blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Talven tunnelmaa ja ajatuksia kameran ostamisesta

7.2.2021

Rakastan talvea! Lumen narsketta kenkien alla ja häikäisevää valkoisuutta on ollut kauhean ikävä. Edellisestä kunnon talvesta ehti jo tulla kuluneeksi pari vuotta ennen kuin tämä saapui. Tiedän kyllä, sanon jokaisen vuodenajan kohdalla rakastavani juuri sitä. Olen sellainen. Pian on taas aika tunnustaa rakkautta kevääseen, ja kyllähän se aina kytee kaiken taustalla, mutta juuri nyt keskityn riemuitsemaan talvesta ja keräämään mieleni täyteen sitä.


 

Vielä tammikuun alussa oli niin lämmintä, että ajattelin pessimistinä, ettei talvea varmaan taaskaan tule. Sitten saapuikin pakkanen, saatiin satumaisen kaunista huurretta ja sankkaa sumua mereltä. Pian alkoi lumipyry. Tuli kunnon lumimyrsky, joka kaatoi puita. Tuli parinkymmenen asteen pakkanen, mutta se ei valitettavasti kestänyt kauaa, kun lämpötila jo nousi plussalle. Hetken oli hyvin liukas ja kökkö keli. Onneksi nyt on taas hyvä pakkasjakso päällä ja uutta puhdasta lunta.


Kirjoitustyöt ja gradu ovat pitäneet minut poissa blogien äärestä, mutta tänään ajattelin viettää hetken sekä oman blogini kirjoittamisen että muiden blogien selailun parissa. Monessa seuraamassani blogissa onkin ilmestynyt useampia uusia postauksia sitten viime käynnin, joten luettavaa riittää. Mukavaa!


Blogien lukeminen on ihanan rentouttavaa ja leppoisaa ajanvietettä. Olenkin tosi kiitollinen kaikille bloggaajille, jotka julkaisevat hyvää sisältöä luettavaksi ja katseltavaksi. Välillä luen blogeja tablettilaitteella, jolla kommentoiminen ei käy yhtä jouhevasti kuin tietokoneella. Silloin en välttämättä jätä viestiä vierailustani, vaikka mieleen juolahtaisi jotain, mistä voisin kirjoittaa. Toivottavasti kuitenkin tarkkailette sivujenne kävijäliikennettä ja huomaatte, että niitä luetaan, vaikkei kommentteja tulisi.


 

Viime vuonna kirjoitin blogiin retkipäiväkirja-koostepostauksia, joihin summasin fiiliksiä kaikista niistä pienistä retkistä, joista en kirjoittanut omaa pidempää juttuaan. Silloin mietin sen mielekkyyttä, mutta nyt olen huomannut, että näistä koostepostauksista on tullut ainakin minulle itselleni tärkeitä - olen käynyt lukemassa niitä vähän väliä muistellessani joitain menneitä luontohetkiä. 

 

Selkeästi olen kaivannut hieman huolellisempaa retkipäiväkirjan pitämistä, kuin minulla pitkään vallalla ollut vaatimaton tapa hutaista vähän muistiinpanoja lintuhavaintovihkoon ja tallentaa retkivalokuvat kovalevylle järjestyksessä omiin kansioihinsa. Ehkäpä siis on viisasta jatkaa retkipäiväkirjamerkintöjen tekemistä blogiin. Ovat ne saaneet ihan hyvin lukijoitakin. En tiedä vielä, missä muodossa jatkan niitä, mutta enköhän jotenkin.Bloggaamisen kannalta on tosi huono juttu, että kamerani ei voi hyvin. Vanha ja kovia kokenut pokkari on tehnyt hidasta hajoamista jo pitkään, mutta nyt sen bugitus on siirtynyt jo ihan uudelle tasolle. Alkaa olla selvää, että tarvitsen nopeasti ehjän kameran tilalle. Markkinoilla on kuitenkin niin paljon valinnanvaraa, etten tiedä, mistä aloittaa. 

 

Mistä tiedän, mikä kamera minulle sopii parhaiten? En ole kovin vaativa. Valokuvaamiseni on enimmäkseen kevyen harrastelijamaista hetkien taltioimista luonnossa, kotona ja matkoilla. En juuri taiteile tai kikkaile. Olennaista on, että kamera on riittävän pieni ja kevyt, jotta sen jaksaa aina ottaa mukaan ja pitää hollilla silloinkin, kun kantaa lisäksi isoa reppua, kaukoputkea ja kiikareita. Haluan kuitenkin säätää vapaasti itse valotusasetuksia, joten useimmat pokkarit eivät käy. Kuvaan usein hämärässä, mutta olen tottunut kohinaan.


Samalla kun etsiskelen uutta kameraa suunnittelen myös jälleen blogin ulkoasun uudistamista. Näillä väreillä on nyt menty kaksi vuotta. Viime kesänä inspiroiduin erilaisten västäräkkien tyylikkäistä väreistä ja aloin miettiä ulkoasua, jossa olisivat teemana keltavästäräkin värit. Latasin jo kuvia ja valitsin sävyjä, mutta toteutus jäi tekemättä. Ehkä tänä vuonna sitten. Samalla voisin tehdä viimein myös jotain sille, että blogini kuvat latautuvat liian hitaasti.


 

Toivottavasti teilläkin on ollut mukavia talvisia päiviä! Jos osaatte antaa vinkkejä uuden kameran valintaan, olen niistäkin hyvin kiitollinen. Millä kameralla itse kuvaatte ja mitä pidätte siitä?

16 kommenttia

 1. Mulla on ollut Olympuksen näppärä kamera, josta olen juuri luopunut, sillä en ollut käyttänyt sitä varmaan vuoteen. Kännykässäni on niin hyvä kamera että se kelpaa minulle mainiosti.
  Mukavia kuvailureissuja sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen miettinyt, siirtyisinkö itsekin kännykkäkuvaajaksi, mutta silloin minun pitäisi hankkia ensin älykännykkä. Nykyinen vanha Nokiani käy juuri ja juuri jonkinlaiseen dokumentointiin kriittisissä tilanteissa, joissa kamera on unohtunut kotiin, mutta ei sillä otettuja kuvia voi juuri julkaista missään.

   Poista
 2. Jos olet tykännyt siitä edellisestä, niin ehkä kannattaa katsastaa sen kameran uudempi malli. Sen zoomin voittanutta ei kyllä ole ollut. Tykkäsin kanssa itse käyttää muistaakseni vanhempaa sisarmallin pokkaria sen monipuolisuuden takia.
  Mulla on nyt ollut nelisen vuotta pääsääntöisesti käytössä Canonin Eos M3 minijärkkäri. Oon kyllä tykännyt siitä. Ei se järkkäriä peruslinssillä voita. Järkkäri onkin maannut lähinnä kaapissa muutaman vuoden ja oikeastaan vähän harkitsen sen päivittämistä. Toinen (järkevämpi) vaihtoehto olisi vaan hankkia minijärkkäriin järeämpi kaulahihna ja alkaa käyttää järkkärin putkia siinä. :D Puhelinkuvaajaa musta ei varmaan ikinä tule, vaikka niitäkin silloin tällöin käytän.
  Mukavia vähälumisempia talvimaisemia. Täällä päin toivotaan hieman leudompia kelejä, jotta pääsisi tuosta talvesta nauttimaan ja sitä ikuistamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, tämä nykyinen käsiin leviävä Canon Powershot SX230 HS on todella kova peli. Zoomi mahdollistaa myös kauempana olevien lintujen dokumentoinnin. Ei mitään kauniita kuvia tietenkään, mutta sellaisia, mistä tunnistaa, mikä laji on kyseessä, ja se on harvinaisuushavaintojen kohdalla hyvä juttu.

   Poista
 3. Olen tykännyt lukea retkipostauksiasi, joten toivottavasti jatkat niiden parissa :)
  Kameran osalta en osaa sen kummemmin neuvoa. Itse käytän Canon EOS 550D:tä teleputkella, se toimii samalla lintubongauksessa "kiikarina". Maisemakuvausta ei tule nykyään erityisesti harrastettua, vaikka siihenkin linssi löytyy. Mutta huomaan usein tyytyväni puhelimen kameralla napattuun kuvaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kunnon tele kyllä helpottaa lintujen tunnistamista. Voi kuvata ja kuvista määrittää. :)

   Poista
 4. Ihan hämmentävää tällainen kunnon talvi. Kävin tänään ekaa kertaa tänä talvena meren jäällä. Mulla on Canonin perusjärkkäri. Saisihan se vähän pienempi olla, mutta eipä tuo varsinaisesti paljon paina. Usein mulla on mukana vain kompromissiobjektiivi 18-55mm, sillä saa monenlaisia kuvia. Linturetkelle se ei kyllä käy (kunnollista objektiivia lintujen kuvaamiseen mulla ei ole, mutta vähän tuota parempi sentään).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että perusjärkkäri jäisi mulla liian usein kotiin, varsinkin pidemmiltä retkiltä, ja se olisi sääli. Tai sitten se möllöttäisi rinkassa, kun en jaksaisi pitää sitä koko ajan käsillä. :D

   En olekaan käynyt vielä meren jäällä. Jos se kerran jo kantaa, niin voisin kyllä tehdä jääretken. Niin harvoin on sopivia olosuhteita siihen.

   Poista
 5. Minäkin rakastan talvea. Ja niinkuin niin kivasti kuvailit, niin myöskin kaikkia meneillään olevia vuodenaikoja yhtä kerrallaan. Etenkin silloin, kun vuodenaika on sellainen kuin sen kuuluu olla ja just nyt talvi on niin kaunis, että ihan henkeä salpaa. (Muukin kuin kova pakkanen).

  Ja kiitos, että olet täällä pitämässä blogistaniaa pystyssä ja jakamassa kauniita kuvia ja viisaita sanoja. Blogit on mun kategoriassa somemaailman ehdoton ykkönen, enkähän muualla oiken mukana olekaan. Paitsi Instagramissa, jota selailen ja harvakseltaan päivittelen lähinnä viikonloppuisin, kun ei huvita "isoa konetta" avata. Sen parissa kun menee kaiket päivät töissä, niin tulee vapaalla välteltyä ja keskityttyä nauttimaan talviulkoilusta.

  Itse kuvaan muutamia vuosia (ehkä 6 tai jotain) vanhalla varsin edullisella Olympuksen pen e-pl 6-minijärkkärillä ja olen ollut siihen tosi tyytyväinen. On tarpeeksi toimintoja, mutta on silti sopivan simppeli mulle ja kevyt kuljettaa mukana. Maksoi muistaakseni alle 300 euroa, kun sen uutena jostain Rajala Cameran tarjouksesta (Turusta) ostin.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyödyllinen taito osata rakastaa just sitä vuodenaikaa, joka kulloinkin on meneillä - siitä huolimatta, vaikka tietenkin olisi samalla kaipuu myös välillä johonkin toiseenkin aikaan. Helpompi myös sietää vuodenajan huonoja puolia, koska niitähän on ihan joka ikisessä, varmaan suurimmankin fanin mielestä.

   Kiitos myös itsellesi, että bloggaat ja jaat hyviä ajatuksia ja pohdintoja ja myös tosi kauniita kuvia! Mulla on myös vähän sama tilanne, että jos olen jo koko päivän kirjoittanut koneella, en jaksa enää illalla kirjoittaa blogia - ja vastaavasti, jos on koko arkiviikon kirjoittanut, ei viikonloppunakaan välttämättä jaksa. :D

   Olen nyt kuullut jo aika monelta (muuallakin) hyviä kommentteja tosta pienestä Olympuksesta. Ei mikään huippumerkki, mutta ovathan omat kiikarinikin Olympukset, joten voisi heittäytyä odottamattoman merkkiuskolliseksi. Edelliset kamerani ovat olleet Panasonicin ja Canonin.

   Turun Rajala on kyllä hyvä liike. Olen asioinut siellä muita juttuja ja tykännyt. Siellä on hyviä tarjouksiakin, ja tykkään käydä kivijalkakaupoissa, hypistellä tavaraa ennen ostoa. Pitää pitää silmällä.

   Poista
 6. Mainiota talvea on nyt pidellyt!
  Upeita tunnelmia näissä tämän postauksesi kuvissa,hienoa utua.
  Minulla tosi näppärä ja kevyehkö Canonin SX620 HS pokkari.Suht edullinenkin kameramaailmassa,hyvä hinta/laatu-suhde.Aivan tarpeeksi "herkkuja",joista pienen murto-osaan vasta hyödyntää.Sen,mitä hallitsen on tarpeeksi helppoa käyttää.Älykännyissäkin nykyään tosi hienot kamerat,mutten omista älykännyä,joten rakas pokkari kulkee mukana omassa pikku pussukassaan.Pitäisikin oikein syventyen tutkia kaikki mahdollisuudet,mitä se tarjoaa,sitä vaan helposti uriutuu siihen,mikä on helppoa itselleen kuvaamisessa.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä ja kehuista! Nykyinen kamerani onkin myös Canonin pokkari, joten ohjelmisto on tuttu. Itsekään en kovin usein käytä täysmanuaalisäätöä, vain puoliautomaattia. Pitäisi ottaa oikein jokin opaskirja käteen tai mennä kuvauskurssille opettelemaan kaikkia mahdollisuuksia. Haluan kyllä ehdottomasti kameran, jossa on täysmanuaalimahdollisuus niitä tilanteita varten, kun sitä oikeasti tarvitsee. Valmiit "kuvausohjelmatkin" ovat kyllä ihan jees, niillekin on hetkensä. Enkä mäkään omista älykännykkää, enkä haluakaan ihan heti omistaa, enkä varsinkaan ryhtyä käyttämään pääasiallisena kuvaamiskalustona. :D

   Poista
 7. Ihanaa, kun on voinut nauttia talvesta.

  VastaaPoista
 8. Retkien julkaiseminen blogissa on ainakin minulle ollut toimiva konsepti. Retket tallentuvat aikajärjestykseen joten on mukava selailla vanhoja juttuja ja vertailla miten erilaista on ollut samaan aikaan eri vuosina. Alunperin blogini olikin tarkoitettu omaan käyttöön retkipäiväkirjaksi, mutta sitten lukijoita alkoi ilmaantua.

  Jos järjestelmäkamera tuntuu liian hankalalta käyttää ja opetella säätöjä, niin markkinoilla on paljon pokkarikameroita, joissa on riittävät säätömahdollisuudet ja kuvanlaatu hyvä. Esimerkiksi vaikka Canonin G-sarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kirjoitettuja ja kuvitettuja retkipäiväkirjoja lukee mielellään, joten eipä ihmekään, että blogiisi alkoi löytää lukijoita. Kuvasi ovat mahtavia!

   Kiitos vinkistä! Itse asiassa nykyisessä pokkarissanikin on myös täysmanuaalisäädöt, mutta myönnettäköön, että käytän niitä kaikkia harvoin.

   Poista