blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Hyvästit talvelle

5.4.2018

Kevät tekee tuloaan. Jo edellisviikon sunnuntaina lämpötila kohosi viiteen asteeseen. Sininen taivas heijastui vesilätäköistä lähimetsän lenkkipoluilla, eikä hiihtoladuista näyttänyt olevan enää hiihdettäviksi. Narsissit ja krookukset alkoivat itää taloyhtiön pihassa. Viimein leppoistuneet olosuhteet alkoivat houkutella muuttolintujakin saapumaan. Lähimetsässä haahuillessa huomasin pohtivani, ilmestyisiköhän lehtokurppa pian takaisin maisemiin. Kyllä se viime keväänäkin ilmaantui huhtikuun aikana, ja tällä viikolla Turun seudulta onkin tullut jo jokunen havainto. Eiköhän se kohta ala kurpottaa.

Taivaan heijastus lätäkön pinnassa. <3

Sipulikukat versovat etelänpuolen rinteellä.

Tavallisesti alan ihan tosissani ikävöidä muuttolintuja heti vuodenvaihteen jälkeen. Viime vuosina paluumuuttajia onkin päässyt tervehtimään usein jo helmikuun aikana, mutta nyt kun kevät on edennyt niin sanotusti perinteiseen malliin, kaipaus on päässyt kasvamaan valtaisaksi. Ensimmäisten töyhtöhyyppien näkeminen ja niiden hassun ääntelyn kuuleminen saikin sitten oikein perusteellisesti hymyn naamalle, ja rantapellolla lepäilevä laulujoutsenparvi, jonka joukkoon laskeutuvia lajitovereita koko porukka tervehti hurjasti toitottaen, liikutti syvästi.

Näennäisen jäinen tulvapelto kelpasi töyhtöhyypille mekastustantereeksi.

Olen tässä parin viime viikon aikana tehtynyt suhteellisen monta linturetkeä Paimionjoen maisemiin, missä rantapellot täyttyvät linnuista muuttoaikoina. Avarien maisemien johdosta myös matkaavia parvia on helppo havainnoida. Olen jo niin nuorena omaksunut nämä mestat vakioretkikohteitteni joukkoon, ettei kevätfiilistä tunnu tulevan ilman linturetkiä Paimioon. Bongasinkin sieltä maaliskuun lopulla itselleni kevään ensimmäiset laulujoutsenet, meri- ja metsähanhet, kurjet, töyhtöhyypät, kiurut ja kottaraiset kauniissa ilta-auringossa ja leppeässä säässä. Silloin tuntui, että nyt on aika heittää hyvästit talvelle.

Pieni kurkiparvi kuljeskeli etäällä rannan tuntumassa.

Monella lintuharrastajalla on ollut tapana autoilla Vartsalon pelloille vievän pikkutien päähän, mistä on hyvät näköalat sekä lintuisille pelloille että joelle, mutta kevään ensimmäisellä Paimio-keikallamme huomasimme tien alkuun ilmestyneen kieltokyltin, joten enää sinne ei kehtaa ajaa. Ymmärrän tilan omistajaa, koska pikkutie on välillä mennyt tiuhan liikenteen vuoksi hirveään kuntoon, ja jotkut ovat pysäköineet ja käännelleet autojaan osin pellon puolelle. Ihmettelen kuitenkin, miksi kaikki liikkuminen ilman erilupaa on haluttu kieltää, vaikka tietä pitkin kävely ja sen päässä hiljaa seisominen ei aiheuta mitään kummempaa haittaa.

Tää ois ny yksityisalue! Nii, kato!

No, samoille pelloille näkee myös Sauvontien Teboilin parkkipaikalta ja tien varresta. Tietysti etäisyys on pidempi, eikä näköyhteyttä joelle ole, mutta pelloilla lepäilevät ja muuttavat linnut havaitsee kyllä. Tien varteen on vähän huono pysähtyä autolla muualle kuin nimenomaisen pikkutien risteykseen levikkeelle, joten olemme sitten pysäköineet suosiolla Tebben luokse ja kävelleet piennarta pitkin sopiville kytistelypaikoille. On itse asiassa ihan tervetullutta lisätä paheksuttavan autoilubongauksen oheen hiukan enemmän jaloittelua.

Vartsalon peltoa, ilta-auringon valoa ja lisää vanelluksia.

Värikylläisyyttä.

Paimionjoen suistoon on hyvä tsuumailla myös Jaakobin kirkon luota. Sielläkin tuppaa parhaina päivinä olemaan bongareita ihan ruuhkaksi asti. Näillä retkillä olemme osuneet sinne kuitenkin täysin keskenämme. Tässä yhtenä iltana kirkon pihassa vilisi keltasirkkuja. Aiemmin samana päivänä parvessa oli havaittu myös pulmusia, mutta minä en löytänyt yhtäkään. Keltasirkkujen tunnelmallista lauluttelua kuunnellessa ja ilahduttavan pirteää väriä ihastellessa se seikka kyllä unohtui tyystin.

Jaakobin kirkko.

Tyypillisesti nämä viimepäivien linturetket ovat ajoittuneet arki-iltoihin, joten olemme ehtineet mestoille vain hiukan ennen auringonlaskua. Siinä on se hyvä puoli, että monet linnut laskeutuvat yöksi lepäilemään, joten iltasella on ollut ihan mukavasti lintuliikennettä. Auringonlaskussa maisemat näyttäytyvät myös aivan poikkeuksellisen kauniina, pehmeän värikylläisinä, eikä häikäisy tai väreily liioin häiritse havainnointia.

Pääsiäisen hurjan lumipyryn jälkeisenä tiistaina olimme liikkeellä vielä auringonlaskun jälkeen etsiskelemässä tuoreen lumen keskellä sinnitteleviä muuttolintuja. Jaakobin kirkolla kiikartaessamme saimme nauttia ihanasta kevättalven tuoksusta, kun nollan pinnassa ollut ilma alkoi nopeasti pakastua. Hämärän hetkellä joutsenet ryhtyivät huutelemaan Paimionlahden suunnalla, ja huudot kiirivät kirkkaina illan kuulaudessa. Näimme myös joukoittain metsäkauriita pelloilla.

Laskeva aurinko kirkolta nähtynä.

Kevät! Pajunkissoja, pajunkissoja! (On muuten yllättävän vaikea löytää lähimetsästämme enää pääsiäisen jälkeen, kun koko lähiö on käynyt taittamassa vitsoja kotiinviemisiksi. Jokamiehenoikeudet venyvät ja paukkuvat.)

Semmoista viime aikoina. Kevään merkkejä ei voi täällä enää välttyä havaitsemasta. Valitettavasti tämä bloggaaminen on ollut taas jäädäkseen opiskeluhommien jalkoihin, mutta nyt kun Turun puutarhamessuviikonloppu starttaa, minun on kyllä aika palata blogihommien pariin.

Onko teillä päin näkynyt merkkejä keväästä?

20 kommenttia

 1. On se kevät jo.
  Siellä on jo noin paljon kevään lintuhavaintoja.

  VastaaPoista
 2. Onpa upeat kuvat. Kirkkokuva on niin kaunis. Selviä kevään merkkejä on teillä jo näkyvissä. Meillä on lunta vielä lähes metrin verran. Eilen piti tehdä vielä isot lumityöt. Mietittiinkin, että toivottavasti oli viimeiset tältä talvelta. Toivottavasti aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti kevät nyt etenee siten, että muuttolinnuillakin on paremmat olosuhteet saapua. Yllättävän hyvin parin päivän sateet ja lämpimät yöt ovat lumen sulamista ja kevään saapumista edistäneet.
  Kiitän lämpimästi messulipusta. Tänään jo piti lähteä liikenteeseen, mutta vanha rannevamma on äitynyt niin pahaksi, että odotan huomiseen. Ratin kääntäminen ja vaihteen vääntäminen tuottaa ongelmia. Kommentoiminenkin sujuu vain yhdellä kädellä.
  Hienoja kuvia. Kyllä kevään harmauteen värikylläisyyttä mahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu, kunnon kevätsade saa paljon aikaan. Huuhtelee lumet ja pölytkin mennessään. :) Mutta voi että, toivottavasti helpottaa ja voit nauttia messuista!

   Poista
 4. Pulmusia olen nähnyt täällä Oulujoki-varressa jo viime sunnuntaista lähtien. Joutsenet tietenkin ovat tulleet jo varaamaan itselleen pesäpaikkaa. Muutoin talvista.
  Viljelystiet houkuttelevat varmasti ajamaan ihan pellon laitaan, mutta eivät ne oikein keväällä kestä autoilua. Kun autolla ajaminen on pilannut tien ja vähän peltoakin, on tainnut viljelijän pinna kiristyä. Kieltämättä meilläkin on joskus sattunut tilanteita, että ajattelematon viljelystien ja metsätien käyttö on pilannut tien. Täällä kuitenkin bongareiden määrä on vielä aika pieni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa, pulmusia! <3 Mutta joo, ymmärrän tosiaan hyvin. Ei mahda olla kivaa, kun oman pellon pieli muuttuu yhtäkkiä vaan toisten parkkipaikaksi ja tie hajoaa.

   Poista
 5. Mahdottoman ihana kevätpostaus!

  Meilläkin on kuulemma jo töyhtöhyyppiä, laulujoutsenia ja pulmusiakin. Olen huono lähtemään kuvaamaan mitään sellaisiin kohteisiin, joissa on jo paljon muita ihmisiä, joten en ole käynyt noita vielä itse katsastamassa. Ihanaa kuitenkin kuulla, että kevät tulee oikeasti tännekin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :) Mulla on kyllä usein sama homma, ettei tunnu jotenkin kivalta mennä esim. katsomaan lintuja paikkoihin, joissa "kaikki muutkin" ovat. On rennompi olla, havainnoida, kuvata, piirtää ja tunnelmoida, kun ei tunnu koko ajan siltä, että on jonkun ulkopuolisen tarkkailtavana. :D

   Poista
 6. Ihania kevättunnelmia! Kävimme pari viikkoa sitten Mikkelissä ja yleensä siellä on tullut hirveä lumikateus. Tällä kertaa oli kuitenkin kiva palata jo orastavaan kevääseen Turkuun, kun täälläkin on saanut nauttia aika kivasta lumitalvesta. Kevät saa tulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tässä tilanteessa lumitalvea on tosiaan ollut jo sen verran edustavasti, että kevät tuntuu tervetulleelta. :)

   Poista
 7. Kauniita kuvia iltavalossa. Täällä on vihdoin kevään merkkejä ilmassa ja muuttolintoja saapunut sankoin joukoin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Anonyymi9/4/18 08:58

  Ihana kevään tunnelma!

  VastaaPoista
 9. Eilen lauloi peippo, mutta töyhtistä en ole vielä nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota! Eiköhän sekin pian ilmaannu maisemiin. :)

   Poista
 10. Nämä keväiset kuvat antavat toivoa tänne pohjoisemaankin Suomeen. Ehkä jo viikon, parin päästä täälläkin näkee keväänmerkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, täällä kevät suorastaan vyöryy eteenpäin juuri nyt. Muuttolintuja matkaa massoittain pohjoista kohti, joten eivätköhän ne piakkoin jo saavu teille. :)

   Poista