blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Hellejakson jälkeen

9.6.2018

Nyt eletään parvekepuutarhan suurta kasvun aikaa. Saimme istutettua partsille loput kevään aikana esikasvattamistamme taimista toukokuun puolivälin jälkeen. Suurin osa suorakylvöistäkin on tehty. Ei enää kauaakaan, kun saavutetaan se vaihe kesästä, jolloin puutarhamme on mielestäni parhaimmillaan - yhtä vihreää viidakkoa lattiasta kattoon. Pitää vain odotella, että tomaatit lähtevät tosissaan venymään pituutta ja muodostavat vehreän lehtimuurinsa ikkunan eteen.

Toukokuun lopun helteiset ja auringonpaahteiset päivät olivat aika rankkoja parvekepuutarhalle. Vaikka pidimme parvekelaseja pitkälti avattuina, siellä oli silti tosi kuuma päivisin. Kasveja sai kastella ja sumutella aivan hulluna. Lämpö edisti tiettyjen lajien kasvua, mutta toisia se haittasi. Olenkin pääasiassa ihan tyytyväinen siihen, että säätila muuttui. En itsekään oikein viihdy kovin kuumassa.

Kesäkukkien loistoa. Näitä emme ole oikeasti vielä istuttaneet mihinkään, vaan ne odottelevat purkeissaan pöydällä. (Jos kuvaa suhteellisen läheltä, keskeneräisyyttä ei niin huomaa.)

Näkymä partsin ovelta takanurkkaan päin. Tämä kuva on viikon takaa. Ei siis enää aivan ajankohtainen.

Pikkanen paprikantaimi ilta-auringossa. Tuntuu siltä, että kuumuus on hidastanut myös paprikoiden kasvua, vaikken ole aiemmin havainnut niiden hätkähtävän ihan vähästä. 

Tomaatit nyt ainakaan eivät tykkää hirveästä kuumuudesta. Tämä räpsy on otettu muutamaa päivää sitten. On aika kuvaava. Nyttemmin kasvua on sentään ollut jo havaittavissa.

Mustaherukan kukista vain pieni osa pölyttyi. Marjoja on tulossa kuitenkin enemmän kuin viimevuonna!

Lopuksi vielä tämä ihana ruusupelargoni 'Prince Gustav', jonka ostimme Lahden puutarhamessuilta. Se on kukkinut nätisti, vaikka jossain vaiheessa se näytti aivan näännyksiin nuupahtaneelta.

Tässä vaiheessa kesää tuntuu aina siltä, etteivät viljelyuutiseni ole koskaan varsinaisia uutisia, kun muutos kasvimaailmassa on niin nopeaa, ettei perässä meinaa pysyä. Pyrin postaamaan taas piakkoin lisää parvekepuutarhan kuulumisia. Myös viljelylaatikoilta olisi paljon mukavaa kerrottavaa. Palaillaan siis pian taas asiaan!

#kukkailottelua @mansikkatilanmailla

16 kommenttia

 1. Moi. Onpas sulla kiva parvekepuutarha. Meneekö mustaherukkakin siinä yli talven, vai siirrätkö sinä sen sisälle talvehtimaan? Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mustaherukka on pärjännyt hyvin talvet ulkona ruukussa (lasitetulla parvekkeella). Se on tavallisessa muoviruukussa, ei mitenkään eristetyssä tai mitään. Syksyllä ennen pakkasten tuloa kannattaa vain lopettaa kastelu ajoissa, ettei multa jäädy.

   Poista
 2. Sielläpä on rehevää!
  Satoa odotellessa.

  Mukavaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 3. Jospa viilenevä ilma piristäisi pientä tomaattiakin. Lasitettu parveke on varmaankin haasteellinen kasvihuone. Meillä haasteena on pitää lämmittämätön kasvihuone tarpeeksi lämpimänä kurkuille. Chilitkin taitavat tarvita enemmän lämpöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää jo piristäneenkin - ainakin osa tomaateista on alkanut selkeästi kasvaa nopeammin. Lasitettu parveke on tavallaan vaikea, mutta on siinä etunsakin. :)

   Poista
 4. Minulta taisi kaksi pientä tomaatintaina ottaa helteestä nokkiinsa, vaikka kastelin ( ehkä liikaa???) ja kasvihuoneessa oli kaikki lävet auki. Paprikassa on jo pieni 'hedelmä', mutta tosi pieni...ehkä helle nopeutti kypsymistä, mutta unohti kasvun ;)

  Mukavaa alkavaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tomaatti vaatii lämpöä ja kosteutta, mutta molemmat liian suurina määrinä saavat sen menettämään elämänhalunsa. :D Meillä paprikat eivät tunnu jotenkin ollenkaan kasvavan. Taimet ovat yhä ihan pieniä.

   Kiitos ja samaa! :)

   Poista
 5. Tomaatti tosiaan ei tykkää kovasta kuumuudesta ja paahteesta mutta onneksi nyt on ollut vähän vähemmän kuumia päiviä niin eiköhän kasvu kiihdy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ne ovatkin jo kasvaneet paljon tämän jälkeen.

   Poista
 6. Wau, mikä viidakon alku teillä jälleen onkaan!<3 Kukatkin näyttää niin reheviltä.:) Terkut täältä sademetdän juurelta.<3

  VastaaPoista