blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Ruokakulttuuririentoja Turun kesässä

5.7.2018

Turun kesä on täynnä mielenkiintoisia ruokakulttuuritapahtumia. Kesäkuussa järjestettävä Neitsytperunafestivaali on ehdoton helmi. Osallistuin tapahtumaan ensimmäistä kertaa vasta viime vuonna, ja siitä jäi erittäin positiivinen mielikuva. Tänä kesänä oli pakko päästä taas mukaan.

Pari pääruoka-annostamme perunafestareilla.

Nämä ruokafestarit järjestetään uusien perunoiden kunniaksi, joten kaikessa tarjolla olevassa ruuassa peruna on pääroolissa. Tapahtuma järjestetään Panimoravintola Koulun pihalla, ja niinpä tarjolla on myös Koulun mainio juomavalikoima. Iltaisin ohjelmassa on livemusiikkia, mikä on omiaan luomaan juhlavaa tunnelmaa.

Aiemmin kuvittelin tapahtuman olevan jotenkin aivan överihintainen, mutta tosiasiassa yksi ruokalippu, jolla voi lunastaa yhden annoksen, maksaa kuusi euroa, ja viidellätoista eurolla saa kolme. Annokset ovat myös ihan mukavan kokoisia. Pidän viidentoista euron hintaa suhteellisen fiinistä "kolmen ruokalajin illallisesta" sangen kohtuullisena.

Vallinnan vaikeus saattaa kyllä iskeä, sillä tapahtumassa on tosi laaja valikoima turkulaisia ravintoloita tarjoamassa herkkujaan. Onneksi, kun menee yhdessä kaverin kanssa, voi kivasti ottaa useamman erilaisen annoksen ja jakaa ne puoliksi, niin pääsee maistelemaan enemmän.

Perunainen kakku oli yllättävä - ja maukas.

Erityisruokavalioasioiden osalta perunafestareilla meni jälleen ihan mukavasti. Enimmäkseen ravintolat osasivat antaa hyvät tiedot annosten sisältämistä allergeeneista, ja useimmiten pystyin syömään edes jonkin osan joka annoksesta. Runsaan tarjonnan johdosta oli myös suhteellisen helppo löytää kokonaan allergiayhteensopivia vaihtoehtoja.

Kasvisruuastakaan ei ollut pulaa, ja erilaisia vegetaristisia vaihtoehtoja oli peräti useampi. Tapahtuman ajankohta kesäkuussa mahdollistaa myös ulkona syömisen ilman, että täytyy juurikaan väistellä ampiaisia, sillä niin varhain kesällä niitä on yleensä vielä aika vähän - tänä vuonna tuntuu olleen aivan poikkeuksellisen vähän.

Perunafestareiden tunnelmaa Koulun takapihalla.

Toinen suosikkini Turun kesän ruokakulttuuritapahtumista on Vegånia, vegaaninen katuruokafestivaali. Tapahtuma järjestettiin viime kesänä ensimmäistä kertaa, ja tänä vuonna se palaa entistä isompana. Festarit pidetään Vanhalla Suurtorilla 3.-4.8. Ennen itse tapahtumaa on luvassa myös Vegånian Ravintolaviikko, joka toteutetaan paikallisisssa ravintoloissa festariviikonlopun alla. Vegånia järjestetään yhteistyössä Turun Panimofestivaalin kanssa. Lisäksi tapahtumassa päästään tällä kertaa nauttimaan myös livemusiikista.

Vegånian ohjelmanjulkistusjuhlat Pinellassa.

Olin aivan innoissani, kun sain kutsun Vegånian ohjelmanjulkistusjuhliin. Maljojenkilistelytilaisuus pidettiin maineikkaan ravintola Pinellan baarissa. Ohjelmanjulkistuksen ohessa saatiin herkutella Pinellan tarjoamaa vegeruokaa ja maistella Kuninkaantien panimon oluita.

Ruoka oli tietysti todella herkullista. Annosten viimeistelyssä oli hyödynnetty mukavasti villiyrttejä. Tykkäsin myös maisteltavina olleista oluista, etenkin Tuorlan Tähdestä, joka oli mukavan tasapainoinen ja raikas. En pahemmin juo oluita nykyään, sillä mahani ei yksinkertaisesti kestä niitä, mutta tykkään kyllä maistella silloin tällöin.

Annos suolaisia paloja, eri hyviä!

Kuninkaantien panimon oluet maistelussa.

Fiilikset viime kesän Vegåniasta tulikin jaettua Sekavegaanit-blogissa, ja myös tulevasta on tarkoitus postata sinne juttua. Suosittelen tapahtumaa tietysti ihan kympillä kaikille, joita tällainen katuruokafestari nyt ylipäätään saattaa kiinnostaa. Vegaanisuudestaan huolimatta se ei ole mikään kummallinen hippijuttu vaan ihan koko kansan tapahtuma.

10 kommenttia

 1. Oi, suorastaan perunan juhlaa!!
  Todella hienoja ja kauniita paikkoja ja herkkuja!
  Ihanaa että tuolainenkin järjestetään, oli uutta minulle. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niinpä! Perunafestarit on parhautta. :)

   Poista
 2. Anonyymi6/7/18 10:41

  Viime kesän Vegånia-festarit oli tosi kivat. Hienoa että ne järjestetään taas!

  VastaaPoista
 3. Anonyymi9/7/18 09:11

  Kuulostaa ja näyttää niin ihanalta! <3
  Onko tuo kakkukin perunasta tehty? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, on se perunakakku, mutta sisälsi kyllä muitakin raaka-aineita. :D

   Poista
 4. Enpä ollut tällaisesta ennen kuullutkaan, mielenkiintoinen tapahtuma! Ja hirmu hyvän näköisiä annoksia 😋


  https://nelistelya.blogspot.com/

  VastaaPoista
 5. Onpa herkullisen näköisiä annoksia, todennäköisesti myös sen makuisia :)

  VastaaPoista