blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Talviasetelmia, kesäkukkia ja syksyn satoa

5.11.2016

Täytyy myöntää, että meillä vietettiin kekriä tänä vuonna vähän etuajassa. Perinteisestihän sitä kuuluisi juhlia kussakin talossa silloin, kun satovuosi on saatu viimein päätökseen, kaikki sato kerätty ja peltotyöt tehty kuluvan vuoden osalta loppuun. Meillä on yhä tomaatteja ja paprikoita parvekepuutarhassamme kypsymässä, eikä kaikkia syysvalmisteluja ole muutenkaan vielä tehty. Parvekkeen suuri syyssiivous ja talviasetelmien kokoaminen saatiin kuitenkin hoidettua tyylikkäästi valmiiksi ennen bileitä.

Yhä hengissä olevia, kukkivia ja satoa tuottavia kasveja emme vielä raaskineet kerätä pois. On jännittävää katsoa, miten pitkään ne vielä selviävät. Mennään jo marraskuuta, ulkona on muutama aste pakkasta ja vähän luntakin maassa, mutta parvekelasit pitävät edelleen päivälämpötilat kasveille siedettävinä. Viime yönä partsillakin oli kyllä pakkasta, jopa kolme astetta, ja vesihaihe oli aamulla riitteessä, mutta nyt lämpötila on kohonnut taas plussalle auringonpaisteen myötä. Lasitetulla parvekkeella kasvukausi voi olla todella pitkä. Kasvihuoneilmiön voima on mieletön.

Yksi kanerva olisi vielä tarkoitus lisätä asetelmaan. Sitten asetelma saa olla tällaisenaan läpi talven.

Mustasilmäsusanna porskuttaa edelleen. Vesiaihe olisi aika tyhjentää ja pestä talvivarastoon.

Pelargoni kukkii yhä.

Ylemmällä hyllyllä yrtit valmistautuvat talveen. Lämpömittari näyttää auringonpaisteessa hyvällä tuurilla jopa yli kymmentä astetta. Ei siis ihmekään, etteivät sitkeimmät kasvit ole vielä heittäneet veiviään.

Kuten vaikkapa nämä tomaatit. Hyvin menee. Satoa kypsyy. Ihan uskomatonta.

Paprikat olisi kyllä aika jo kerätä. Alkaa olla kypsää.

Nyt vedonlyönti pystyyn: milloin krassin viimeinenkin kukka putoaa?

Täälläkin näyttää yhä ihan tyytyväiseltä, vaikka ollaan ihan lattianrajassa ikkunoiden alla.

Tämän postauksen myötä olen myös jälleen mukana viikoittaisessa Kukkailottelussa.

11 kommenttia

 1. Ei uskois että siellä on jo jossain lunta, ei teillä taida olla,kesää melkein kuvista päätellen :)Kauniit kuvat, ja satoa marraskuussa, hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa meillä (Turussa) on myös vähän lunta, mutta ei pientä sokerihuurrekerrosta enempää. :)

   Poista
 2. Melkoinen viidakko edelleen!:) Meilläkin on vielä osa kesäkukista etuterassilla ihan hyvässä kunnossa,vaikka pakkasta on ollut ainakin viisi astetta. Sen verran suojaisa paikka, että eivät vielä siitä kuukahda, vaan ensi viikolle on luvattu öiksi jopa -9 astetta. Se on varmaan jo liikaa kesäkukille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kyllä! Saapa nähdä, missä vaiheessa pakkaset vievät viimeisetkin kukkaset.

   Poista
 3. Meilläkin pelakuut puskivat vielä nuppuja hetki sitten. Nyt poloiset jäätyivät ensipakkasista kyllä. Syys- ja talvikukkia on hankittu jo kaveriksi kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat ne kyllä sitkeitä, mutta pakkanen voittaa aina lopulta. :D Onneksi voi sitten tosiaan hankkia vaikkapa kanervia talveksi. :)

   Poista
 4. Kylläpä näyttää valoisalta ja värikkäältä edelleen :)
  Ihanaa. Itse olen jo värit kadottanut tai sitten en osaa vain katsoa!
  Kiitos ilottelusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maailma parvekelasien toisella puolella alkaa kyllä olla jo aika harmaasävyinen, mutta sopivassa valossa (yleensä auringonnousun aikaan) partsipuutarhasta löytyy vielä tosi hehkuvia värejä. :)

   Poista
 5. Voi, miten kauniit kanervat!
  Olen kateellisena katsellut kanervia muiden parvekkeilla, kun en muutaman viikon päässä olevan muuton takia voi itse niitä nyt laittaa. On kyllä varmaan pakko tehdä heti ensimmäisenä uuden kodin parvekkeelle jonkinlaisia parvekeistutuksia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Haha, tuttu tilanne. :D Itsekään en ennen viimeisintä muuttoani viitsinyt enää alkaa rakennella mitään erioiksia asetelmia itselleni, kun tiesin, että kohta ne ovat kuitenkin vain tiellä. Mutta onneksi se on sitten kahta ihanampaa, kun pääsee laittamaan kasveja ihka uuteen kotiin. :)

   Poista
 6. Juuu. Kukki vielä edellispäivänä, mutta sitten yöpakkanen vei.

  VastaaPoista