blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Parvekepuutarhan kevättä ja kellarissa talvetettujen kasvien kohtalo

18.4.2019

Tänä vuonna parvekepuutarhamme kevät ei ole niin paljoa ulkomaailman kevättä edellä. Nurmikko jo vihertää ja narsissit kukkivat ulkona. Parvekkeellamme vaahtera ja mustaherukka ovat avanneet lehtensä kukoistukseen, ja vuorenkilvet ja raparperit ovat heränneet kasvamaan. No, ulkona saataneen odottaa toukokuun puolelle, että puut puhkeavat lehteen, mutta ei siihen varmasti enää kauaa mene tätä kyytiä.

Tämä kuva on parin päivän takaa. Nyt parvekevaahteramme lehdet ovat jo paljon isommat.

Turussa on jo nyt aivan vappuinen tunnelma - tai oikeastaan enemmänkin kuin vappuinen. Monena keväänä vappupiknikin aikaan puistojen nurmet ovat olleet kutakuinkin yhtä vihreät tai jopa vähemmän vihreät kuin nyt. Tänään mittarissa oli liki +19 astetta.

Tämä kaikki vie ajatukset väkisinkin ilmastonmuutokseen. Vaikkei yksittäisten sääilmiöiden pohjalta pitäisikään alkaa esittää mitään johtopäätöksiä, niin en voi välttyä ajattelemasta, että tällaiset keväät saattavat olla uusi normaali. Eipä siinä mitään puutarhaihmisen kannalta - varhainen keväthän on kerrassaan mukava juttu tästä kulmasta tarkasteltuna - mutta moni luonnon asukki ei välttämättä pysy kyydissä.

Narsisseja ja vihreää nurmea!

No, ei minun pitänyt tässä kuitenkaan ilmastouhkista puhua vaan parvekeviljelystä. Olemme tänä vuonna jääneet vähän jälkeen esikasvatuksista. Meillä on tulossa tomaatteja, paprikaa, lamopinaattia ja munakoisoa, mutta muita kylvöjä emme ole ehtineet tehdä. Vaikka taimien itse kasvattaminen siemenestä alkaen onkin hienoa, asiasta ei ole tarkoitus ottaa paineita. Ostamme sitten valmiita taimia myöhemmin, jos emme ehdi esikasvattaa.

Lämpötilat huomioon ottaen saattaa olla jo aika pian mahdollista istuttaa taimia parvekkeelle. Yöpakkaset ovat menneet ajat sitten, ja aurinkoisina päivinä parvekkeella on hirmuisia hellelukemia, ellei muista tuulettaa kunnolla. Tässä vaiheessa kevättä on kuitenkin vielä riskaabelia olettaa, että parvekepuutarhan kesä on alkanut, sillä ulkolämpötilat voivat tipahtaa öisin niin alas, että parvekkeellekin tulee hallaa.

Parvekepuutarhuroinnin ohella laatikkoviljely jatkuu tänäkin vuonna. Olen piipahtanut pari kertaa tsekkaamassa, mikä meno viljelylaatikoillamme on. Ne vapautuivat lumesta viikkoja sitten, ja nyt jäätkin ovat sulaneet. Milloinkohan parsa nousee pintaan, jos sen talvehtiminen on onnistunut?

Esikasvatus meneillään.

Minä olen potenut vähän huonoa omaatuntoa kylmäkellarissa talvetettujen kasvien suhteen, sillä olemme oikeastaan unohtaneet ne sinne nyt yli kuukaudeksi kastelematta. Aiemmin talven mittaan tuli käytyä sentään välillä tsekkaamassa tilanne ja kastelemassa varovasti.

Meillä on siis pilkkopimeä kylmäkellari, jonne veimme pelargonit, mehikasvit ja mansikan syksyllä paremman talvetuspaikan puutteessa. Parvekkeellamme on nimittäin laseista huolimatta talvipakkasilla ihan reilusti miinuksella, joten se ei oikein vastaa perinteistä lasikuistia. Sisällä huoneistossa puolestaan on kaikista säädöistä huolimatta päälle +20 astetta.

Kävin tänään hakemassa kasvit kellarista. Kaikki näyttävät suureksi yllätyksekseni jossain määrin selviytyneen, mutta katsotaan nyt, miten ne lähtevät kasvuun vai ovatko ne vain näennäisesti elossa. Ainakin mehikasveissa on aika marginaalisesti vihreää enää jäljellä.

En saanut otettua vielä mitään kuvia kellaritalvehtijoista, joten tässä partsille puutarhamessuilta saapunut orvokki.

Mukavia päästäslomia kaikille! Täällä päin on luvassa siinä määrin leppoisaa ulkoilusäätä, että taitaa viikonloppu kulua enimmäkseen pihalla, jos vain energiaa riittää. Jos ei riitä, niin kelpaa lojua kotona ja tarkkailla kasvien kasvun ihmettä.

19 kommenttia

 1. Onpa teillä kaunis parvekevaahtera ja hienot esikasvatus-taimet!
  Eiköhän ne kellarissakin olleet riemastu kun pääsevät auringonvaloon luulen,että kasvu kyllä alkaa.
  Kiitos ja ihanaa aurinkoista pääsiäistä!❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi iloinen vaahteran menestyksestä parvekkeella. Se on ihmeelistä ja jännittävää. Kellarin pelargonit ainakin näyttävät ihan eloisilta nyt. :)

   Poista
 2. Toivottavasti kaikki talvehtijanne ovat selviytyneet elinvoimaisina :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ainakin pelargonit tosiaa näyttävät olevan ihan hengissä.

   Poista
 3. Meidän nurtsi on aivan keltainen ja haiskahtaa vähän homeiselta! :( Töissä joku oli tuonut koivun oksia vaasiin. Niihin oli tullut nyt eilen pienet lehdet! Tuli tosi kiva fiilis! Parvekeviljemistä toivon sitten paljon kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi sun! Talven jälkeen tosin vähän kaikki saattaa haiskahtaa homeiselta. Meidänkin oli tarkoitus ottaa risuja sisälle, jotta saadaan lehtiä, mutta se on vähän jäänyt. Parvekepuutarhaa pitää tosiaan muistaa kuvata ja jakaa - viime vuonna se jäi vähän vähemmälle.

   Poista
 4. Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 5. Nyt on upeat pääsiäissäät. Ehkä tällaisesta on tullut uusi normaali. Suomalainen kesä pitenee kuukaudella.
  Meillä on jo tuomessa hiirenkorvat. Näillä lämmöillä pian varmaan muissakin puissa.
  Hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Täälläkin näkyy hiirenkorvia joissain pensaissa. Koivutkin ovat jo ihan siinä ja siinä - saattavat vihertyä viimeistään vapuksi ellei jotain yllätyslumituiskua tule.

   Kiitos ja samaa!

   Poista
 6. Ihana kevät!
  Kiitos vielä minervanpöllön tunnistamisesta! Todellakin veikeitä ja melko uteliaita kavereita ovat. =)
  Suloisia pääsiäisen tunnelmia sinne! Nauttikaa auringosta, meillä kaamea myrsky ja sade tulvineen.

  VastaaPoista
 7. Hieno parvekevaahtera! Toivottavasti kellarissa talvehtineet kasvit ovat selvinneet. Mukavia ulkoiluhetkiä! :)

  VastaaPoista
 8. Hei, onneksi olkoon! Tulin huikkaamaan, josko laittaisit meilinä postiosoitteesi minulle, voitit äskettäin Mielen Lumossa yllätysarvonnan. Siitä on postauskin. Jos et halua palkintoa, olisin iloinen, että ilmoittaisit siitäkin, jotta voin siinä tapauksessa arpoa palkinnon uudestaan. Mielellään laittaisin palkinnon kohta puoliin postin vietäväksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Laitan heti viestiä. En ole ehtinyt lukea blogeja viime päivinä, joten voitto olisi jäänyt huomaamatta, ellet olisi tullut kertomaan.

   Poista
 9. On teillä aika paljon kaikkea kivaa tulossa parvekkeella . Meillä on mökillä parsaa noin 8-10 metrin penkki. Se on taivaallisen hyvää syötävää. Se nousee pintaan aika myöhään joten odottele rauhassa . Kasvatatko sen koristeeksi vai ajattelitteko jopa syötäväksi. Sillä on myös ehtoja että kaikkia versoja ei saa syödä. Ja aluksi mielellään ei ollenkaan vaan annetaan juuriston vahvistua. Mielenkiintoista parveke kasvattamista.

  VastaaPoista