blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Lisää satoa viljelylaatikoilta

11.8.2017

Edellisen sadonkorjuupostaukseni jälkeen olemme päässeet keräämään vielä paljon lisää vihannessatoa viljelylaatikoilta. Kaikki ne kasvit, jotka ovat selvinneet alkutaipaleen yli, ovat menestyneet tosi hyvin, vaikka välillä olemmekin laiminlyöneet kastelua, emme ole tehneet mitään tuholaistorjunnan eteen, lannoituksesta puhumattakaan, eikä rikkaruohojakaan ole nypitty kuin satunnaisesti. Siinä missä parvekepuutarhamme on tänä kesänä ollut vähän työläs, on laatikkoviljely sujunut suhteellisen vaivattomasti.

Laatikkoviljelijän sadonkorjuuriemua.

Keräsimme ensimmäisen erän härkäpapusatoa eilen, ja sitä kertyi puolisen litraa. Makua emme ole vielä testanneet, mutta palot ovat ainakin oikein paksuja ja terveen näköisiä. Härkäpapumme ovat jotakin todella vahvakasvuista lajiketta, mutta emme tiedä sen nimeä, sillä toveri Krotti sai siemenet työkaveriltaan. Varsista tuli reilusti sormenpaksuisia ja puolen metrin pituisia, eivätkä ne tietenkään kaivanneet mitään tukikeppejä. Olen tottunut parvekepuutarhassa vähän hentoisempiin tapauksiin.

Tämä kuva yrittää havainnollistaa härkäpapujen massiivisuutta. Kuva on otettu jo kesäkuussa, joten nykyään ne ovat tietysti vielä isompia, mutta kyllä tästäkin vähän näkyy, miten paksut varret niillä on.

Herneitä tuli puolestaan reilun litran verran. Maku oli kuulemma ensiluokkainen - itse en pystynyt tietenkään todistamaan sitä, sillä herneallergiani on siinä määrin kelju, etten uskalla syödä niitä tuoreena enää ollenkaan.

Herneet olivat myös oikein nättejä ja terveitä. Nämä olivat lajiketta 'Kelvedon Wonder'.

Myös parsakaalisatoa on päästy keräämään. Vaikka nuput olivat tosi pieniä, olin tyytyväinen, sillä en ole ehkä ikinä ennen nähnyt kenenkään lähipiirissäni onnistuneen parsakaalin viljelyssä omalla kasvimaalla - yleensä etanat tai muut tuholaiset ovat iskeneet tai nuput ovat jääneet aivan mitättömän pieniksi. Parsakaalimme maistuivat myös tosi hyvältä.

Elämän pieniä iloja: minikokoinen parsakaali.

Lisäksi kurkkuyrttiä on päästy maistamaan, mutta taidamme kuitenkin jättää suurimman osan kasvustosta vain kukkimaan, houkuttelemaan pölyttäjiä ja tarjoamaan niille ravintoa, antamaan säänsuojaa muille kasveille ja tuomaan silmäniloa meille. Myös porkkanat ja punajuuret näyttävät menestyvän ihan hyvin, sillä viimeisimmän harvennuksen yhteydessä poistetut yksilöt näyttivät jo aika lupaavilta.

Kuvat ovat taas paikoin hiukan kämäisiä, ovathan ne vain satunnaisia dokumentointiotoksia toveri Krotin kännykältä, mutta kyllä niistäkin välittyy mielestäni ihan mukavasti kasvimaan kesäinen vehreys ja sadonkorjuun tunnelma, joten ajattelin joka tapauksessa jakaa tämän postauksen mukaan tämän viikonlopun Kukkailottelu-linkitykseen:

#kukkailottelua @mansikkatilanmailla

14 kommenttia

 1. Ihan huikean hyvän näköinen sato!
  Mä olen jo monta vuotta haaveillut niistä 4H'n (?) viljelypalstoista. Oon vaan sitten pohtinut, että tulisiko siellä oikeasti käytyä tarpeeksi... Ehkä jo ensi vuonna uskaltautuisin kokeilemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kannattaa kokeilla, miten käy! Itsekin olen miettinyt noita viljelypalsta-asioita pitkään, mutta tämä laatikkoviljely on siitä näppärää, että laatikot sai aika lähelle omaa kotia, joten todennäköisyys, että palstalla tulee käytyä, on vähän suurempi.

   Poista
 2. Vau mikä sato! Olen ihan vihreä kateudesta! Söpö barbie-parsakaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! :D Mutta juu, toi olis sopinu just hyvin nukkekotiin. :)

   Poista
 3. Vautsi minkä sadon olette saaneet! Tätä laatikkoviljelyä pitäisi itsekin joskus kokeilla.

  VastaaPoista
 4. Wau! Iso hatunnosto teille viljelijöille!<3 Omat laatikkoni ovat edelleen kasassa autotallin nurkalla odottamassa jonkun kaivavan ensin nurmikon melkoiselta neliömäärälrä pois...:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) No mutta voi ei... ehkä ensi kesänä? :D

   Poista
 5. Hienosti tulee satoa!! Mikään ei taida olla niin hyvää kun itsekasvatetut kesäherkut:)♥ Mukavaa elokuuta!

  VastaaPoista
 6. Herkullinen sato! Etanatkaan eivät ole ilmeisesti löytäneet salaattejasi? Omassa laatikossani etanat tai kotilot olivat syöneet salaatit reikäisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, etanoista ei ole tänä kesänä ollut meille yhtään vaivaa, vaikka aiemman kokemukseni mukaan salaatin ja etenkään kaalikasvien viljelystä avomaalla ei tuppaa tulemaan oikein mitään juuri etanoiden takia. Veikkaan, että tämä liittyy ainakin viljelylaatikoittemme sijaintiin - ne ovat tosi kuivalla, paahteisella kalliolla.

   Poista
 7. Hieno sato!
  Minullakin on joka kevät hinku kokeilla tuota laatikkoviljelyä omassa pihassa. Mutta aina se on jäänyt. Ehkä ensi keväänä...

  VastaaPoista