blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Puutarhainspiraatiota ja -hankintoja

3.4.2017

Turun puutarhamessuilta tarttui mukaan viikonlopun aikana runsaasti hyödyllisiä ideoita niin parvekepuutarhaan kuin vihersisustukseenkin. Teimme myös muutamia hyviä hankintoja. Messujen vehreä ja valoisa tunnelma kasvatti puutarhainnostusta entisestään, joten eivätköhän hetken aikaa jumittaneet parvekepuutarhamme kevätvalmistelut nytkähdä taas pian eteenpäin.

Kokonaisuudessaan messukokemus oli ihan mukava. Puutarhapuoli oli sopivan monipuolinen mutta mökkeilypuoli ehkä hiukan suppeampi. Vähän tietysti ne kaikilta messuilta ja markkinoilta löytyvät, mitenkään aiheeseen liittymättömät näytteilleasettajat ihmetyttivät jälleen läsnäolollaan. Lisäksi haluaisin kysyä, miksi Messukeskus markkinoi niin osoittelevasti puutarhamessuja naisten ja mökkimessuja miesten tapahtumana. Ärsyttävää, mutta olkoon.

Onneksi tuli lähdettyä messuille uudestaan vielä sunnuntaina. Moni näytteilleasettaja loppuunmyi tuotteitaan jopa aiempiin messutarjouksiinsa nähden huomattavin alennuksin - saimme kukkia jopa ilmaiseksi. Muita kävijöitäkin oli paljon vähemmän paikalla, joten ei tarvinnut seistä jonossa, pystyi ottamaan valokuvia helpommin, eikä ollut niin meluisaakaan. Leppoisa päivä!

Sain rauhassa räpsittyä kuvia yleiskoristselualueen kasveista sunnuntaina juuri ennen messujen sulkemisaikaa, kun muita ihmisiä alkoi olla niin vähän paikalla, ettei tarvinnut enää väistellä ja varoa tukkimasta kulkuväyliä.

Yleiskoristelualue oli jälleen maaseutuopisto Livian tuottama. Tykkäsin paljon siitä, että pelkkien koristekasvien lisäksi esille oli laitettu myös hyötykasveja.

tuhohyönteiset kurkulla
Kauppapuutarhaliiton paikallisen piirin osastolta sai neuvontaa kasvituholaisten tunnistamiseen ja torjuntaan.

Messuilla pitää tietysti osallistua kaikkiin mahdollisiin arpajaisiin.

Puutarhaliiton kyselyyn ja arvontaan osallistuneet saivat lahjaksi siemenpusseja.

Mitä kenkäparia äänestäisit Neiti Kevään jalkineiksi? Tähän kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin kukkakauppalahjakortteja. Itse tykkäsin eniten ihan taka-alalla näkyvästä numero kympistä.

Tällä kertaa puutarhamessuilla oli aika vähän esillä mitään nerokkaita kasvatustelineitä toisin kuin viime vuonna. Vertikas oli kuitenkin paikalla tuotteineen. Ollapa varakkaampi, niin voisi hankkia näitä.

Puutarhajuttujen ohella messuilta löytyi myös inspiroivia huonekasvijuttuja. Olen ihan hulluna tällaisiin selkeälinjaisiin, kirkkaisiin lasiesineisiin, jotka ovat ilmeisesti tulleet muotiin. Tämä idea teki minuun vaikutuksen.

Vihersisustusideoissa näkyi muutenkin kirkas lasi. Huipputrendikkäät narun päähän ripustetut pienet lasipullot olivat esillä useammassakin paikassa. Viehättäviä, keveitä asetelmia.

Hankkijan osastolla luotettiin perinteiseen maalaisteemaan. Maitolaiturit ja -kärryt ovat niin ihania!

Mökki & Meri -puolella esiteltiin erilaisia hyönteishotelleja.

Vaan olettekos nähneet yhtä mukavaa ilmoitustaulua? Tämä sai kyllä hymyilemään.

Ilahduin myös näistä saniaisista. Hieno asetelma sijaitsi Luonnonvarakeskuksen osaston nurkalla, muttei kyllä liittynyt mitenkään mihinkään. Kasvit oli ilmeisesti tuotu tähän vain koristeiksi. Tosi hienoja kuitenkin.

Muuta hauskaa: hiekkaa, jonka sai talloa täyteen jälkiä ja sitten haravoida siistiksi. Talloimme Krotin kanssa.

Pystyin olemaan molempina päivinä hiukset auki liikenteessä, sillä sadesään ansiosta ilma oli kosteaa, mikä tietysti ratkaisee ikuisen sähköisyysongelman. (Krotti kuvasi.) Olin laittanut messuviikonlopun kunniaksi myös heleät vaaleanvihreät kevätkynnet.

Kukkakauppa Broncon kokoaman parvekepuutarhanäyttelyn edustan portailla oli ihanaa kukkaloistoa. Lisää parvekepuutarhoista vielä seuraavassa postauksessa!

Tämäkin viihtyisä pihanäkymä oli Broncon tekemä. Näpsäköitä nuo valkoiset ruukkutelineet.

Lopuksi messusaaliin summaus. Täydensimme siemenvarastoamme (Nelsonin siemenillä tylsästi vaan), hankimme muutaman juurakon kallaa (mm. tuollaisia pinkkejä, joita on alakuvassa) sekä pampaheinää parvekepuutarhaan, ostimme vihanneksia ja saimme Flöriltä lahjaksi pussillisen orvokkeja.

Yhteistyössä: Piha & Puutarha (Turun Messukeskus)
#puutarhamessut #turku #turunmessukeskus

6 kommenttia

 1. Kaksi päivää messuilua olisikin ihan hyvä. Silloin ehtisi sekä katsella että kuvata. Lauantaina porukkaa oli aika paljon ja aina oli joku oman kameran edessä tai itse jonkun muun kameran edessä.
  Näitä toisten postauksia on tosi mukava katsella. Löytyy monia sellaisia, joihin ei joko ehtinyt kiinnittää huomiota tai ei huomannut laisinkaan. Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Lauantain ruuhka oli paikoin ihan älytön, mutta sunnuntaina tuntui välillä jopa autiolta. En ole ikinä ennen käynyt millään messuilla useampana päivänä erikseen, enkä varmaan kävisikään, ellei ilmaiseksi pääsisi - messuliput ovat nykyään niin kalliita, että jo yhdenkin ostaminen hirvittää. Miksei messuillekin voitaisi myydä viikonloppurakennekkeita, joilla voisi vierailla tapahtumassa niin monta kertaa kuin haluaa?

   Itsekin tykkään lukea eri blogeista messuraportteja, etenkin jos niissä on paljon kuvia. Niistä huomaa tosiaan kaikkea, mitä ei tajunnut ollenkaan pysähtyä katsomaan, tai mitä ei ollut enää edes myynnissä silloin, kun saapui paikalle.

   Poista
 2. Anonyymi6/4/17 14:08

  Puutarhamessuraportteja on todellakin kivaa lukea eri blogeista. Erilaisia näkökulmia ja kuvakoosteita. Kiitos kokemuksesi jakamisesta. :)

  VastaaPoista
 3. Pakko pysähtyä vaan kommentoimaan et vau miten sulla on upea tukka! Sääli jos et voi pitää sitä auki kovin usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän! Joo, totta, samaa mieltä. Sähköisyys vaan ärsyttää niin paljon, etten voi, vaikka haluaisin. :(

   Poista