blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Piha & Puutarha - kevätfiilistä ja värikylläisyyttä Turun messukeskuksen täydeltä

9.4.2018

Puutarhamessukauden alkaminen on varma kevään merkki. Menneen viikonlopun aikana saatiin iloita Piha & Puutarha -messuista, jotka vetivät Turun messsukeskuksen täyteen kasvi-intoilijoita. Parvekeviljelijän näkökulmasta nämä messut ovat käyneet vuosi vuodelta mielenkiintoisemmiksi, sillä perinteisten pihajuttujen ohella parvekkeet, terassit ynnä muut sellaiset kaupunkilaisen puutarhaharrastuksen olennaisuudet ovat saaneet enemmän huomiota. Kaupunkiviljelyn nousu näkyy.

Tunnelma pähkinän kuoressa.

Tänä vuonna en ehtinyt vierailla messuilla useampana päivänä, joten valitsin messupäiväkseni hyvin taktisesti sunnuntain. Tunnetustihan messuilla kuin messuilla on viimeisenä aukiolopäivänä vähemmän väkeä ja paremmat tarjoukset. (Haha, tätä seikkaa ei ehkä pitäisi toitottaa liian suureen ääneen, etteivät kaikki muutkin innostu harjoittamaan samaa strategiaa, jolloin lopulta ei olekaan enää järkevää mennä messuille sunnuntaisin!) Vähäisemmän hälinän vuoksi on myös helpompi jutustella ihmisten kanssa.

Floristien taidonnäytteitä messukeskuksen aulassa.

Piha & Puutarha -messuilla huomioni tuppaa kiinnittymään erityisesti yleiskoristelualueeseen. On ihanaa päästä kuljeskelemaan kukkivaan puutarhamiljööseen vehreiden koivujen katveeseen edes pienimuotoisesti juuri nyt, kun luonnossa keikutaan talven ja kevään rajalla - vehreyttä ja kukkia on jo kova ikävä, mutta vielä niitä pitää odottaa ainakin jokunen viikko alkukevään harmauden keskellä. Kukkivan puutarhan tuoksut ja värit ovat tervetulleita.

Tällä kertaa yleiskoristelualue oli värimaailmaltaa dramaattinen ja värikylläinen. Viime vuosina on totuttu näkemään heleitä pastellisävyjä, mutta nyt vallitsivat syvät, tummat sävyt. Kokonaisuus oli runsas ja näyttävä. (Minä tosin tykkään enemmän heleistä ja pirteistä sävyistä.) Mielenkiintoisena pikku yksityiskohtana osaksi istutuksia oli valittu myös tavallisesti rikkaruohoiksi miellettyjä kasveja, joiden hyötyominaisuuksista kerrottiin pienissä infolapuissa.

Dramaattisten värien vallitsevuudesta huolimatta löysin joukosta muutamat heleät ja kuvasinkin pääasiassa niitä.

Istutuksista löytyi saunio ja voikukka, kauempaa myös nokkonen. Hauskaa! Huonekasvina tunnettua isokirjopeippiä eli niin sanottua värinokkosta oli myös runsaasti yleiskoristelussa. Onkohan se seuraava vihersisustuksen hitti?

Näyttäviä koristeluja oli jälleen myös kukkakauppa Broncon osastolla. Kuten viime vuonnakin, Bronco oli koonnut esimerkkejä erilaisista parvekepuutarhoista rakennustelineille A-hallin päätyyn. Parvekepuutarhojen istutukset ja koristelut olivat myös värimaailmaltaan melko tummia, ja eksoottisen viidakkohenkinen teema oli vahvasti esillä. Samaa teemaa näkyi muutenkin messujen esillepanossa. Rehevän viidakkomaisten asetelmat, tummemmat sävyt, erityisesti violetin ja purppuran väriset kukat sekä kirjavat ja tummanvihreät lehdet näyttävät olevan nyt muodissa.

Broncon puutarhajuhlateemainen patiokokonaisuus oli tyyliltään hersyvä ja hiomaton.

Livian osaston koristelussa oli myös viidakkotunnelmaa.

Suosikkiosastoni taisi olla Flörin. Mainioon kokonaisuuteen sisältyi mielenkiintoinen valikoima vähän erikoisempiakin kasveja, paljon tykötarpeita ja hauskoja yksityiskohtia, mukavasti soliseva vesiaihe ja kohtuullisen kookas puu pystyssä koko komeuden keskellä. Flöriltä tuli tehtyä myös messupäivän jännittävin hankinta, kun huomiomme kiinnittyi japaninkääpiökirsikkaan. Sitä myytiin viimeisten aukiolotuntien ajan niin hyvään tarjoushintaan, että päätimme hankkia taimen ja katsoa, miten se pärjäilee parvekkeellamme.

Flörillä oli tarjolla myös näitä nättejä lasikupla-amppeleita ja tietysti ilmakasvejakin.

Lisäksi tykkäsin bloggaajien osastoista, joissa oli esillä muutaman puutarhabloggaajan tyylinäytteet. Pienoispuutarhat oli rakennettu yhteistyössä Flörin, Kekkilän ja Kauppapuutarhaliiton kanssa, ja niissä esiteltiin etenkin pienessä tilassa viljelyyn soveltuvia rakenteita ja ratkaisuja. Suosikkini oli Tomaattihurahdus-blogista tutun Tomaatti-Ritun loossi, jossa olivat pääroollissa tietysti tomaatit. Olemme lisäämässä tomaattien osuutta parvekepuutarhassamme, joten seuraan mielenkiinnolla kasvatuskokeiluja ja oli mukavaa pysähtyä vaihtamaan pari sanaa aiheesta.

Tomaatti-Ritun tyylinäyte.

Messukeskuksen aulassa nähtiin taas floristien tekemiä hulppeita asetelmia, jotka olivat tällä kertaa täytekakun muotoisia. Kukkakakuista sai äänestää suosikkiaan, kuten myös aulaan kootuista pienistä huoneista. (Postauksen ensimmäisessä kuvassa on yksi niistä.) Monenlaisten kukka-aiheisten juttujen lisäksi messujen yleiseen koristeluun sisältyi myös aika huolestuttavan näköisiä linnunpelättejä, joita tuli vastaan vähän joka paikassa. Olen ehkä liian lintu arvostamaan linnunpelättejä, etenkään sellaisia, joista näkyy pelkät jalat. Minusta ne ovat lähinnä pelottavia.

Äänestä herkullisin kakku -asetelmakokonaisuuden valikoimaa.

Japaninkääpiökirsikan lisäksi ostimme lumikelloja, kyntelin, siemenperunoita ja tietysti kassillisen vihanneksia. Sain Holland-kojulta muutamat kallan juurakot korvaukseksi viime keväänä ostamistani, jotka eivät olleet ollenkaan niitä, joita olisin halunnut. (En välttämättä shoppaile enää juurakoita heiltä, mutta oli kyllä mukavaa, että uudet annettiin tilalle.) Sain myös niin sanottuna medialahjuksena yhden perunanarsissin, ja toveri Krotti sai kehäkukan ja jättiauringonkukan siemeniä osallistuttuaan aktiviteetteihin parilla osastolla. Lisäksi muutama esite ja käyntikortti tarttui tietysti mukaan.

Messusaalis.

Piha & Puutarha -messut ovat takuuvarma kevättunnelman nostattaja puutarhaväelle. Koristelu ja esillepano on vuodesta toiseen hienoa, ja messuilta löytyy usein oikeasti hyviä tarjouksia. Lisäplussana täytyy mainita tapahtuman koko. Monet messut ovat nimittäin mahdottoman isoja, mutta nämä ovat juuri sitä kokoluokkaa, että paljon saa irti menemättä kuitenkaan ihan pyörälle päästään ja näännyksiin. Vaikka kiertäisi myös puutarhamessujen ohessa olevan Mökki & Meri -kokonaisuuden, jaksaa silti kävellä vielä uudestaankin koko tapahtuma-alueen ympäri ja keskittyä hankintoihin.

Kävittekö Turun puutarhamessuilla ja mitä piditte tapahtumasta?

10 kommenttia

 1. Nämä messut näyttivät tosi mielenkiintoisilta. Kiva kun messukuvia on saanut ihastella viime aikoina monessa blogissa jokaisella on kuitenkin hieman erillaiset kiinnostuksen kohteet ja siten erillaiset kuvat. Upeat nuo vaaleanpunaiset tulppaanit. -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa tuumin minä - on aina mukavaa selailla erilaisia tapahtumaraportteja.

   Poista
 2. Minä myös katselin noita kirsikoita 'sillä silmällä', mutta perjantaina hinta oli vielä turhan kova näissä olosuhteissa ehkä vähän hölmölle kokeilulle. :)

  Viime vuonna sain johonkin arvontaan (?) osallistuttuani myös noita jättiauringonkukan siemeniä. Istutettiin niitä rivi vanhempien alakertaan, ja olivathan ne ihan hauskan näköisiä. Jotenkin se ihan perinteinen auringonkukka vetoaa kuitenkin enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en minäkään olisi lähtenyt kirsikan hankintaan, ellei hinta olisi tullut alaspäin. :D En tiedä, minkälaisista auringonkukista tykkään eniten, mutta aina on plussaa, jos niistä tulee tosi isoja. :D

   Poista
 3. Kiitos tästä keväisestä kuvapläjäyksestä. Ilahduttaa täältä käsin, koska jäi jälleen kerran messut väliin. On niin harmillisen lähellä Helsingin Kevätmessuja, joilla käynti on mulle tavallaan puolittain työn puolesta välttämätöntä, joten niitä en voi jättää väliin. Ja sekä Turkuun että Helsinkiin on meiltä matkaa, joten ei vaan tule viikon sisään molemmissa käytyä. Mutta siis mitäs minä tätä tässä selittelen ja puolustelen :).

  Mun mieltä lämmittää noissa sun kuvissa erityisesti ihanasti vihertävät koivut ja energiset sitruspuut. Ai vitsit, kun sellasia saisi kasvamaan kotonakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, kiitos mainiosta kommentista! :D Niinhän se tuppaa olemaan, ettei ihminen vain voi venyä joka paikkaan. On tehtävä valintoja.

   Olisi kyllä hulppeaa saada edes jokin hedelmäpuu kukkimaan ja tuottamaan satoa kotona. Ihan luksusta sellainen! :D

   Poista
 4. Ihanaa messutunnelmaa ja kauniita, inspiroivia kuvia! Kivoja hankintoja olet tehnyt. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ja samaa! Nyt tässä tietysti miettii, mitä kaikkea sitä voisi vielä hankkia niiltä kaikilta tulossa olevilta puutarhamessuilta. :D Olen ensimmäistä kertaa eläissäni pääsemässä Lahden puutarhamessuille, ja toveri Krotti menee myös Helsinkiin. :)

   Poista
 5. Messupostauksia on aina kiva lukea. :)

  VastaaPoista