blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Seikkailua saaristossa

29.8.2018

Tänä kesänä en ole päässyt varsinaisesti kertaakaan vesille. Tutkimushommiin liittyviä kenttätöitä merellä ei ole ollut tarpeen tehdä, joten veneilypäiviä on kertynyt pyöreät nolla. Tilannetta on toki pitänyt paikkailla lähtemällä sitten maanteitse saaristoon. Suureen kesälomareissausviikkoonkin saatiin sisällytettyä mukava seikkailupäivä Paraisten, Nauvon ja Korppoon maisemissa.


Saaristoseikkailupäivä alkoi vierailulla Tammiluodon viinitilalle. Kun astuimme sisään viinipuotiin, tiskin takana vastassa oli yllättäen muuan tuttava yliopistolta. Vierailustamme tulikin sitten oikein hauska. Höpöttelimme kuulumisia, maistelimme viinejä ja ostimme pari pulloa mukaan kotiin. Tammiluoto on tosi kaunis ja tunnelmallinen paikka, ja ainakin minä tykkään kotimaisista hedelmä- ja marjaviineistä siinä missä ihan viinirypäleviineistäkin.


Seuraavaksi pistäydyttiin Stentorpin lammastilalle paijailemaan lampaita. Tutustuttiin samalla myös tilan erikoisiin villatuote- ja taidenäyttelyihin. Hiukan pilvisenä ja sateisena alkanut päivä aurinkoistui pikkuhiljaa ja kävi yhä hiostavammaksi. Stentorpin lampaat loikoilivat viisaasti varjossa.Lounasta nautimme Nauvossa Köpmansilla. Nauvossa toimii kesäsesongin aikaan koko joukko erilaisia kahviloita ja ravintoloita, ja uusia tuntuu ilmaantuvan tasaista tahtia, joten ruokapaikkaa saa oikein valita. Köpmans on suhteellisen tuore ilmestys, enkä ollutkaan käynyt siellä aiemmin. Oli jännittävää päästä testaamaan sitä.

Jaoimme porukalla alkupaloiksi lohi- ja peruna-annoksen, pääruoaksi valitsin haukihampparin ja jälkkäriksi otimme taas yhteiseksi pannukakkua. Kaikki oli aivan älyttömän hyvää, eikä erityisruokavaliojuttujenkaan kanssa ilmennyt ongelmia. Paikka on kaunis, ja palvelusta jäi positiivinen fiilis. Suosittelen lämpimästi.


Ruokailun lisäksi vietimme toki muutenkin aikaa Nauvon keskustassa. Fiilistelimme satamat, kuljeskelimme laitureilla ja hiekkarannalla, kiertelimme hautausmaata ja piipahdimme kirkossakin, kun sen ovet sattuivat olemaan auki. Nauvo tuntuu kotoisalta, ja siellä käyminen saa aina nostalgiset tunteet pintaan, sillä niinä kesinä, joina vietin viikkokausia Seilissä tutkimushommissa, Nauvossa tuli oleiltua paljon ostoreissujen sun muiden välttämättömien "ihmisten ilmoilla" asioimisten myötä ja toki sen kautta myös kuljettiin aina matkalla Turusta Seiliin ja takaisin.Seikkailupäivä jatkui siirtymällä Nauvon keskustasta Pärnäsin lauttarantaan, josta matkattiin lossilla Korppoon puolelle. Kauniissa ilta-auringossa ajelimme komean sillan yli Vattkastiin piipahtaaksemme Isakssonin tilan kotimyymälään. Kun kerran reissataan saaristossa, kannattaa ehdottomasti tukea paikallista tuotantoa ja keskittää vaikka koko viikon vihannesostokset mukavalle suoramyyntipuodille.Korppoossa kierrellessämme pistäydyimme myös Verkanin vierasvenerantaan hengailemaan. Haukkasimme iltapalaksi lämpimät leivät ravintola Buffalosta ja hörppäsimme kupposet kahvia, jotta jaksaisimme ajaa vielä samana iltana takaisin Turkuun. Emme nimittäin olleet aikeissa jaada yöksi tien päälle.


Auringonlasku oli aivan tavattoman kaunis, ja sitä seurasi pehmeän lämmin iltahämärä. Massiiviset ukkospilvet möllöttivät horisontissa, mutta yllämme taivas oli kirkas. Saavuimme hyvissä ajoin takaisin lossirantan, sillä iltasella Korppoon ja Nauvon välinen lossi liikennöi vähän harvakseltaan, eikä sen kyytiä ole siis hyvä missata. Lossiyhteys Nauvon ja Paraisen välillä puolestaan kulki vielä tähän aikaan illasta ihan kohtuullisen tiuhaan, joten siihen ehtimisestä ei tarvinut huolia.Saaristoreissut ovat aina mukavia, eikä tämä ollut poikkeus. Sää oli päivällä hiukan hiostava mutta iltaa kohti oikein miellyttävä. Iltasella kotiin päin reissatessamme saimme nauttia aivan erityisen kauniista ilmasta ja valo-olosuhteista. Mainio päivä.

10 kommenttia

 1. Mainiolta päivältä todella vaikutti. Kivaa tekemistä ja mielenkiintoista nähtävää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vain, tällaiset reissut ovat parhautta. :)

   Poista
 2. Vau miten kaunista! Näyttää olleen hieno päivä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaristomaisemat ovat usein toinen toistaan nätimpiä. :)

   Poista
 3. Käynti tuolla saaristopaikkakunnilla on kuin olisi ollut ulkomailla. Kaunis retkipäivä ja hienot kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Suomen äärikolkissa on niin erilaiset maisemat ja tunnelmat. Näin pitkässä maassa kun reissaa, ei ihan heti lopu uudet, kiehtovat kohteet kesken. :)

   Poista
 4. Voi mikä täydellinen seikkailupäivä saaristossa! Suomen saaristo on itseltäni vielä kokematta, mutta kiinnostus vain kasvaa vuosi vuodelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, kannattaa ihmeessä vierailla - varsinkin, jos sattuu reissaamaan muutenkin rannikolla.

   Poista