blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Kevät ja kaluston päivitys

28.4.2021

Ah, mikä ihana ihana kevät! Kunnon talven jälkeen se tuntuu jotenkin voimakkaammalta - vuodenajan vaihtumisen kokee konkreettisemmin. Talvi tuntuu päättyneen meillä jotenkin tosi äkkinäisesti. Lumet vain hupenivat jonnekin. Vain hetkeä aiemmin oli kylmää ja vielä vähän talvisen tuoksuista, kunnes lämpötilat yhtäkkiä pomppasivat lähelle kahtakymmentä. Maisema on vihertynyt huimaa vauhtia. Tai ainakin siltä minusta tuntuu. Nyt on tietysti ollut taas viileämpää ja harmaampaa, mutta keväistä yhtä kaikki.


 

Olen saanut tehdä paljon retkiä viikonloppuisin, säät tuntuvat suosineen ihan kohtuullisesti, ja lähiluonnossa kuljeskelukin on pysynyt hyvin mukana arjessa, mutta siitä huolimatta minulla on sellainen olo, etten ole ehtinyt olla tarpeeksi ulkona ja seurata kevään etenemistä. Ehkä se liittyy siihen, että olen ajanut itseni opintojen kanssa aikataulullisesti huonoon jamaan. Tentittävää on ollut kevään aikana todella paljon, mistä on tullut mielikuva jatkuvasta kiireestä. Todellisuudessa minulla on kuitenkin ollut ihan hyvin myös vapaa-aikaa. 


Ulkoilma-aktiviteettien ohella vapaa-aikaa ei kuitenkaan ole riittänyt tarpeeksi muuhun oheistoimintaan, kuten valokuvien käsittelyyn, havaintojen tallentamiseen niin Tiiraan kuin Kevätseurantaankaan, blogin kirjoittamisesta puhumattakaan. Nyt tuntuu siltä, että olisi aika koota alkukevään suuri retkipäiväkirjakoostepostaus, sillä yksittäisiä pieniä retkiä, luontohetkiä ja -kokemuksia on kertynyt muistivihkoon niin paljon, etten osaa enää valita, mitä niistä nostaisin esille erikseen.


 

Olen leikkinyt miltei päivittäin uudella kamerallani, mutta vielä riittää opeteltavaa. Haluaisin puhua paljon kamerahankinnastani, mutta fakta on, etten tiedä paljon mitään kameroista, eikä minulla ole välttämättä mitään relevanttia sanottavaa aiheesta. Välillä olen tosi innoissani ja haluaisin vain hehkuttaa laitettani, mutta välillä taas tunnen siitä vähän hämmennystä ja epävarmuutta - valitsinko hyvin, kun valitsin juuri tämän, enkä mitä tahansa muuta kameraa? Varmaan tuttu tunne kaikille, jotka ovat joskus hankkineet kalliilla jotain, mistä eivät koe tietävänsä tarpeeksi.

 

Pääasia kuitenkin on, että minulla on nyt käyttökelpoinen ja helposti mukana kulkeva laite, joka - toisin kuin edellinen kamerani - ei ole vanha ja rikkinäinen. Olen siitä tosi iloinen. Piehtaroin yhä päivittäin materialismionnellisuuden tunteessa, vaikka kameran ostosta on jo yli kuukausi. Kun on pitkään harrastanut aktiivisesti vähän laholla kalustolla, siitä ilahtuu joka päivä, kun kalusto on viimein päivitetty. Miltäköhän tuntuu sitten, kun viimein saan hankittua uuden kaukoputken? 


Vähän heikoilla varusteilla ja välineillä harrastaminen on kyllä siitä hyvä, että se osoittaa, onko oikeasti kiinnostunut harrastuksesta - haluaako tehdä sitä siitä huolimatta, ettei käytössä ole uusimpia ja hienoimpia välineitä? Jos heti hyppää harrastukseen hankkimalla parhaat varusteet, ne voivat huonossa tapauksessa jäädä vähälle käytölle tai kokonaan tarpeettomiksi, sillä mielenkiinto saattaakin lopahtaa pian alkuinnostuksen jälkeen. Toki jollakulla taas harrastuksen aloittaminen käpyisin välinein voi sammutaa tekemisen innon heti alkuunsa.


 

Tämän postauksen kuviksi valitsin jälleen kukkia kotoa ja parvekepuutarhasta. Japaninkääpiökirsikka kukkii tänä keväänä vähemmän runsaasti kuin viime vuonna. Lieneekö syynä sen viime syksyn huono vointi vihannespunkkien takia? Onneksi kukkia on kuitenkin tullut, ja pensas on kasvattanut runsaasti hyväkuntoisia lehtiä.

20 kommenttia

 1. Tuo japaninkääpiökirsikka on ihana ja hienon kuvn olet siitä ottanut. Ihailen ihmisiä jotka jaksavat syventyä esim. kameran hienouksiin. Minusta ei siihen ollut ja myinkin kameran pois.
  Kommentoit blogiini siitä ettei sinun blogissasi ole mobiiliversiota ja kiinnostuin siitä niin paljon että haluaisin omaankin blogiini tehdä sen muutoksen että puhelimellakin lukiessa tulee heti näkyviin internetversio. Mutta miten se tehdään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Bloggerin aiemmassa versiossa se löytyi Teema-valikosta. Siitä näkymästä, missä sai mennä muokkaamaan blogin ulkoasua tai html-koodia, niin siinä oli myös kännykkänäkymän kuva, jonka luona oli pieni valintaruutu, josta voi valita, että mobiiliversio ei ole ollenkaan käytössä. Mutta en ole tutkinut uudistuneen Bloggerin valikoita, että mistä se nykyään löytyy - jos mistään! Moni hyvä ominaisuus katosi uudistuksen myötä. Toivottavasti ei tämäkin.

   Poista
  2. Heh, tämän kommentin kirjoittamisen jälkeen tulin liian uteliaaksi ja menin tutkimaan valikoita. Sieltä se yhä löytyy! Teema >> MUKAUTA (alasvetovalikko) >> Mobiiliasetukset >> Työpöytäteema

   Poista
  3. Kiitos ohjeesta. Menen katsomaan ja mietin mitä uskallan tehdä :)

   Poista
  4. Kävin kokeilemassatyöpöytäteemaa, mutta en sitten kuitenkaan valinnut sitä. Haluan nimittäin nähdä onko tullut uusia kommentteja, ilman että avaan itse blogia ja tämä ei onnistu jos valitsen tuon työpöytäteeman. Silloin kun klikkaan puhelimen alkunäytössä blogini ikonia, niin se menee heti suoraan blogiin. Tästä nyt et varmaan ymmärtänyt ollenkaan mitä yritän selittää :)

   Poista
  5. Okei, hyvä että sait kuitenkin kokeiltua vaihtoehtoa. Ymmärrän, mitä tarkoitat. :D

   Poista
 2. En tiedä, millaisella kameralla olet aiemmin kuvannut. Olen ihaillut kuviasi ja kuvakulmiasi ennen uutta kameraasi ja uskon niin käyvän jatkossakin. Eräällä valokuvauskurssilla opettaja totesi, että paras kamera on se kamera, joka on mukana. Jotkut saavat hyviä kuvia kännykälläkin. Koen itseni vuosien kuvaamisesta ja lukuisista kuvauskursseista huolimatta aika tumpeloksi. Mestaria minua ei siinä lajissa taida koskaan tulla, mutta silti iloitsen kuvaamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on totta. Monella tuttavallani on hienot järjestelmäkamerat, jotka harvoin ovat mukana missään. Onneksi nykykännyköissäkin on tosi hyviä kameroita! Pelkällä kamerallakin voi saada tosi laadukkaita kuvia. Eikä tosiaan tarvitse olla mestari voidakseen iloita harrastuksesta.

   Poista
 3. Asteittain olen omaa kameraani päivittänyt, tehnyt välillä kokeiluja ja sitten jossain vaiheessa perehtynyt aiheeseen todella kunnolla omasta näkökulmastani. Päivitetty kamerasetti kannustaa kuvaamaan lisää etenkin, jos siihen on upottanut itselleen merkittävän summan rahaa (mikä on tietenkin jokaisen kohdalla hieman eri summa). Ja uudesta kamerasta saa ja kannattaa iloita! Kirjoittelepa siitä jossain vaiheessa tänne ja jaa kokemuksiasi.

  Keväällä ei ehdi mitenkään irroittamaan vuodenajasta riittävästi. Aika ei riitä, se pitäisi päästä pysäyttämään välillä 😄.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät onkin keskeinen syy, miksi vastaan kommentteihin täällä vasta näin kuukautta myöhässä. :D

   Poista
 4. Ihan älyttömän hyvin sanottu tämä "Jos heti hyppää harrastukseen hankkimalla parhaat varusteet, ne voivat huonossa tapauksessa jäädä vähälle käytölle tai kokonaan tarpeettomiksi, sillä mielenkiinto saattaakin lopahtaa pian alkuinnostuksen jälkeen.".
  Olen niin samaa mieltä ja meillä on koko perheessä ollut sellainen periaate, että ensin laitetaan taidot kuntoon ja sitten vasta välineet. Siltä pohjalta on harrastettu niin jääkiekkoa, golfia kuin ihan kaikkea muutakin. Sitäpaitsi olen sitäkin mieltä, että jos on aloittelija missä tahansa lajissa, välineiden eroja ei välttämättä edes niin huomaa, mutta sitä mukaa kun taidot kehittyy, alkaa myös välineiden ominaisuudet hahmottua ja pystyy valitsemaan niitä omaan tekemiseen parhaiten sopivia. Kallein kun ei läheskään aina tarkoita sitä, että se olisi aina se paras vaihtoehto. Eikä myöskään halpa hinta tarkoita, että olisi huonoin (mulla on itsellä kirppikseltä 19 eurolla ostettu golfmailasetti, joka on ihan super! Ne on sellaset klassikkomailat, joita ei enää edes valmisteta ja niiden alkuperäinen hinta on varmaan ollut useita tuhansia markkoja, ellei peräti dollareita aikanaan).

  Samoin se, että jos heti panostaa kallisiin välineisiin, voi harrastus kääntyä stressin puolelle, kun on vähän niinkuin pakko harrastaa, kun on kerran ne kalliit vehkeet hankittu. Ei enää oikein aja tarkoitustaan semmoinen vapaaehtoinen tekeminen.

  Olen iloinen, että kamerahankinta tuntuu kivalta ja että olet päässyt retkeilemään paljon. Sulla on aina niin kauniita kuvia, että niitä katselee mieluusti.

  Mukavaa Vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juuri samoin ajattelen. Kun vähän tuntee lajia jo, tietää paremmin, mitä hankkia - mikä on se just omalle harrastustyylille paras varuste.

   Poista
 5. Kevät on ihanaa. Hyvällä kalustolla on ilo kuvata.

  VastaaPoista
 6. Tuo sinun japaninkääpiökirsikka on ihana samoin muut kuvat on hyviä. Hyvä kun olet tyytyväinen uuteen kalustoosi.

  VastaaPoista
 7. Niin kaunis tuo kirsikankukka!
  Uuden kameran kanssa on paljon opeteltavaa. Ei kannata kerralla yrittää hallita kaikkea vaan voi opiskella sen käyttöä vähän kerrallaan. Sitten vaan toistoja, että peruskuvaustavat jäävät mieleen. Pian sormet oppivat kuin itsekseen hakeutumaan oikeaan paikkaan ja syntyy rutiini.

  VastaaPoista
 8. Onpa hyvä ajatus, että ensin aloitetaan kevyemmillä varusteilla ja vasta sitten jos into on pidempiaikaista, kannattaa satsata. Ja kyllä se sitten tuntuukin hienolta, kun on jo jokin taito hallussa ja saa taidon hyödyntämiseen paremmat välineet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Tämäkin on näitä vanhemmiltani oppimiani tapoja säästää (niin omia kuin maapallonkin resursseja).

   Poista