blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Huonekasvihankintoja

5.1.2017

Sorruimme hankkimaan taas uusia huonekasveja. Teki niin kovasti mieli, ja eräässä kukkatalossa oli aivan liian hyviä tarjouksia ohitettavaksi. Lisäksi meiltä on viimeisen vuoden aikana menehtynyt koko joukko vanhoja kasveja - ja vielä jokunen lisää tekee ilmeisesti parhaillaankin kuolemaa - joten uusille oli juuri sopivasti tilaakin.

Syksyllä hankkimamme "harjoitusorkidean" kanssa on mennyt toistaiseksi sen verran hyvin, että rohkenimme investoida pariin uuteen perhoskämmekkään. Ostimme tällä kertaa ihan pientä minikokoista Phalaenopsis-lajiketta, jolla on vaaleanpunertavat kukat. Istutimme ne samoihin lasipurkkeihin, joissa joulun aikaan pidimme hyasinttia.

Kun oli taas ihanan aurinkoinen päivä, otin tosi paljon perhoskämmekkäkuvia.

Laitoimme uusien orkideojen kasvualustaan myös sammalta.

Minusta nämä pehmeänsävyiset kukat ovat tosi nättejä!

Lisäksi ostimme pienen hauskannäköisen mehikasvin. Se on ehkä kirjotähti, mahdollisesti lajia Haworthia margaritifera. Päätimme istuttaa sen siihen valkoiseen lasiruukkuun, joka oli aiemmin vanhalla, vähän epämääräiseen kuntoon menneellä agaavella. Näin uusi mehikasvi päätyi osaksi hienoa paraatiasetelmaa ja raihnainen agaave siirtyi viimein muualle.

Hupsu pieni kirjotähti tai mikä lie uudessa ruukussaan.

Agaave pääsi ikkunalaudalle ronottamaan parin muun ronottajan kaveriksi! Jospa vaikka tämä paikan-, ruukun- ja kasvualustanvaihto vähän piristäisi sitä viimein. Olen samaan aikaan sekä harmissani että ärsyyntynyt siitä, että agaaveni voi huonosti, enkä tiedä, mikä sillä on hätänä.

Toistaiseksi yhä hengissä oleva joulutähti siirrettiin jouluasetelman muiden rippeiden kanssa kirjahyllyn päälle. Olisi kyllä mukavaa, jos joulutähti pysyisi hengissä pidempäänkin, mutta saa nyt nähdä. Lehtiä putoilee joka kerta, kun parvekkeen oven avaa ja kylmä tuuli pääsee puhaltamaan sisälle.

Joulutähti ja muita hienon jouluasetelman rippeitä hyllyn päällä.

Mukana haasteessa: #kukkailottelua @mansikkatilanmailla

14 kommenttia

 1. Tuo orkidea on aivan upea. Mulla on käynyt muutaman viherkasvin kanssa talven aikana huonosti, olen kyllä vähän turhan rento kukkien hoitaja..jokotai-tyylinen kastelutekniikka kaipaisi hiomista. Mukavaa sunnuntaita. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja mukavaa sunnuntaita sinullekin! :) Jopa meilläkin meinaa aina välillä kastelu unohtua, ja kasteluväli venyy välillä pariin viikkoon. :D

   Poista
 2. Taas kerran oliivipuun tappaneena, täytyy hankkia jotain tilalle :D
  Orkideatkin tapan parissa viikossa..
  Mutta sinä olet kyllä saanut nämä oikein loistamaan!

  VastaaPoista
 3. Oi miten kaunis orkidea! Täällä on niin ihana ihastella huonekasveja,kun itse on niiden kanssa aivan toivoton.

  VastaaPoista
 4. Ihana orkidea!<3 Marraskuussa ostin pari viherkasvia, anopinkielen ja eräänlaisen maksaruohon. Nyt näyttää pahasti siltä, että maksaruoho ei tykkää mun huolettomasta hoidosta.:/ No, taidan olla enemmän leikkoihminen.;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sitä sattuu. Leikkokukat kyllä pelastavat usein päivän. :D

   Poista
 5. Ihania! Minusta tuntuu että meillä kasvaa ne paremmin jotka unohdan. Kaunis tuo sinun orkideasi ja mehikasvi. Semmoinen voisi toimia meilläkin. Kauniisti istutettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Epäsäännöllinen hoito näyttääkin olevan monelle kasville menestyksen avain, ainakin kuivuutta sietäville. Etenkin juuri tällaiset mehikasvit pärjäävät yllättävän vähällä hoidolla ja pysyvät helposti nätin näköisinä. :)

   Poista
 6. Teidän kasvit kyllä aiheuttaa kasvikateutta. Itse onnistuin tappamaan jopa rönsyliljan sant paulioista nyt puhumattakaan. Tosin syytän tämän nykyisen kämpän onnettomaan suuntaan olevia ikkunoita, edellisessä kämpässä kun kaikki kukoistivat hienosti laiminlyönneistä huolimatta.

  Äidillä kanssa voi kaikki kasvit hyvin vaikka ovat aika suurpiirteisellä hoidolla. Sekin aiheuttaa hieman kasvikateutta, mutta sieltä saa sitten aina uusia pistokkaita.

  Oma blogini näki päivänvalon vihdoin vuodenvaihteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, hellou!

   Meidän kasvit tykkäsi kyttyrää muutosta, mun viirivehkaa on jäljellä joku kolme lehteä ristissä, enkelinsiipi kuoli, rönsylilja kuoli ja mikähän kaikki muu vielä. Ei ole vielä selvinnyt mikä niitä ihan tarkalleen ottaen riepoo.

   Mutta jee! Tutustumaan! (tehokkaasti työajalla...) ->

   Poista
  2. Voi ei! :D Itsekin haen vähän väliä pistokkaita ja joskus kokonaisia kasvsejakin äidiltäni. (Nytkin on muutama rönsyliljan pistokas vesilasissa ikkunalla, kun edelliset kuolivat aikanaan heti muuton jälkeen.)

   Jos ikkunat ovat pahaan suuntaan, ei kai auta muu kuin hankkia kasvilamppuja (ja sitten sietää niiden kummallisen väristä häikäisevää valoa) tai kokeilla joitain sellaisia kasveja, joiden väitetään ainakin pärjäävän tosi vähälläkin valolla, esim. kaikki anopinkielen variaatiot ja kultaköynnös.

   Menenkin heti tsekkaamaan uuden blogin!

   Poista
  3. (Työajalla ei lueta blogeja!) >:D

   Poista