blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Alkaa kuulostaa keväältä

9.2.2019

Kunnon lumitalvi on mielestäni ihana asia. Maisema on kaunis kuin matkailumainoksessa, kävelykeli pysyy kohtuullisena, ja lumen alla talvehtimiseen sopeutuneet eliöt saavat tarvitsemansa suojan. Lähimetsä on lumikelillä ihmeellisen hiljainen - pehmeä lumi vaimentaa taustahälyn ja rajaa polkujen ulkopuolella tarpovan haahuilijan erilleen muusta maailmasta, kuin puiden rungoista ja oksista muodostuvaan pieneen huoneeseen.

Runebergin päivänä piti ehdottomasti leipoa! Hankin myös pitkästä aikaa leikkokukkia.

Juuri nyt täällä vihmoo kyllä vettä. Hanki on muuttunut harmaaksi sohjoksi ja alkanut paljastaa kätköistään kinoksiin hautautunutta roskaa ja paskaa. Sulamisvedet juoksevat sameina virtoina jalkakäytävillä, joiden liukkaustaso on saavuttanut sen pisteen, että paras tapa edetä olisi konttaaminen. Vallitsee niin sanottu kökkötalvi. No, jos aurinko vähän pilkahtaisi, tunnelma voisi äityä peräti keväiseksi.

Kävin pari viikkoa sitten lähimetsässä oikein kunnon rämpimis- ja kuvauskierroksella. Sen jälkeen lunta tuli vielä paljon.

Luonto alkaa jo kuulostaa siltä, että vuodenaika on vaihtumassa. Tiaiset titityyttäilevät, vaikka tulisi räntää vaakana. Keskustassa lurittelee jo mustarastas. Pöllöt ovat myös ryhtyneet soitimelle - mikäs sen vahvempi kevään merkki kuin pöllön huhuilu helmikuisessa yössä. Itse en ole vielä tänä vuonna kuullut yhtäkään, mutta moni muu on.

Suunnittelenkin tässä parhaillani kevään ensimmäistä pöllöretkeä lähikohteille. Pitää ensin vain odottaa, että tuuli hiukan rauhoittuu. Tällaisella puhurilla on turha mennä, sillä pöllöjen huudot hukkuvat tuuleen. Ensi viikon lopulla sääennuste näyttää kuitenkin jo ihan lupaavalta pöllöretkeilyn kannalta. Silloin minulla saattaa olla myös mahdollisuus päästä jälleen kokeilemaan onneani huuhkajareviirille.

Muutamaa päivää myöhemmin Krotti kuvasi samoissa maisemissa. Puiden lumitaakka sen kun kasvoi vain.

Tänään suuntaan hyisen pimeän pöllömetsän sijaan kaupunginteatteriin viihtymään Jukka Lindströmin stand up -esityksen parissa. Ajattelimme myös käydä jossain syömässä ennen sitä. Kunhan nyt tuon myräkän läpi päästään perille, niin edessä on fiini ja hauska kulttuuri-ilta.

Mitäs te olette tykänneet tästä lumitalvesta?

30 kommenttia

 1. Anonyymi9/2/19 18:06

  Lumi on ihanaa! Harmi että se nyt sulaa pois. Tulisipa sitä vielä lisää ennen kevättä.
  Kauniit kuvat!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon, jos vaihtoehtona on nyt vallitsevien keliolosuhteiden pitkittyminen.

   Poista
 2. Oletko jo kuullut mustarastaan luritusta! Se vasta nostaa keväiset tunnelmat mieleen.
  Jatkuvia lumisateita tulee manattua, kun pientaloasukkaalle se tietää urakointia. Mieluummin otan kuitenkin tällaisen lumitalven, kuin tänne etelään tyypillisen harmaan loskan. No, tänään loskaa on tullut taivaalta ja maassakin sitä on riittämiin. Jopa niin paljon, että alueemme asukkaat eivät ole päässeet autoillaan mihinkään, kun kunnan kilpailuttama urakoitsija ei ole hoitanut aurausta. Päivä on kulunut juuttuneita ajoneuvoja loskasta irti jeesaamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa minä en ole vielä kuullut, mutta kaveri sanoi, että siellä se jo laulaa. :) Aurauksen puute näissä olosuhteissa on kyllä aika paha juttu. Meillä on myös ollut ajoittain ongelmia teiden kunnossa - nytkin viimeinen pätkä ennen parkkipaikkaamme on kuin perunapelto. Välillä saa myös tarttua lapioon, kun lumet on aurattu parkkipaikalle niin, ettei autolla pääse liikkeelle.

   Poista
 3. Meillä lunta riittää, vaikka nyt on ollut vuorokauden plussakelit. Toivon, että parin kuukauden kuluttua on jo niin keväiset kelit, että kuvailen jo tornilla! Sitä odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, toivoisin jo kuukauden sisään lisää kevään merkkejä ja ehkä säätilan muutostakin.

   Poista
 4. Olen kulkenut suupielet korvissa koko ajan kun lunta on tullut lisää. En kestä, jos se oli nyt tämän talven osalta tässä.

  VastaaPoista
 5. Lunta saisi olla vähemmän, liika on aina liikaa.
  Mutta tämä on taas niitä asioita, joille ei yksi tai kaksi ihmistä voi yhtään mitään.
  Eletään siis näissä olosuhteissa ja irroitellaan näistä sitä iloa, mitä pystyy :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, juu! Olosuhteet ovat mitkä ovat - niiden kanssa pitää pärjätä.

   Poista
 6. Oih, miten sykähdyttäviä kuvia! Sekä tuo runebergin torttu että nuo lumikuvat. Minun puolestani lumitalvi saisi tulla takaisin, se oli ihanaa! Ja todellakin, nyt on ihan kökkötalvi. Plääh.

  VastaaPoista
 7. Moi. Täällä Itä-Suomessa eivät pöllöt vielä kukerra, mutta ehkä pian voi alkaa odotella helmipöllön tervehdyksiä. Olin eilen tekemässä juttua erikoispönttöjen talkoista. Siellä syntyi monet pöntöt helmipöllölle, hiiripöllölle/tuulihaukalle ja puukiipijälle. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, erikoispönttöjen tekeminen kuulostaa kivalta ja on myöa tärkeää puuhaa.
   Eivätköhän pöllöt pian aktivoidu kevääseen sielläkin.

   Poista
 8. Upeat kuvat! Rakastan lumista luontoa ja kunnon pakkastalvea. Liika on toki liikaa niin lumen kuin pakkasen määrässä, mutta mieluummin minäkin valitsen kunnon talviset kelit kuin tällaiset liukkaat ja loskaiset kökkökelit. On muuten erittäin osuva sana kuvaamaan tämänhetkistä säätilaa :)
  Ilahduttavan keväinen ääni on räystäiltä tippuva vesi, sekä tietenkin tinttien ponnekkaat laulelot, mutta silmäniloa tuo tupamme ikkunoista avautuva, harmaa ja sateinen maisema ei juurikaan tarjoa. Aurinko kieltämättä muuttaisi tilanteen heti hyvinkin kirkkaaksi ja keväiseksi :D
  Pöllöretkelle olisi taas pitkästä aikaa tosi kiva päästä! Toivotaan että onni suosii sinua ja saat kuulla myös huuhkajan huhuilua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Etenkin hurjan kova pakkanen aiheuttaa päänvaivaa. Sen ei toivoisi koskaan jatkuvan kovin pitkään. Mutta kökkötalvi on kyllä kaikista pahin. :D

   Vaikka päivällä harmaa maisema olisi ankean näköinen, yöllä pöllöjä kuunnellessa sitä ei onneksi näe - kuulee vain keväisiä ääniä.

   Poista
 9. Hienoja talvikuvia. Mä olen tosin ihan kyllästynyt tähän lumeen ja pakkaseen, puolestani voitaisiin pikakelata suoraan kuukauden päähän maaliskuuhun.
  Mukavaa tulevaa pöllöretkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Odottelen kyllä myös jo innolla kevättä. :)

   Poista
 10. Lumitalvesta olen kyllä tykännyt mutta tämä liukkaus joka nyt on tullut lumen tilalle ei houkuta edes kävelylle vaikka Icebugit alla onkin.
  Unohdimme kokonaan Runeberginpäivän ja jäi tortut saamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, liukas keli ottaa päähän. Jäänastatkaan eivät tietyn pisteen jälkeen enää auta riittävästi. Mutta hei, voihan torttuja tehdä/hankkia myöhemminkin.

   Poista
 11. Hieman ristiriitaisin tuntein olen suhtautunut tähän kaikkeen lumeen. Lumi on sinänsä kiva, mutta kyllä vähempikin olisi riittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi isot lumimäärät aiheuttavat kyllä paljon kaikenlaista ylimääräistä vaivaa, etenkin täällä eteläisemmässä Suomessa, missä ei oikein tunnu olevan kunnon käytäntöjä lumen käsittelyyn. Välillä minäkin vähän kärvistelin, kun lumisade vain jatkui ja jatkui ja edessä oli lähtö autolla liikenteeseen. :D

   Poista
 12. Upeat värit tuossa viimeisessä kuvassa. Minä tykkään aina lumitalvesta, siis sellaisesta jossa lumi pysyy maassa ja puissa, eikä ole sohjoa ja loskaa.

  VastaaPoista
 13. Kauniit kuvat! On tämä lumitalvi ollut vaihteeksi ihan kiva mutta nyt saisi sitten lumet jo sulaa pois kun kerran on alkuun päästy. Odottelen jo niin kovasti kevättä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt alkaa tosiaan olla jo keväinen fiilis. :)

   Poista
 14. Kauniit kuvat! Mustarastas ja pöllöjä, niitä haluaisin itsekin kuulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mustarastas on laulanut meillä jo useina iltoina pihassa. Torstaina kuulin huuhkajan! <3 Pöllökevät on ilmeisesti lähdössä hyvin käyntiin, joten toivotaan että päästään sen myötä kuulemaan vielä vaikka ja mitä. :)

   Poista
 15. Tuo pöllöretki kuulostaa kivalle.Ja nuo vegemessut omivat ihan uutta,en niistä tiennytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöllöretki on hyvä tapa päästä fiilistelemään kevään merkkejä siinä vaiheessa kevättalvea, kun ei ole vielä paljoakaan mitään nähtävillä.

   Vegemessut järjestettiin ensimmäisen kerran vasta viime vuonna. :)

   Poista