blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Keltainen sieni kukkaruukussa

4.11.2019

Huonekasviharrastus tuo eteen välillä kaikenlaista jännää - eikä aina pelkästään positiivisessa mielessä. Meillä on ollut nyt reilun vuoden ajan sieniongelma. Kukkaruukkuihimme ilmestyy keltaista rihmastoa ja välillä ihan isoja itiöemiäkin, ja sienen läsnäolo näyttäisi saavan kasvit voimaan huonosti. Tilanne ällöttää ja ärsyttää minua.

laikkuvehka - palmuvehka - kultaköynnös
Sieni on vaivannut muun muassa palmuvehkaa ja kultaköynnöstä.

Kukkaruukkusieni ilmenee pääasiassa rihmastona, jota kasvaa välillä mullan pintaan ja kasvien juurelle. Useimmiten rihmaston joukkoon ilmestyy myös pieniä, vaaleita, kellertäviä palleroita, kuin mannasuurimoita, jotka haisevat kummalliselta. Kun olemme vaihtaneet sienten valtaamista kukkaruukuista multia, näitä palleroita on ollut koko ruukun sisäpinta ja kasvin juurakko täynnä.

Pari kertaa esiin on putkahtanut myös itiöemä eli niin sanotusti se varsinainen sieni. Sateenvarjomainen helttasienen lakki on ollut halkaisijaltaan pari senttiä. Koko sieni on ollut keltainen, kunnes lopulta kuivahtanut vähän harmahtavaksi. Jotain samanlaista kasvoi aikanaan edellisessä kämpässäni palmuvehkan ruukusta, mutta silloin en nähnyt rihmastoa tai muutakaan, eikä sieni ilmaantunut esiin enää sen koommin, kun poimin sen pois.

Itiöemän ilmestyminen tarkoittaa tietysti sitä, että sieni pölläyttää pian itiöitä ilmoille. Jos sitä ei huomaa ja poista ajoissa, itiöt leijailevat huoneilmassa ja siirtyvät uusiin kukkaruukkuihiin. No, arvata saattaa, miten meillä on päässyt käymään. Viimeisin sieni tuli löydettyä vasta aivan kuivahtaneena. Nyt jännätään, minne sientä seuraavaksi ilmestyy.

keltaukonsieni
Itiöemä kuivahtaa lopulta tämmöiseksi. Minulla ei ole kuvaa sienestä tuoreena.

Olen yrittänyt selvittää, mikä sieni on kyseessä, mutta homma on toistaiseksi jäänyt netistä haeskelun tasolle. Luulen kuitenkin päässeeni lähelle. Keltaukonsieni (Leucocoprinus birnbaumii) on kuulemma yleisin huonekasvien seuralaisena esiintyvä makrosieni, ja kuvat täsmäävät. Se on myrkyllinen, eikä suoraan sukua suomalaisille luonnossa esiintyville ukonsienille. Sieni on kotoisin tropiikista, mutta levinnyt laajalti viileämmille seuduille kasvihuoneisiin ja kukkaruukkuihin.

Keltaukonsieni on kuitenkin karikkeen lahottaja eli sen pitäisi hyödyntää vain kukkamullan humusta, eikä olla haitaksi kasville. Nähdäkseni kuitenkin sienen läsnäolo meillä laittaa kasvit ihan onnettomaan kuntoon. Mullanvaihto on helpottanut tilannetta hetkeksi, mutta kun sieni on tullut taas näkyviin, kasvi on nuupahtanut täysin. En tiedä, mihin tämä liittyy.

Rihmastoa on noussut pintaan myös pienen vuoripalmun juurelta.

Tämä sieni tuli meille helmikuussa 2018 multasäkin mukana. Vaihdoin silloin multia aika monelle kasville, enkä edes muista, mihin kaikkiin sitä päätyi. Sientä alkoi kasvaa ensimmäisiin kukkaruukkuihin heti saman vuoden kesänä. Kun sitten päätimme kokeilla vaihtaa puhtaita multia tilalle, josko se vähän hillitsisi tilannetta, huomasimme, että kyseinen multasäkki oli täynnä samaa kasvustoa. Haju oli hirveä. Heitimme pussin tietysti saman tien roskiin. Olisi pitänyt tajuta laittaa palautetta, mutta se jäi tekemättä.

keltaukonsieni
Niin mieltä ylentävä näky. Tässä kohtaa pilkoin kasvin pistokkaiksi ja dumppasin ruukun sisällön.

Sienirihmastoista eroon pääseminen on vaikeaa. Ei riitä, että vaihtaa mullan. Pitäisi myös pestä koko ruukku ja kasvin juuret. Juurethan eivät kauheasti tykkää pesemisestä, joten periaatteessa sienen poistaminen ei minun logiikallani onnistu muuten kuin pätkimällä kasvi pistokkaiksi ja tuhoamalla koko juuripaakku. En ole löytänyt vielä muita keinoja.

Toistaiseksi olemme hoitaneet sieniongelmaa lähinnä vaihtamalla multia, kun sienikasvusto on ottanut vallan ja kasvi alkanut näyttää kärsivältä. Sieni on kuitenkin ilmestynyt ainakin yhdessä ruukussa takaisin mullan vaihdon jälkeen. Olen lukenut, että kosteus ja lämpö ruokkivat sienen kasvua, joten ehkä sen voisi näännyttää pitämällä taukoa kastelusta.

Kuitenkin kultaköynnös, jonka ruukkuun sieni viimeisimpänä ilmaantui, oli ollut jo muutenkin tosi vähällä kastelulla syksyn. En tiedä, olisiko kasvi edes selvinnyt enää vähemmällä kastelulla. Nyt kultaköynnös on jo päätynyt pistokkaiksi purkkiin, sillä emme jaksaneet ryhtyä epätoivoiseen mullanvaihto-operaatioon.

Sieni esiintyy välillä kirkkaamman keltaisena, välillä vähän vaaleampana, toisinaan miltei oranssina.

Sienestä ei tietenkään olisi mikään pakko haluta eroon. Sitähän voisi kasvattaa kukkaruukuissa siinä missä huonekasvejakin. Onhan se mielenkiintoinen, ja tuoreet itiöemät ovat kauniin näköisiäkin. Minua koko sieni kuitenkin ällöttää. Sen haju on vastenmielinen ja rihmastopaakut rumia. Ennen kaikkea haluan kuitenkin tuhota sen, koska pelkään allergiaa. Ei kai allergikko-astmaatikon pitäisi asua kämpässä, jossa kasvaa sieniä?

Sieniongelman ohella meillä on myös pieni tuholaisongelma, joten tänä syksynä huonekasveista on ollut tavallista enemmän huolta. Tuholaiset ovat kuitenkin ilmeisesti pelkkiä ripsiäisiä ja kirvoja, joiden torjuminen ihan vain pesemällä on ymmärtääkseni suhteellisen helppoa. Kannoinkin viime viikolla kaikki kasvit kylppäriin ja pesin kunnolla. Muutamalle vaihdoin myös mullat. Olipa projekti! Toivottavasti ötököitä ei enää tämän jälkeen näy.

Mutta onko teillä kokemuksia sienistä kukkaruukuissa tai vinkkejä niiden torjumiseen?

6 kommenttia

  1. No onpahan varsin harmillinen riesa :(. Ja samaa mietin kuin sinäkin, että mitenkähän se mahtaa vaikuttaa hengitysilmaan vai vaikuttaako mitenkään.

    Meillä on aina välillä sellaista harmaata (jotain hometta?) mullan pinnalla, joka kertonee liiallisesta kastelusta, mutta tuo keltainen on kyllä ihan uutta, eikä harmi kyllä sitä, mitä otsikon perusteella ajattelin, kun mietin, että mitähän keltaisia sieniä olette alkaneet vartavasten ruukuissa kasvatella.
    Lähinnä mietin jotain kanttarelleja..

    Valitettavasti ei siis ole mitään vinkkejä tämmöiseen, mutta käyn täällä myöhemmin kurkkimassa, josko joltain viisaammalta löytyisi apuja. Toivottavasti löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Kyllähän noiden itiöiden luulisi olevan allergiariski siinä missä muidenkin. Meillä ei ole huonekasveina saniaisiakaan itiöiden takia.

      Olisipa kanttarelleja! Meilläkin on ollut sitä harmaata hometta, samoin ns. tavallista huonekasvihometta, joka on vähän ruskeampaa.

      Poista
  2. Aaaargh, juuri kun uskalsin hankkia meille taas vuosien tauon jälkeen viherkasvin, niin luen että tämmöistäkin voi olla! Toivottavasti saatte sienen nitistettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, kaikenlaista jännää voi tulla vastaan! Mutta jos on vain kasvi tai pari, ne voi vaikka dumpata ja hankkia uudet, jos jotain tällaista ilmenee. En ihan viitsisi hankkiutua eroon kaikista kasveistamme, joten homma on vähän työläämpää.

      Poista
  3. Selvisikö koskaan keinoa päästä tuosta eroon? Meille on ilmestynyt tuota vähän homeen näköistä keltaista pikkupallukkaa nyt tälle talvea ja kevättä muutamaan ruukkuun. Ensin koitin vain poistaa yhtenäisenä kenttänä näkyneen kasvuston, mutta kun sitä seuraavaksi oli kaikkialla saman ruukun pinnalla, meni yleisilmeeltään nuutnut juoru roskiin ja vain muutama pirteä pistokas jäi. Nyt huomasin samaa keltaista homekarvaisen näköistä pallukkaa kaikissa kultapalmuissa, joita ei pistokaaksi voi pätkiä :/ Tuollainen keltainen näkyvä itiöemä meillä oli joskus vuosia aiemmin käpypalmun juurella, enkä tullut edes ajatelleeksi, että se voisi olla samaa ongelmaa. Käpypalmussa ei näkynyt mitään muuta kuin se itse itiöemä kahteen kertaan. Mutta se käpypalmu ei ikinä kasvattanut yhtään uutta lehteä hankinnan jälkeen ja on nyt selvästi kuolemassa. Jos tuo sieni tuli käpypalmun mukana, niin outoa, että on levinnyt eri huoneessa oleviin kasveihin, muttei vieressä olleisiin. Jos taas tuli multasäkin mukana, niin outoa, että on ilmennyt vain noissa kolmessa eri lajissa, kun samaa multaa on käytetty varmaan kymmenessä muussakin ruukussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole keksinyt muuta tapaa päästä siitä eroon kuin mullan dumppaaminen ja kasvien ottaminen pistokkaiksi niin, että sen sienikasvustollisen juurakon saa heitettyä pois multien mukana. Ruukut pitää pestä hyvin ennen kuin ne ottaa uudestaan käyttöön. Se on tullut tosiaan multasäkin mukana meillekin, tosin joidenkin kasvien mukana ilmeisesti myös. En myöskään tiedä vieläkään, onko se sieni itsessään syy kasvien huonolle voinnille, vai onko sieni oire jostain, kuten liiallisesta kosteudesta.

      Poista