blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Päivä Helsingissä ja Vegemessut

22.2.2019

Lähdimme tammikuun lopun paukkupakkasilla Helsinkiin käymään Vegemessuilla. Päivään tuli sisällytettyä myös vierailu Luonnontieteellisessä museossa, sillä Turun ja Helsingin välillä liikennöi sen verran vähän junia, että sopivin saapui perille jo aamukymmeneltä, ja olimme menossa messuille vasta kahdeksi.

Olen käynyt Luonnontieteellisessä museossa muutaman kerran aiemminkin, mutta niin isoon, monipuoliseen ja mielenkiintoiseen kokonaisuuteen ei heti kyllästy. Vaihtuvat näyttelyt tuovat vielä lisäarvoa, ja ihan jo pelkkä rakennus itsessäänkin on uskomattoman hieno. Nyt meillä ei riittänyt aika ihan kaiken näkemiseen, mutta kiersimme kuitenkin isoimmat näyttelyt.

Tyrannosaurus uhkasi puraista minua.

Kun pakkanen kirtistyy -10 asteen alapuolelle, en yleensä enää edes yritä pukeutua niin, että voisin sisälle tullessani riisua vain takin ja hupparin ja jatkaa saman tien matkaa. En halua palella ulkona liian vähillä vaatteilla, enkä hikoilla sisällä liian runsailla. Niinpä puen alle kevyesti ja vedän päälle paksut toppavaatteet. Meneehän siinä aina hetki pidempään narikan luona, mutta mitäs pienistä, kun edut ovat niin huomattavat.Koska olimme lähteneet tosi aikaisin liikkeelle, piti käydä lounaalla jossain jo ennen Vegemessuille menoa, vaikka itse messuillakin oli toki saatavilla aika runsaasti ruokaa. Suuntasimme Kamppiin ja valitsimme 6k Foodmarketin. Minä tilasin seitantäytteisen leivän Street Gastrosta. Se oli ihan täysi kymppi! Pitää muistaa tämä vaihtoehto, kun seuraavaksi Helsingissä harhaillessani yritän keksiä ruokapaikkaa.


Tänä vuonna Vegemessujen molemmat päivät oli jaettu kahteen sessioon, joihin myytiin liput erikseen. Meillä ei siis ollut käytettävissämme koko päivää vaan puolikas. No, ehdimme joka tapauksessa kiertää kaiken, vaikka aluksi aikaa tuntui olevan melko vähän. Ohjelmaa emme kuitenkaan ennättäneet juuri kuunnella. Sessiojaolla pyrittiin varmaan tasaamaan ruuhkia, mutta eikö ennemmin olisi kannattanut siirtää tapahtuma isompiin tiloihin ja vaikka nostaa lippujen hintoja, kuin kehitellä tällainen hämmentävä järjestely?

Onneksi tulimme ajoissa heti kello kahdeksi paikalle, kun sunnuntain iltapuolen sessio alkoi, sillä iso osa näytteilleasettajista ryhtyi jo pakkailemaan kamojaan viimeisen parin messutunnin aikana. Suhtaudun tähän ilmiöön muutenkin tosi nihkeästi, mutta erityisesti se jurppi siinä kohtaa, kun tajusi, että viimeinen sessio olikin periaatteessa huomattavasti lyhyempi kuin aiemmat, koska näytteilleasettajat häipyvät ennen aikojaan.

Vegemessut pidettiin jälleen Kaapelitehtaalla.

Näistä pienistä ärsytyksen aiheista huolimatta messut olivat jälleen oikein mukava kokemus. Vegemessut ovat Pohjoismaiden suurin kasvisruokatapahtuma. Mielenkiintoisia uutuuksia riitti, maistiaisia oli runsaasti ja tunnelma mainio. Saimme itse asiassa niin paljon ruokaa ilmaisnäytteinä mukaan, että kantokapasiteettimme loppui kesken, emmekä voineet ottaa kaikkea, mitä olisi ollut tarjolla. Juustoportti jakeli uutta kauramaitoaan niin auliisti, että minulla oli vielä viime viikollakin yksi tölkki jäljellä. Se oli muuten tosi hyvää ja oikein käyttökelpoista kahvimaitona.

Plantin kauramaitokahvila oli ehkä suosikkipaikkani Vegemessuilla kuten viime vuonnakin. Siellä jaeltiin kokonaisia kupillisia erikoiskahveja ilmaismaistiaisina!

Kiinnostavin uutuus oli varmaankin Fazer Yosa Kaurapala, mutta mielestäni se oli oikeastaan aika mautonta ja suutuntumalta vähän kummallista.

Poistuimme messuilta jo ennen sulkemisaikaa, kun olimme saaneet kaiken kierrettyä, hankinnat tehtyä ja mahat täyteen maistiaisia, ja messuhalli alkoi muutenkin tyhjentyä. Olimme ostaneet liput vasta iltakahdeksan jälkeen lähtevään paluujunaan, ettei tulisi huolta ehtimisestä. Saavuimme kuitenkin rautatieasemalle jo ennen kuin edellinenkään Turkuun päin menevä juna oli päässyt liikkeelle, koska vuoro oli viivästynyt. Talvi oli taas yllättänyt VR:n.

No, emme kuitenkaan alkaneet säätää lippujenvaihdon kanssa, vaan jäimme aseman kahvilaan odottelemaan. Mikäs siinä oli pulujen puuhia tarkkaillessa. Olisi kuitenkin  pitänyt arvata, että meidänkin junamme viivästyisi. Niin siinä nimittäin kävi. Matka alkoi 45 minuuttia myöhässä. Onneksi pääsimme kuitenkin junan kyytiin ajallaan, niin saatoimme lösähtää paikoillemme ja ryhtyä torkkumaan. Kotiin saapuminen vain tapahtui sitten aika paljon suunniteltua myöhemmin.


Illalla luonnollisesti väsytti, mutta Helsinki-päivästä jäi kyllä tosi hyvä fiilis. Vegemessut järjestetään tänä vuonna vielä toisenkin kerran, syyskuun 28.-29. päivä. Olen merkinnyt sen jo alustavasti kalenteriin ja suunnittelen meneväni. Ehkäpä siihenkin reissuun sopisi vierailu jossain museossa tai muussa hienossa kohteessa.

Postauksen kuvista kaksi ensimmäistä ja lounasannos ovat Krotin kännykältä, loput räpsin itse.

12 kommenttia

 1. Onneksi jäi hyvä fiilis, vaikka kaikki ei mennytkään ihan putkeen. Minä varasin tänään heinäkuuksi kahdeksi päiväksi hotellin Helsingistä. Laiva Maarinhaminasta saapuu Helsinkiin keskiviikkona aamupäivällä ja kotiinlähtö on perjantaina iltapäivällä joten meillä jää melkein kolme päivää aikaa tutustua pääkaupunkiin, mikä on hyvä asia. Ainakin minä olen sen verran vähän Helsinkiä nähnyt että on kiva kun ehtii katsella paikkoja oikein kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kerran reissaa jonnekin, kannattaa samalla kertaa tutustua paikkoihin siellä. Olen käynyt suhteellisen monta kertaa Helsingissä, mutta silti siellä on yhä monta paikkaa näkemättä ja kokematta - ja tutuissakin paikoissa on niin paljon, mitä ei ole vielä aiemmin huomannut.

   Poista
 2. Mä muistan yhtenä kesänä kävelleeni tuolla luonnontieteellisessä museossa ilman kenkiä! Jalat olivat ihan muusina päivän kävelystä kaupoissa, ihana viileä lattia paljailla jaloilla oli enempi kun tervetullut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaa luksukselta. Sileä kivilattia on varmasti ihan parasta moisen päivän päätteeksi. :)

   Poista
 3. En olekaan kuullut Vegemessuista lainkaan, pakko laittaa tuleva kalenteriin! Kuulostaa tosiaan aika hassulta järjestelyltä ja tympeää että näytteilleasettajat alkoivat lipua pois ennen aikojaan. Mutta kiva että hyviäkin puolia! Ostin juuri kaupasta tuota Yosan yrttikaurapalaa ja ajattelin sitä kokeilla leivän päälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta hyvä, kannattaa käydä! Viime kerralla Vegemessuilla oli ihan tosi ruuhkaista, joten ei ihme, että järjestäjät yrittävät kaikenlaisin konstein tasoittaa ruuhkia. En tiedä, miksei tapahtumaa vaan siirretä isompiin tiloihin ja/tai nosteta hintoja. :D Toivottavasti kaurapala maistui! :)

   Poista
 4. Lapsena museokäynnit olivat pakkopullaa, mutta näin aikuisena ne ovat kiinnostavia. Kävin eläinmuseossa muutama vuosi sitten ja käynti oli hyvin positiivinen. Vaihtuvat näyttelyt ja elävä esille pano innostaa ja kiinnostaa.
  Ikävää tuollainen, että näytteilleasettajat poistuvat ennen aikojaan. Siinä tulee väistämättä hiukan petetty olo.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä muistelen lapsuuden museokäyntejä lähinnä vähän pelottavina ja kummallisina elämyksinä - museoissa oli aina kaikkea kummallista, mitä ei välttämättä nähnyt missään muualla, ja niinpä ne olivat jotenkin huolestuttavan oloisia paikkoja. :D Nykyään tykkään! :)

   Se on kyllä ihmeellinen ja tosi harmillinen ilmiö, kun messut ja markkinat sun muut alkavat aina tyhjentyä jo pari tuntia ennen sulkemisaikaa. Miksei voisi päivystää loppuun asti? On tyhmää, että tapahtumien mainostetaan jakuvan johonkin tiettyyn kellonaikaan asti, vaikka tosiasiassa ne päättyvät jo paljon aiemmin. :(

   Poista
 5. Mielenkiintoinen raportti, kiitos :-)
  Vr:n ongelmat eivät yllätä, ikävä kyllä :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! VR ongelmissa on kyllä jo ihan klassikko. Jos haluaa ihan oikeasti olla jossain ajoissa ja täytyy mennä junalla, kannattaa pelata oikein kunnolla varman päälle aikatauluissa.

   Poista
 6. Ekaa kertaa täällä, ihanaa! Liityin lukijaksi ja kahlaan läpi juttujasi ajan kanssa. Messut vaikuttaa kivoilta, rakastan tätä kasvisbuumia joka vihdoin on täällä (yli 30 vuotta kasvissyöjänä takana). Teillä on ollut mahtava reissu, sopivasti kyldyyriä ja hyvää ruokaa. VR:n ongelmat risovat täällä myös, nimim. töihin joka päivä myöhässä junalla. Iloista kevään odotusta sinulle toivotellen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos! Ihanaa kuulla. Tervetuloa! Kasvisbuumi on tosi jees. Toivottavasti se ei jää vain hetken trendiksi vaan on tullut pysyäkseen. :)

   Poista