blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Roskasisältö pois blogin kommenteista

7.5.2023

Roskapostibotit löytävät joka paikkaan. Nykyään pientenkin Blogger-blogien kommenttikentät ovat ilman valvontaa helposti täynnä robottitilien postaamaa roskasisältöä: linkkejä tietojenkalasteluun, nettikasinoihin ja aikuisviihdesivustoille. Kommenttien botintorjunta kuvatunnistustehtävällä ei pysäytä kaikkia. Tämä on jotenkin todella rasauttava ilmiö, muttei mitenkään yllättävä, sillä tällainen on internet.


Kommenttien manuaalisen tarkastuksen voi laittaa päälle, mutta silloin niitä pitää ehtiä ja jaksaa tarkastaa ja hyväksyä. Jos kommentteja tulee paljon, tämä käy työlääksi, mutta on usein silti paras ratkaisu. Lukijat joutuvat vartomaan, että heidän kommenttinsa tulevat näkyville, mutta se on pieni hinta siitä, ettei blogi täyty roskakommenteista.

 

Bloggerilla on kyllä olemassa myös roskasisällön valvontasysteemi, mutta se toimii todella huonosti. Tulin tänään pitkästä aikaa tsekkaamaan kommenttejani ja huomasin, että roskapostiksi luokiteltuja kommentteja oli useita kymmeniä. No siellä oli vain pari oikeaa roskakommenttia (muut olivat päässeet sen ohi) ja kymmeniä ihan tavallisia kommentteja lukijoiltani ja minulta itseltäni. 

 

Kyllä, minulta itseltäni. Kaikki postaamani lyhyet toistuvat kommentit, kuten kiitokset ja sellaiset, olivat menneet roskasisältösuodattimeen. Miksi Blogger olettaa, että bloggaja itse postaa roskasisältöä oman bloginsa kommenttikenttään? Google yksin tietää.


Kun lopettaa bloggaamisen mutta jättää blogin kuitenkin olemaan, kannattaa kommentointimahdollisuus laittaa kokonaan pois käytöstä. Niin blogi jää sellaiseksi kuin se oli lukijoiden kommentteineen ja keskusteluineen, eikä se muutu valvonnan puuttuessa roskapostin kaatopaikaksi. Sen kommenttikenttää ei voida käyttää myöskään muihin huonoihin tarkoituksiin, kuten valetiedon levittämiseen. Suosittelen tätä ehdottomasti.


Minä en toki ole lopettamassa edelleenkään, vaikka en kyllä vieläkään ole tulossa täysin takaisin. Pitäisi jotenkin järjestellä elämää ja työskentelyoloja ja laitteistoa, että saisi homman taas rullaamaan. Kaipaan blogia retkipäiväkirjaksi, sillä en ole kirjoittanut useimmista retkistä muistiin juuri muuta kuin mitä lintuhavaintovihkoon on tullut kirjattua, mikä on ehdottomasti liian vähän. Valokuvien käsittelykin laahaa, kun niitä ei postaa mihinkään. 


Tässä sinivuokkoja, jotka kuvasin linturetkellä viikko ennen vappua. Kävin perinteisesti katsomassa teeriä soitimella. Sinä viikonloppuna sinivuokkojen kukinta ryöpsähti ihan täyteen käyntiin. Kuvan kukat eivät kuitenkaan ole metsästä, vaan Pimeen vintin pihasta, minne pysähdyin kotimatkalla retken jälkeen.

 

3 kommenttia

 1. Itse asiassa selkeää roskapostia tulee yllättävän vähän. Muutaman kuukauden blogeja on vaivannut kommenttien singahtelu roskapostikansioon. Joukkoon mahtuu myös niitä omia vastauksia muiden kirjoittamiin kommentteihin. Aiheesta on keskusteltu viime viikkoina runsaasti ja kannustettu itse kutakin säännöllisesti tsekkaamaan roskapostikansio viestien palauttamiseksi paikoilleen. Jospa tämäkin riesa jollain aikavälillä poistuu tai ainakin vähenee.
  Mukavaa, että olet yhä "langoilla".

  VastaaPoista
 2. Minun blogiini tulee jatkuvasti mainoskommentteja kätkettynä johonkin aiheeseen liittyvään. Ne tosin tunnistaa siitä, että alkavat melkein aina: Meilläkin on tarkoitus tehdä/ aloittaa/ valmistaa ym. Vasta nimeä klikkaamalla huomaa linkin johonkin firmaan. Ne ärsyttävät, enkä päästä näitä kommentteja ollenkaan näkyville.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista! Mukavaa tulla tänne käymään ja nähdä, että lukijoita ja kommentoijia yhä käy, vaikka itse en käy kuin... kerran vuodessa. Apua.

  VastaaPoista