blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Kahdeksan kuvaa keskikesän juhlasta

2.7.2017

Olin ryhtymäisilläni naputtelemaan kuulumisia viime viikonlopun jussinjuhlinnoistani ihan pitkän kaavan kautta, kunnes hoksasin, että koko lystin pystyy paljon kätevämmin kertomaan näin, kahdeksalla olennaisella kuvalla:


1. Tihkusade, Kuusiston linnanrauniot ja hyvää vauhtia tyhjenevä flamingomuki. Siihen tiivistyykin kai aika paljon jotain olennaista. Flamingot ovat niin parhaita, että jopa holtittomalla laimennuskaavalla sekoitettu väljähtäneen colan ja Baltic-rommin epäpyhä risteytys esiintyy niiden seurassa edukseen.


2. Grilli täynnä sekalaisia herkkuja. Tältä näytti juhannusaattona kotipuolessa landella. Onneksi sää oli tyyni ja sateeton, niin pystyimme ruokailemaan perinteisesti ulkona. Oli ehkä kesän hauskin grilliherkkuhetki. Siskon lapsi mutusteli pöydän päässä maissia ja nauroi kauheasti. Se oli hellyyttävää.


3. Risukokko vanhaan kunnon risukokkotyyliin. Juhannusaattoyönä istuttiin tuijottelemassa tuleen. Lepakot kiertelivät aukion yllä, kiiltomadot kiiluivat kasvillisuuden seassa ja lehtokurpat poukkoilivat soidinlentoaan. Yö oli täynnä syreeninkukkien tuoksua. Jokainen juhannus landella vanhempieni luona on aina jollain perustavanlaatuisella tavalla samanlainen kuin lapsuuden juhannukset.


4. Sammakko tuijottaa takaisin. Mamin puutarhan pienessä lammessa on aina keväisin paljon sammakoita kudulla, mutta harvemmin niitä näkyy enää kesällä. Olen kuullut usein väitettävän, että vanhat sammakot osaavat jotenkin varautua tulossa oleviin kuiviin kausiin siirtymällä sellaisiin lampiin, jotka eivät tiettävästi kuivahda helteilläkään. Jos se on totta, kuivaa säätä on luvassa, sillä sammakot ovat jo hyvän aikaa kerääntyneet pihalampeen, jota täytetään säännöllisesti kaivovedellä. Näitä veikeitä otuksia tuli tarkkailtua hyvä tovi juhannusaattona.


5. Sattmarkin kaffetupa. Juhannuspäivänä suuntasimme ystävien kanssa saaristoseikkailulle, jonka ohjelmassa oli muun muassa mitä tunnelmallisin kahvituokio aina yhtä ihastuttavassa Sattmark Kaffe & Safkassa. Ennätimme paikalle vain parisenkymmentä minuuttia ennen sulkemisaikaa, mutta ehdimme kuitenkin nauttia kupposet kuumaa ennen kuin kahvila meni kiinni ja seikkailu jatkui.


6. Suuri tammi, pisarat linssissä ja pilvinen taivas. Saaristoseikkailuun sisältyi tietysti myös patikointia luonnossa. Fiilistelimme kesäkuisen vehreää tammimetsää Lenholmissa sateen ropistessa lehvästöön ja tuulen varistellessa pisararyöppyjä päällemme. Valkolehdokit ja monet muut kiehtovat kasvit olivat kukassa, ja hakametsä oli täynnänsä lehmänläjiä. Ah, mikä tunnelma!


7. Joutsenperhe sateessa. Lenholmin kierroksellamme pysähdyimme tietysti hetkeksi kiikaroimaan Mattholmsfladanin tornille. Näimme muun muassa kyhmyjoutsenperheen, jonka seitsemän palleroista untuvikkoa ruokaili rantaniityllä urheasti säätä uhmaten. Toinenkin joutsenpoikue nähtiin myöhemmin Kuusiston rannassa.


8. Utuinen siniharmaa hämärä ja hiljalleen aaltoileva meri. Takaisin avaavan kuvan teemaan, vain vähän erilaiseen tunnelmaan. Vietimme siis saaristoseikkailun päätteeksi iltaa Kuusistossa nuotipaikalla grillaillen ja linnanraunioilla seikkailleen. Illan hämärtyessä seisoimme laiturilla katsellen merelle. Maisema oli miltei yksivärinen. Hyvin rauhallinen ja seesteinen hetki - lukuun ottamattta riehakasta laiturinkeinutusta ja lauleskelua.

Tämä oli mainio juhannus.

#100hetkeäluonnossa (59-61/100)

6 kommenttia

 1. Nyt mun alkoi tehdä mieli juurikin grillattua makkaraa ja maissia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mun tekee kans aina mieli, kun näen kuvia grilliherkuista! :D

   Poista
 2. Tosi tunnelmallisia kuvia. <3

  VastaaPoista
 3. Oon lukenu tän monta kertaa mut huomasin vasta nyt tossa joutsenkuvassa noi poikaset! : D

  VastaaPoista