blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Tulevan kesän parvekepuutarhatrendit

4.4.2017

Keräsin viime viikonlopun Piha & Puutarha -messuilta pienen tärppilistan tulevan kesän trendikkäimmistä kasveista ja tilankäyttöideoista parvekepuutarhureille. Valtaosa parvekkeista on pieniä tai vähintäänkin haasteellisen muotoisia, joten hyvin olennaista parvekepuutarhan rakentamisessa on tilan hyödyntäminen tehokkaasti. Parvekkeista halutaan myös kasvavissa määrin tehdä viihtyisiä kesähuoneita, joten kalustamiseen ja kasvien esillepanoon kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

Itsehän olen kiinnostunut trendeistä lähinnä vain jännittävinä ilmiöinä, joiden myötä markkinoille tulee ajoittain kaikkea kivaa, mitä on aiemmin ollut vaikea saada, mutta omaan tyyliini muotivirtaukset eivät pahemmin vaikuta. On kuitenkin hyvin mielenkiintoista seurata, miten ne kehittyvät, ja pysyn mielelläni ajan tasalla suosituimmista uutuuksista. Niinpä innostuinkin ihan tosissani höpöttelemään messuilla eri näytteilleasettajien kanssa tulevan kesän parvekepuutarhatrendeistä.

Puutarhamessuilla näkyi paljon erilaisia pyöreämuotoisia lasiastioita niin amppeleina kuin kukkaruukkuinakin. GreenCaren osastolla pikkutaimia esikasvatettiin lasipurkissa, jossa kosteus ja lämpötila pysyvät hyvin tasaisina.

Kuten vihersisustuksessakin myös parvekepuutarhoissa erilaiset pyöreämuotoiset lasiastiat ovat nyt todella iso juttu. Kukkakauppa Broncon osastolla esiteltiin sekä täysin pyöreitä että jänniä pisaranmuotoisia lasipalloamppeleita. Ihastuttaviin lasikupliin voi laittaa niin kasveja kuin koriste-esineitäkin. Me olemme pitäneet omissamme nyt pääasiassa ilmakasveja ja koristeita sisällä huoneistossa, mutta olisi mukavaa laittaa sellaisiin myös kesäksi parvekkeelle jotain kasvamaan.

Amppelit ylipäätään ovat kova sana parvekesisustamisessa, sillä niiden avulla saadaan pienikin tila tehokkaasti käyttöön. Perinteisten muoviamppeleiden sijaan on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja, ja muoviamppelille voi myös antaa persoonallisemman ilmeen vaikkapa verhoamalla sen juuttisäkkiin tai paperipussiin. Trendikkäitä lasikuplia saa Broncon ohella vaikka mistä. Ostimme omamme Finnmarista, mutta tietääkseni niitä myyvät ainakin HUONE ett RUM, MuurlaPiia Jaalan kukkakauppa sekä Plantsu ja Stokka.

Broncon tyylinäyte kasviasetelmasta lasikupla-amppelissa.

Broncon osasto oli mielestäni ehkä messujen inspiroivin, eikä vähiten siksi, että kukkakauppa oli toteuttanut mittavan parvekepuutarhanäyttelyn A-hallin takaseinälle. Tiedustelin Broncon väeltä näkemystä tulevan kesän trendeistä, ja esille nousi käytännöllisten mutta miellyttävän näköisten kalusteiden ja kasvatustelineiden merkitys. Parvekkeista tehdään nyt tosissaan pieniä puutarhoja, joissa viihdytään ja vietetään aikaa.

Suosikkiosastoni puutarhamessuilla.

Parvekepuutarhanäyttelyn ihastelluimmat ideat pohjautuivat suureksi ilokseni kierrätysmateriaaleihin. Paljon positiivista huomiota olivat saaneet rännikourun pätkistä tehty riippuva kasvatusteline, vanhojen hyllylevyjen uusi elämä mustassa harjateräksisessä kasvihyllykössä (jossa ruukut oli upotettu nerokkaasti hyllylevyjen läpi), vaaterekki amppelitelineenä sekä kesäkukkia täyteen lastattu parvekkeen kattoon ripustettu surffilauta. Kalusteista kysytyimpiä olivat Parolan Rottingin tuotteet.

Istutusten kerrostaminen amppeleiden, hyllyjen ja ripustettavien kasvatustelineiden avulla saa pienen tilan tuntumaan isommalta. Parvekehuonekaluissa musta ja rottinki ovat nyt suosittuja.

Kysyin tulevan kesän kasvisuosikkeja parvekkepuutarhoihin myös Flörin väeltä. Hittituotteita ovat ainakin rungolliset yrtit, pienet pensastomaatit ja marjapensaat. TomTato-tomaatiperuna on yksi mielenkiintoisimmista uutuuksista. Sekä tomaatteja että perunoita tuottava kasvi on hyvä valinta lämpimälle lasitetulle parvekkeelle.

Kirsikkatomaattipensas mahtuu pienellekin parvekkeelle ja ilahduttaa satoisuudellaan.

Kaupunkiviljely on nousussa, ja myös parvekkeille halutaan perustaa nyt entistä enemmän hyötypuutarhoja. Kauniit ja satoisat hyötykasvit ovat todellakin tulleet kesäkukkien rinnalle. Broncon väki totesi hyötykasveista halutuimmiksi etenkin erikoisemmat yrtit, kuten mojito-mintun. Sen spottasimmekin jo viime keväänä Uudenkaupunkin kukkamessuilla.

Vaateliaampien kasvien parvekeviljely onnistuu myös lasittamattomalla parvekkeella minikokoisen kasvihuoneen avulla. Parvekepuutarhanäyttelyssä miniansarit olivat esillä ilman laseja, mutta lasitettuina ne pitävät yllä kasveille suotuisia lämpötila- ja kosteusolosuhteita avoimella ja tuulisellakin parvekkeella.

Trendikkäitä rungollisia yrttejä myytiin niin Flörin kuin Bronconkin osastoilla. Flörillä kasvatusastiat olivat raikkaan vihreät, Broncolla ne oli kätketty paperipusseihin, minkä myös povataan olevan kuuminta hottia ensi kesänä.

Flörin väeltä kuulin myös sellaisen mukavan uutisen, että hyötykasvien tuholaistorjunnassa biologiset menetelmät kasvattavat jatkuvasti suosiotaan myös parvekepuutarhoissa. Kauppapuutarhaliiton osastolla esiteltiin tarkemmin erilaisia torjuntaeliöitä, jaettiin tietoa tuholaisten tunnistamisesta ja sopivien petoötököiden valinnasta.

Torjuntaeliöitä voi tilata itselleen helposti Biotukselta. Suljetussa parveketilassa ne todennäköisesti pysyttelevät kiltisti tehtävissään, eivätkä lähde huitelemaan muualle, joten investointi on varmasti hyödyllinen. Pölyttäjähyönteiset ja muut puutarhurin pikku apulaiset kiittävät, kun torjuntamyrkyistä luovutaan.

Biotus tarjoaa torjuntaeliöt monenlaisiin tuholaisongelmiin.

Muiden hyötykasvien ohella marjapensaat ovat tulossa muotiin. Flöriltä vinkattiin, että herukkapensas olisi hyvä hankinta parvekepuutarhaan. Krotti osti meille juuri viime kesänä mustaherukan, joka selvisi hyvin talvesta, vaikkemme auttaneet sitä siinä oikeastaan mitenkään, joten eiköhän välinpitämättömämpikin parvekepuutarhuri saisi sellaisen pärjäämään. Marjapensas tarvitsee vain riittävän ison ruukun. Oikeaoppinen oksien leikkaaminen pitää myös muistaa, että pensas pysyy sopivan pienenä parvekkeelle.

Flörin osastolla oli myös monenlaisia bonsaipuita, jotka myös soveltuisivat parvekepuutarhaan.

Hauska sattuma, että meillä oli monia näistä nouseviksi trendeiksi mainituista jutuista jo viime kesänä parvekepuutarhassamme. No, ei sinänsä yllätä. Olenhan tottunut olemaan muodin edelläkävijä. Menin jo vuonna 2007 vahingossa pelkät pitkät kalsarit jalassa kaupungille. Silloin ne olivat tosi nolot ja niitä kutsuttiin veijoiksi, mutta muutamaa vuotta myöhemmin niitä alettiin sanoa legginsseiksi ja kohta kaikki alkoivat käyttää niitä julkisilla paikoilla.

Höhö. Ei varmasti aikaakaan, kun kaikilla on myös sininen silmämeikki, hippitukka, stetsonhattu ja montsarit yllään ihmisten ilmoilla, pursuilevia ja tyylillisesti yhteensopimattomia kirjahyllyjä kämppä täynnä, kalaverkko ja myrskylyhty seinällä, tolkuton rivi puolikuolleita kasveja ikkunalaudalla ja leväinen vesiaihe parvekepuutarhassa. Niin, ja lintukiikarit kaulassa. Mutta ei oikeat kiikarit, vaan tyylikiikarit.

Juuri nyt kuuminta hottia ovat kyllä kukka-asetelmat pyöreissä lasimaljakoissa.

Yhteistyössä: Piha & Puutarha (Turun Messukeskus)
#puutarhamessut #turku #turunmessukeskus

16 kommenttia

 1. Voi vitsi miten paljon kaikkea kivaa!
  Minulla oli viime kesänä tuo Tomtato, ja kyllähän se teki ihan maukkaita tomaatteja ja pari perunaakin. Vaikka kyllä epäilin...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mukavaa kuulla, että tomtato tuotti satoa. Tekisi itsekin mieli kokeilla sitä joskus. :)

   Poista
 2. Anonyymi6/4/17 13:27

  Tosi mielenkiintoinen postaus. Tätä oli hauska lukea. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kiitos, on mukavaa kuulla, että tykkäsit! :>

   Poista
 3. Tuommoinen pyöreä malja olisi upea, sellainen oli jo lähdössä kaupasta meille, mutta en raaskinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakaan ei ole sellaista, mutta olen miettinyt, hankkisinko. Ehkä sitten, kun ne alkavat mennä pois muodista, ja niitä poistomyydään alehinnoin... :D

   Poista
 4. Olipas inspiroiva tärppilista, kiitos! Tuollaiset kupla-amppelit olis kyllä niin kivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä! :> Itsekin haluaisin hankkia niitä vielä lisää. En vain tiedä, miten monta lasikuplaa kehtaa yksi ihminen omistaa... :D

   Poista
 5. Olipa kiva kuvakatsaus. Paljon sellaista, mistä itsekin tykkään ja jotenkin nuo pyöreät kirkkaasta lasista tehdyt maljat viehättää aina vaan. Ilmakasveja mullakin niissä on.
  Iloista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lasipallomaljat ja ilmakasvit ovat kyllä niin ihana yhdistelmä. <3 Iloista kevättä sinullekin! :)

   Poista
 6. Kiva päästä kurkkaamaan noillekin messuille, sillä Turkuun saakka en ainakaan vielä ole koskaan messuille lähtenyt!:) Nuo lasiamppelit ja pallot on minusta aivan ihania, vaan mulla on pieni probleema, kun tykkään kauheasti kaikesta vihreästä ja kukista, mutta sitten en halua muuttaa kotia viidakoksi ja toisinaan kasvatteluista tulee hieman sekainen tunnelma kotiin...Nyt esim. tuossa olkaarin tasolla kasvaa kaikelaista, vaikka aamulla just vein viikko sitten kylvetyt kauniisti eri huoneisiin.:)))
  Hauska postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kodin muuttuminen levottomaksi viidakoksi on kyllä vakava uhka siinä kohtaa, kun keväällä esikasvattaa taimia puutarhaan - tai jos innostuu huonekasveista liikaa. Meillä ei enää edes yritetä ylläpitää yleisen järjestelmällisyyden tai minimalismin vaikutelmaa, kun erilaisia kasveja (vieläpä erilaisissa ruukuissa!) on jo niin paljon ja kämppä niin pieni, ettei ole toivoakaan saada paikkaa näyttämään mitenkään ei-viidakolta. :D

   Poista
 7. Sininen silmämeikki, hippitukka, stetsonhattu ja montsarit on kyllä niin hieno yhdistelmä et jossei se tule pian muotiin maailmassa on jokin vikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, arvostan tätä kommenttia, vaikka olenkin aistivinani ironista irvailua tyylitajuani kohtaan - mutta otan sen kohteliaisuutena, koska tunnetusti olen mauton ja överi noin muutenkin, eikä sitä vastaan ole taistelemista. ;)

   Poista
 8. Ah! Mitä kaikkea ihanaa! Nyt tekee mieli heti ryhtyä laittamaan kesäparveketta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kuulla, että koosteeni inspiroi! :)

   Poista