blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Viikonlopun parhaat menovinkit: Turun päivä ja Osta tilalta!

13.9.2019

Tulossa on taas vilkas viikonloppu. Lauantaina vietetään Osta tilalta! -päivää. Koska viime syksynä kirjoitukseni tapahtumasta sai paljon huomiota ja moni sanoi, että olisipa tiennyt siitä etukäteen, nyt hoksasin, että voisin mainita jo ennakkoon. Olkoonkin, että tapahtuma on jo huomenna, joten varoitusaika on lyhyt, mutta parempi kai näin, kuin kertoa taas vasta jälkeenpäin.

"Osta tilalta! -päivänä juhlitaan ruoan tuottajia ja lähiruokaa ympäri Suomea. Päivän aikana voit tutustua maatilojen toimintaan ja ruoantuottajiin sekä ostaa tuoreita raaka-aineita suoraan tiloilta. Moni tila antaa myös kävijöille mahdollisuuden tutustua tilan eläimiin, koneisiin ja pihapiiriin."

Näin tapahtumaa kuvaillaan sen omilla sivuilla. Kyseessä on maaseudun, tuottajien ja suoramyynnin juhla, joka tarjoaa kaikille mahdollisuuden päästä näkemään, mistä ruoka tulee, sekä tukemaan tuottajia ostamalla suoraan tilalta, ilman välikäsiä.

Olen käynyt parina syksynä Perkkiön tilalla. Siellä on mm. lampaita ja sikoja.

Kokemukseni mukaan päivästä saa eniten irti, jos tsekkaa ennakkoon oman lähiseutunsa avoimet tilat, suunnittelee vierailukierroksensa ja koittaa ehtiä käydä mahdollisimman monessa paikassa. Kohteet kannattaa tietysti valita sen mukaan, minkälaisia tuotteita tarvitsee ja haluaa ostaa.

Kimppakyyti kaveriporukan kanssa on hyvä ajatus. Monille tiloille ei oikein pääse julkisilla ja etäisyydet voivat olla liian pitkiä, jotta pyöräillen ehtisi käydä kuin parilla tilalla.

Käteistä on hyvä olla mukana, samoin ostoskassi ja ehkä myös kylmälaukku. Reissulle kannattaa tietysti päättää jokin budjetti ennakkoon, ettei tule tuhlanneeksi määrättömiä määriä rahaa. On myös hyvä pitää järki kädessä, ettei shoppaile enempää elintarvikkeita kuin pystyy käyttämään.

Karviaisten tila on ihana! Siellä tuotetaan härkäpapua.

Sunnuntaina on puolestaan Turun päivä, josta myös kirjoitin viime vuonna. Lauantainakin on jo ohjelmaa Turun päivän aaton kunniaksi, mutta minä pääsen toki osallistumaan vasta itse päivän juhlintaan. Päivä on täynnä tapahtumia, avoimia ovia ja alennettuja pääsymaksuja eri paikkoihin. Olen valinnut näistä riennoista omakseni Posankka Race -kilpailun. Tapahtuman pointti on tiivistetty sen sivuilla näin:

"Turun oma kaupunkieläin Posankka ja 50-vuotias ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät Aurajoessa Turun päivänä 15.9. klo 13 uuden ja vauhdikkaan tapahtuman, Posankka Racen. Kaikki halukkaat voivat adoptoida itselleen oman pienen kilpaposankan ja osallistua kisaan. Tapahtumalla halutaan kiinnittää kaupunkilaisten huomio vesistöjen roskaantumiseen ja kerätä varoja Pidä Saaristo Siistinä ry:n työn tukemiseen."

Olen tietysti jo adoptoinut oman kilpaposankan ja aion mennä kannustamaan sitä. Jos olet turkulainen tai satut sijaitsemaan sunnuntaina Turussa, tule sinäkin katsomaan tempausta! Se on varmasti huisin hauska. Myös Turun päivän muuhun ohjelmaan kannattaa tietysti tutustua. Esimerkiksi Mahdollisuuksien tori on mielenkiintoinen.


Tässä vielä linkit itse tapahtumiin:
Osta tilalta! -päivä
Turun päivä
Posankka Race

Sekä linkit aiempiin kirjoituksiini niistä:
Syksyinen maatilaseikkailu (11.10.2018)
Mitä mittää (17.9.2018)

4 kommenttia

 1. Kiitos mainioista vinkeistä!

  VastaaPoista
 2. Nämä ovat hienoja tapahtumia. Toivottavasti moni löytää tiensä näille avoimille maatiloille. Hyvä, kun teit asiasta päivtyksen. Suloista syksyviikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista! Maatilapäivä oli mainio. Ainakin parilla vierailukohteistamme oli suorastaan ruuhkaa. Ehkä kirjoittelen seikkailusta vielä postauksen myöhemmin. Nyt katse kohti Turun päivää. :)

  VastaaPoista
 4. Tuon maatilapäivän idean soisi levittyvän muuallekin.

  VastaaPoista