa, ja aion käydä jatkossakin ammentamassa jouluista tunnelmaa, ostamassa herkkuja ja tsekkailemassa tarjontaa. Markkinat ovat laajat ja monipuoliset, valikoima painottuu pieniin käsityöläistoimijoihin, ja tunnelma on hienon miljöön ansiosta mukavan vanhanaikainen. Ohjelmaakin on musiikkiesityksistä näytelmiin. Plussana on pitkä aikahaarukka, jonka ansiosta markkinoille ehtii varmemmin.

Teijon Masuunin perinteiset käsityöläisten joulumarkkinat 30.11.-1.12. klo 11-16
Kuulin näistä viime vuonna, mutta en ehtinyt käydä, joten nyt on kova yritys päästä osallistumaan. Markkinoiden aikaan kaikki masuunin puodit ja myymälät, taide- ja käsityöputiikki, taidenäyttely ja kahvila ovat avoinna, enkä ole vielä koskaan käynyt niissä. Lisäksi sijainti Teijon kansallispuiston kyljessä on ehdoton valtti.

Mathildedalin Joulukylän joulumarkkinat 30.11. klo 14-19
Sama homma kuin Teijon Masuunin markkinoiden kohdalla - tänä vuonna haluan käydä täällä! Onneksi Masuuni ja Mathildedal sijaitsevat lähellä toisiaan, joten samana päivänä ehtii vierailla molemmissa, ja ehkäpä myös kuljeskella kansallispuistossa. Mathildedal on ihana paikka, jossa tykkään käydä vaikkapa kahvilla, kun olen retkeilemässä Teijossa. Erikoisen mukava juttu ovat alpakat, joita saattaa päästä taputtamaan. Kaikki Mathildedalin puodit, kahvilat ja ravintolat ovat myös auki markkinapäivänä ja palvelevat normaalia pidempään.


Fiskarsin Ruukin joulu 26.11.-6.1.
Satuin lukemaan tästä ja oli kyllä pakko laittaa kalenteriin, vaikken ole varma, tulenko lähteneeksi käymään. Monenlaista olisi kyllä luvassa loppiaiselle asti. Eniten houkuttelisivat joulumarkkinat 30.11.-1.12. Ne ovat kyllä samana viikonloppuna kuin markkinat Teijossa. En ole ikinä vielä käynyt Fiskarsissa, joten senkin puolesta houkuttelisi.

Suomen suurimmat joulumyyjäiset Turun Messukeskuksessa 14.12. klo 11-16
Tämäkin on minulle toistaiseksi vieras tapahtuma, enkä tiedä, minkälaisesta krääsätykityksestä on kyse, mutta ainakin tapahtumassa sanotaan olevan myynnissä ennen kaikkea kotimaisia käsityöläistuotteita. Kuulostaa siis lupaavalta. Sisäänpääsykin on ilmainen.

Lohjan menneen ajan joulumarkkinat 14.12. klo 10-16 ja 15.12. klo 11-16
Parhaat joulumarkkinat! Näillekin menen joka vuosi. Markkinat ovat tosi isot, valikoima on monipuolinen ja tunnelma mainio. Valtaosa myyjistä on pieniä paikallisia toimijoita, joita ei juuri missään muualla näekään. Ehkä vuosien varrella, kun tapahtuma on kasvanut, menneen ajan meininki on vähän lipsunut modernimpaan suuntaan ja joukkoon on ujuttautunut isompia toimijoita ja myös tuontikrääsän myyjiä, mutta silti nämä ovat minulle yhä ne parhaat joulumarkkinat. Ohessa pääsee tutustumaan myös Lohjan museoon ja Pyhän Laurin kirkkoon.

Iso-Puolalan joulupuoti 14.11.-22.12. 
Turun keskustassa Puolalanmäellä sijaitsee vanha Iso-Puolalan talo, jossa pidetään ihanaa joulun alla kahvilaa ja puotia. Kahvila on auki torstaista sunnuntaihin klo 12-16 päärakennuksessa, joka on rakennettu 1700-luvun lopulla. Vinttipuodissa myydään floristiikkatuotteita ja vanhoja sisustusesineitä to-su klo 11-16. Joululiiterin myyjäisistä saa ostaa käsityöläistuotteita lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-16. Kävin viime vuonna täällä ja iloitsin.


Sitten vielä muutama lisämahdollisuus:

Odotan, järjestävätkö Turun kukka- ja puutarhamyymälät tänäkin vuonna myyjäisiä, sillä viime vuosina niin Flörillä kuin Viherlassilallakin on ollut ihan mainiot pikkymyyjäiset.

Pysyn kuulolla Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan tapahtumista. Vierailu sisäpuutarhan valossa ja lämmössä on erityisen mukavaa näin vuoden pimeimpään aikaan, ja puutarhan puodista löytää parhaat joululahjat kasviharrastajalle.

Turun museot virittäytyvät joulutunnelmaan, ja usein museopuoteihin tulee sen myötä kaikenlaista kivaa, kuten tosi ihania kortteja. Kävin viime vuonna käsityöläismuseossa ja Qwenselin talossa fiilistelemässä joulunäyttelyitä.

Tuorlan majatalon puoti Kaarinassa on myös ollut hyvä paikka etsiä persoonallisia pientuottajien herkkuja ja käsityöesineitä. Yksi puodin huoneista on usein omistettu kokonaan joulujutuille.


Kuvat ovat talvisesta Mathildedalista viime joulukuulta lukuun ottamatta ensimmäistä heppakärrykuvaa. Se on Lohjan joulumarkkinoilta kolmen vuoden takaa.

Nyt kun olen puhunut sopivasti jouluostoksista, lienee paikallaan linkittää vastapainoksi pari viime vuosien joulupostaustani, joissa avaan muun muassa, mitä oikeastaan ajattelen joululahjoista ja ostamisesta:

Mukavia joululahjoja (21.12.2017)
Stressitön joulu (1.12.2016)

Onko teillä tapana käydä joulumarkkinoilla?

18 kommenttia

 1. Tosi kiva listaus! Itselle vain nuo Turun markkinat ovat tutut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä ainakin yhdet joulumarkkinat tulee käytyä joka vuosi. Nyt ollaan menossa pikkujouluna Turkuun ja voi olla että Suurtorillakin poiketaan. Kiitos muistutuksesta!

   Poista
  2. Jes, Turun markkinat ovat mainiot. :)

   Poista
 2. On teillä siellä Turun seudulla hieno kattaus joulutapahtumia!
  Nuo Lohjan menneen ajan joulumarkkinat alkoivat kuumottavasti kiinnostaa, kun ovat suht lähellä. :)
  Hieno lista, josta monelle varmasti hyötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vain, koko ajan tulee vastaan uusia kiinnostavia juttuja, mutta kaikkiallehan ei tietenkään ehdi. Lohjan markkinoita suosittelen oikein lämpimästi. Tapahtumassa on ollut vuodesta toiseen hyvä tunnelma, miljöö on hieno ja valikoima tosiaan mitä monipuolisin. :)

   Poista
 3. Hyvä idea kerätä tietyn alueen joulumarkkinat yhteen postaukseen. Turkuun tuskin nyt lähden ajamaan, mutta Lohjan Menneen ajan markkinoilla käyn yleensä. Ovat yksi parhaista joulumarkkinoista ihan vain katsellakin. Siellä on panostettu kojuihin ja ulkoasuun. Jotain syömistä ja pieniä lahjoja käyn joulumarkkinoilta hakemassa. Kiva tukea käsityöläisten taitoja ja hankkia itse tehtyjä herkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohjan markkinat ovat toden totta hienon näköiset. Kirkko ja museoalue tarjoavat ihanan markkinamiljöön, ja kojujen ulkoasuun tunnutaan panostavan. Itsekin lähinnä shoppailen syötävää ja pieniä hankintoja, jos jotain erityistä (ja tarpeellista) sattuu kohdalle.

   Poista
 4. Hieno lista!
  Täytyypä ryhtyä tutkimaan omaa kalenteria :-)

  VastaaPoista
 5. Vau miten pitkä lista! Tuostahan riittää valittavaa!

  VastaaPoista
 6. Hyvä listaus! Nuo Mathildedalin tai Teijon markkinapäivät alkoivat houkutella. Aion käydä kyllä ainakin Suurtorilla ja Iso-Puolalassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hihi, tulkaa ihmeessä käymään Mathildedalissa ja Teijossa. :)

   Poista
 7. Aivan mahtavat vinkit. Rakastan käydä juuri tämän tyyppisissä myyjäisissä. Paljon tunnelmaa ja kädentöitä. Ja mikä parasta, niistä saa vinkkejä myös omiin askarteluihin ja tuunauksiin. Kun vain muistaisi jälkikäteen, mitä ihanuuksia on nähnyt 😀Iso kiitos siis vinkeistä. Varmasti käyn jossain näissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän. Minäkin käyn aina varastamassa ideoita. Kamera on siinä hyvä apu. :D

   Poista
 8. Vedän kotiinpäin ja totean, että olen viime vuosina käynyt vähän epäsäännöllisesti joulumarkkinoilla, mutta ainoat oikeat on tietysti synnyinkaupunkini Lohjan menneen ajan joulumarkkinat. :D
  Tänä vuonna ajattelin taas mennä, kun ovat niin sopivaan aikaan reilua viikkoa ennen joulua ja tunnelma on aina kohdillaan vaikkei lunta olisikaan. :)

  VastaaPoista