blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Sipuli-istutuksia

12.3.2018

Kukkasipulit olisi oikeastaan asianmukaista kylvää maahan syksyllä ennen talven tuloa. Parvekepuutarhamme olosuhteet ovat kuitenkin tämän kannalta tosi hankalat, sillä läpi talven aurinkoisina ja leutoina päivinä siellä saattaa olla lähemmäs kymmenen astetta lämmintä, mutta jos pakkasta on paljon tai aurinkoa ei näy, parvekkeella on ihan yhtä kylmä kuin ulkona. Lämpimät jaksot kuitenkin saattavat herättää kasvit itämään jo keskellä talvea. Tänäkin talvena tuli havaittua jokunen itävä verso joulun kanervaistutuksien seassa.

Tulppaaneja tulossa.

No, koska sipuleiden kylväminen parvekkeelle syksyllä tai alkutalvella menee tämän takia meillä aina vähän jahkailemiseksi ja arpomiseksi ja sääennusteiden kyttäämiseksi, se jää tyypillisesti tekemättä. Sipulit lojuvat kellarissa, kunnes sitten kevättalvella tajuamme, ettemme ole vieläkään tehneet niille mitään - ja kun noudamme ne, huomaamme niiden alkaneen itää siellä. Niin kävi nytkin. Liki kaikki varastoimamme krookuksen, tulppaanin ja narsissin sipulit olivat lähteneet kasvuun kellarissa odotellessaan.

Meillä oli jemmassa syksyllä ostettujen uusien sipuleiden lisäksi aiemmin hankittuja ja saatuja, jotka viime kevään kukinnan jälkeen tuli kerättyä talteen. Joukossa taisi olla myös viime vuonna pääsiäisen aikaan kukkivina ostettuja narsisseja.

Ajattelimme, että vallitseva leuto sää mahdollistaisi kohtuulliset puitteet sipuleiden kylvölle parvekepuutarhaan, ja tulossa oleva pieni pakkasjakso voisi tarjota vähän kylmäkäsittelyäkin. Tämä pätikin niiden sipuleiden osalta, jotka eivät olleet vielä kasvattaneet monen sentin mittaisia versoja, mutta reippaasti itäneet päädyimme kylvämään sisälle, etteivät ne paleltuisi. Saa nähdä, miten käy. Viime keväänä onnistuin kyllä kasvattaman tulppaaneja sisällä huoneistossa.

Kukkaruukkuvarastomme alkavat loppua, mutta sipuleille kuitenkin löytyi jonkinlaiset astiat.

Toveri Krotti isutti taas krookuksia kananmunankuoriin tulevaa juhlakoristelua ennakoiden.

Kun lähdimme istuttamaan sipuleita parvekkeelle, kohtasimme lisää kasvun ihmettä. Parvekelaatikoihin syksyllä hautautuneet ja unohtuneet krookuksen sipulit olivat alkaneet jo kasvaa. Ei nähtävästi tarvita montaakaan leutoa, aurinkoista päivää, kun sipulit jo alkavat heräillä. Nyt on tietysti huoli niiden selviämisestä, sillä tulossa lienee tosiaan uusia pakkasia. Peittelimme niitä vähän piiloon samalla kun kylvimme lisää sekaan ja siirsimme laatikot pöydälle kauemmas parvekelaseista.

Krookus itää parvekelaatikossa.

Olipa kyllä mainio mullanmylläyspäivä. Samalla, kun istutimme sipuleita, vaihdoin myös multia huonekasveille ja siirsin pari uutta hankintaa isompiin ruukkuihin. Koti tuoksui taas ihanasti tuoreelta mullalta.

18 kommenttia

 1. Nuo sipulien piipot ovat niin mainion näköisiä. Varmasti oli kiva mullanmylläyspäivä, kun näistä kuvistakin jo tulee hyvälle tuulelle.

  VastaaPoista
 2. Hauska idea tuo munankuoriin istuttaminen :D ja kylläpä lähtevät sipulit äkkiä itämään. Tosin krookukset puskevat meillä esiin pienen lumipeitteen altakin. Nyt lunta on kyllä sen verran, että eivät vielä huhtikuun alkupuolellakaan taida nousta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, pientä ennakointia. Jahka ne päätyvät kukkimaan asti, mainio sesonkikoriste on valmis! :D Mutta joo, itäminen on ihmeellistä. En edes tiedä, mikä saa sipulit itämään tuolla tavalla kellarissa vaan. Eihän siellä ole saanut mitään varsinaista kylmäkäsittelyäkään - siellä on viileää, mutta ei mitenkään kylmää - ja sipulit ovat vain lojuneet paperipussissa. :O

   Poista
 3. Versot saavat aina kevätmielelle ja on ihana katsella niiden kehitystä. Toivotaan paljon kaunista kukkaloistoa sinne jo pääsiäiseksi ja siitä sitten eteenpäin. ~Katja

  VastaaPoista
 4. Kivoja tuollaiset "mylläys"päivät:) Nyt vaan peukut pystyyn että lähtevät hyvin kasvamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ovat ainakin vähän jo venyneet pituutta.

   Poista
 5. Kivoja puuhia. Toivotaan, että tulee oikein kaunista kukkaloistoa! :)

  VastaaPoista
 6. Tulin vastavierailulle blogiisi. Sipulikukkien kukintaa on selvästikin kohta luvassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tervetuloa! :) Niinpä, sitä ihanaa odotella. <3

   Poista
 7. Nyt odotetaan jännityksellä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, olisi mainiota, jos kukinta osuisi pääsiäiselle. :)

   Poista
 8. Oi, ihanaa :) Uskoisin että selviytyvät pakkasistakin, kyllä ne varmaan jonkin verran sitä kestävät. Tulppaanitulitus alkaa parvekkeellasi varmasti paljon aikaisemmin kuin kukkapenkeissä. Odottelen innolla myös ruudun tällä puolen. :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Kivat munankuori-istutukset!

  VastaaPoista