blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Muistoja uuden parvekepuutarhan ensimmäisestä vuodesta

1.1.2017

Kasvihormoni-blogin Sini haastoi kaikki puutarhabloggaajat kertaamaan mennyttä puutarhavuotta kahdentoista kuvan koosteen muodossa. En tiedä, missä määrin minua voi pitää varsinaisesti puutarhabloggaajana, mutta etenkin kesällä postaan kyllä aika intensiivisesti parvekepuutarhastamme, joten päätin osallistua. Yritin ensin valita yhden kuvan joka kuukaudelta, mutta alkuvuodesta tätä nykyistä parvekepuutarhaamme ei ollut vielä edes olemassa, joten ensimmäinen kuva on huhtikuulta.

1. Huhtikuu: Kasvun ihme. Esikasvatus ja uuden parvekepuutarhan perustamissuunnitelmat.

2. Toukokuu: Parvekepuutarhan alku. Parvekkeen rymsteeraaminen, taimien istuttaminen ja suorakylvöt.

3. Kesäkuu: Koristeita ja kesäkukkia. Vesiaiheen ja keijukaispuutarhan väsääminen. Kesäkukkahankinnat.

4. Kesäkuu: Sato kypsyy. Herkuttelua oman puutarhan ensimmäisillä kasvihuonekurkuilla, yrteillä ja retiiseillä.

5. Heinäkuu: Hellettä ja satoa. Ensimmäisten paprikoiden, tomaattien, mansikoiden ja kesäkurpitsan kypsyminen.

6. Heinäkuu: Kasvusto vehreimmillään. Katunäkymä peittynyt täysin kurkun lehtien taa.

7. Elokuu: Varsinainen viidakko. Runsaasti satoa, mutta myös paljon tuhohyönteisiä.

8. Syyskuu: Kesä jatkuu lasitetulla parvekkeella. Syyskukkahankintoja. Leikkoauringonkukkia. Huumaava tuoksu.

9. Syyskuu: Värien hehkua. Runsasta tomaattisatoa. Vielä paljon kukkaloistoa.

10. Lokakuu: Itsepintaista kukintaa. Viileitä öitä ja kullanhehkuisia auringonnousuja.

11. Marraskuu: Pakkasen puraisu. Parvekepuutarhan kasvukausi ohi. Sadon korjaaminen ja syyssiivous.

12. Joulukuu: Talviasetelmien aika. Kanervia, havuja ja järviruokoja. Uuden vuoden suunnitelmia.

Sellaiset kaksitoista pientä muistoa tuli poimittua vuoden varrelta. Kuvia selatessa alkoi kyllä jo tosissaan tulla ikävä kevättä. Onneksi ollaan jo matkalla valoisampaan päin.

#12puutarhakuvaa

4 kommenttia

 1. Oi, mahtava ja esteettisesti miellyttävä postaus! Tajusin itsekin sanamuodon haitallisuuden: tarkoitin haastetta heittäessä ihan vaan sitä, että jos joku kokee puutarhailun (kasvattelun) omakseen, olisi kiva lukea, mitä vuosi sisälsi menneenä kasvukautena. Joten ihan mahtavaa, kun uskaltauduit mukaan haasteeseen! (Itsekin nappaan mukavia haasteita vastattavaksi, vaikka kukaan ei niitä osoittaisi minulle tai säännöt eivät sovi suoraan blogiini. Elämä on luovaa!)

  Kiitos kun osallistuit!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hihi, juu, mutta eipä se mitään. Uskon, että suurin osa puutarha-asioista satunnaisestikin postaavista bloggareista pitää itseään kuitenkin sen verran "puutarhabloggaajina", että katsoo asiakseen osallistua, jos mieli tekee. Itsekin tartun aina välillä haasteisiin, joiden varsinaista kohderyhmää en välttämättä ole. Pääasia, että haaste inspiroi. :D

   Poista
 2. Voi vitsi, oispa itselläkin lasitettu parveke!

  En ole vielä tälle uudelle parvekkeelle ehtinyt suunnitella oikein mitään, kun sen sisustuskin on vielä ihan auki. Sen tiedän, että perunoille haluan jonkinlaisen kasvualustan - olkoon sitten laatikko tai muutama ämpäri. Täytynee alkaa tehdä pikkuhiljaa jotain päätöksiä kalustuksen suhteen, niin on sitten paljon helpompi miettiä, että minkälaisia kasveja tuonne kasvattaa/hankkii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parvekelasit antaa kyllä monia etuja, mutta on niistä vaivaakin: etenkin eteläpartsilla nousee lämpötila tosi helposti yli kasvienkin sietokyvyn, ja kuumuus lisää myös vedenkulutusta.

   Perunaa on tosi ihanaa kasvattaa omalla parvekkeella, joten suosittelen lämpimästi. :) Meilläkin saatiin parvekkeen sisustus valmiiksi ja kasvit paikoilleen vasta toukokuussa (vaikka muutimme tähän uuteen kämppään elokuussa). :D

   Poista