blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Vuoden pimein aika

16.12.2016

Tähän aikaan vuodesta, kun valoisia päiviä on vähän ja ne vähätkin ovat lyhyitä, käy aina hieman sääliksi huonekasveja. Usein ihmettelen, miten ne ylipäätään selviävät tämän vaiheen yli. Ja kuitenkin ne selviävät. En muista, että yksikään kasveistani olisi menehtynyt nimenomaan sydäntalven aikaan tai ainakaan selkeästi valonpuutteen vuoksi. Useampi kuolee kesällä, kun pihalta ja parvekepuutarhasta lappaa sisälle kaiken maailman tuhohyönteisiä ja satunnainen kastelemisen unohtaminen saattaa kuumuuden vuoksi olla hyvinkin kohtalokasta.

Viimeisen viikon aikana aurinkoisia päiviä on siunaantunut meille yllättävän paljon. Kirkkaita auringonnousuja, häikäisevän valoisia keskipäiviä ja pitkiä värikkäitä auringonlaskuja. Se kaikki on tosin ohi yhdessä hujauksessa. Aurinko paistaa parvekkeellemme ja sisälle asuntoon parhaimpinakin päivinä vain muutaman tunnin ajan. Jos sillä hetkellä satun olemaan kotona, en voi olla räpsimättä kuvia talvipäivän viistossa valossa kylpevistä huonekasveista. Viimepäivinä olen ollut enimmäkseen kotona. Ja niin on ollut tunnelmallisia valon hetkiä että!

Traakkipuun ja pienen peikonlehden osuus joulukuun auringonpaisteesta.

Toinen ilmakasveista simpukoiden, kotiloiden ja piikkinahkaisten kuorten keskellä.

Suosikkilaikkuvehkani asuu nykyään tv-taso-kirjahyllyn päällä. Sinnekin siroaa ilmeisesti juuri sopivasti valoa.

Parvekkeella onkin sitten jo tosi häikäisevän kirkasta. Kanervien värit hehkuvat.

Kai olen maininnut, että rakastan järviruokojen estetiikkaa?

Kaikki tämä valo! <3

8 kommenttia

 1. Järviruokot on kyllä niin kuvauksellisia. Kivaa viikonloppua. :)

  VastaaPoista
 2. Kummasti nuo näyttää sinnittelevän! Meidän rahapuu on kai 11-vuotias. Aiemmin vein sen talviksi töihin, mutta nyt se on jo niin iso, etten viitsi sitä enää raahata.
  Järviruoko on oma suosikkini!<3 Tänäänkin jäällä niitä kuvasin.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Kasvilampuilla voisi toki vähän auttaa kasvien pärjäämistä pimeän vuodenajan yli, mutta siinä on sitten oma virittelemisensä, että saa valot sijoitettua mahdollisimman järkevästi. En ole vielä jaksanut ryhtyä siihen. :D

   Poista
 3. Valo heijastelee todella kauniisti kasveistasi! Itsekin tykkään järviruo'oista. Ne ovat kauniita maljakossa, yksin tai muiden kasvien seassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Jep, niistä saa tosi mahtavia asetelmia. <3

   Poista
 4. Kaunista ja harvinaista joulukuun valoa ja siitä myös viherkasvit tykkää.

  VastaaPoista