blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Kaikki parvekepuutarhan kukat

5.8.2017

Olen yrittänyt muistaa ottaa kuvia parvekepuutarhamme jokaisesta kesän aikana kukkineesta kasvista, mutta moni ehti kukkia ohi niin, etten tajunnut ollenkaan kuvata. No eipä sillä väliä - pääasia että saimme kuitenkin ihastella kukkia ja niiden ihania tuoksuja. Ajattelin nyt jakaa tällaisen suuren koostepläjäyksen niistä kukkasista, joista minulla on kuvia.


Kurkkujen kukinta alkoi jo toukokuussa ja jatkuu edelleen. Satoa on kypsynyt viime vuoteen verrattuna melko vähän, mikä johtunee ennen kaikkea tuhohyönteisten määrästä. Kurkun kukat ovat mielestäni tosi kauniita.


Mansikka aloitteli kesäkuun puolella. Viimeiset marjat kypsyivät heinäkuussa. Oli ihanaa saada jälleen tuoreita mansikoita omalta parvekkeelta.


Kesäkuun alussa saimme koko joukon pelargoneja ja markettoja. Mielestäni keltainen ja vaaleanpunainen ovat älyttömän nätti väriyhdistelmä, joten teimme näistä asetelman. Saimme myös valkoisia pelargoneja, jotka istutimme Suomi-henkisesti sinisten lobelioiden kanssa samaan amppeliin.


Pinkkikukkainen sammalleimu kukoisti alkukesästä. Keijukaispuutarhan keltamaksaruohot ja patjarikot kukkivat pitkään ja kauniisti, mutta niitä kuvasin tosi vähän.  Keltamaksaruoho lukeutuu suosikkikukkiini niin villinä luonnossa kuin puutarhoissakin.Heinäkuussa aloittivat hunajakukat ja kurkkuyrtit kukintansa ja houkuttelivat tuoksullaan paljon pörriäisiä pölytyspuuhiin. Hunajakukkia kuvasin, mutta kurkkuyrttejä en pahemmin. Nyt niiden aika alkaa olla ohi - pian siemenet voi kerätä talteen ensi vuotta odottamaan.


Kallat kukkivat parhaillaan, mutta niiden ei ollut tarkoitus olla keltaisia ja liiloja. Ostimme juurakot puutarhamessuilta isolta Holland-kojulta, jota en vielä silloin tiennyt välttää. Kun sekä meillä että siskollani kukat olivatkin ihan eri värisiä kuin piti, aloin etsiä firman tietoja, jotta voisin mainita heille asiasta.

Löysin keskustelua siitä, miten harva on saanut heiltä sitä, mitä luuli ostavansa - jopa täysin vääriä kasveja - mutta itse firman tietoja en ole vieläkään löytänyt. Aluksi arvelin juurakoiden menneen ehkä sekaisin asiakkaiden penkoessa laareja, mutta sittemmin olen lukenut, että mahdollisesti lafkalla ei ole edes tarjolla kaikkia niitä kasveja, joita se väittää myyvänsä. Meilasin juuri messukeskukselle saadakseni sen yhteystiedot.Myös krassit ja maissit kukkivat tällä erää. Krassien juurelle istutetut lobeliat kukoistavat edelleen, kun taas Suomi-asetelmaan laitetut tekevät kuolemaa vihannespunkkien takia. (Voikohan krassin läsnäolo vaikuttaa jotenkin niiden hyvinvointiin?) Tomaatitkin kukkivat parhaillaan, ja niiden kasvusto on saavuttanut parvekkeen katon. Kesän tomaattiviherseinä on valmis!#kukkailottelua @mansikkatilanmailla

24 kommenttia

 1. Pääasiahan on, että itse ehtii kukistaan nauttia..ja hienosti olet kyllä kuviakin ehtinyt napata...)

  VastaaPoista
 2. Onpa sinulla monipuolinen valikoima kasveja parvekkeella. Kaunista ja hyödyllistä, kaikkea löytyy. Ihailtavaa. Tuo hunajakukkakuva on niin kaunis.
  Krassissa on aika voimakas tuoksu. Olisiko sillä vaikutusta? Kotiloille krassitkin kelpaavat. Huomasin sen tänään poimiessani lihavia kotiloita krasseista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän. Mietin samaa, krassin tuoksu saattaa hämätä joitain tuhohyönteisiä. Jos resursseja riittäisi, väsäisin tästä jonkin pienen tutkimuksen, mutta en oikeastaan taida jaksaa. :D

   Poista
 3. Anonyymi5/8/17 23:52

  Kivat kuvat! Olen muuten kuullut paljon samallaista juttua siitä holland-kojusta joka kaikilla puutarhamessuilla myy tosi hyökkäävästi irtosipuleita ja juurakoita. Moni on sanonut ostaneensa yhtä mutta saaneensa toista ja väitetään tosiaan ettei heillä edes ole tarjolla kaikkia niitä lajeja joita väittävät myyvänsä, ei varmaan kaikkia värejäkään esim. tuosta kallasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juuri tuollaista juttua juuri löysin, kun googlailin asiaa. :(

   Poista
 4. Paljon mahtuu kaunista kukkaa yhdelle parvekkeelle :)

  VastaaPoista
 5. Upeita kukkia!
  Pitääpä pistää tuo firman nimi mieleen, ettei hairahdu heiltä ostamaan. Tosi ärsyttävää, ettei saa sitä mitä ostaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä kannattaa! Kyseessä on siis tosiaan se suunnilleen kaikilla keväisillä puutarhamessuilla hollantilaisia irtosipuleita ja -juurakoita myyvä lafka, jolla on aina isot messuosastot, "hyvät tarjoukset" ja usein melko hyökkäävät myyjätkin. Itse firman varsinaista nimeä en ole vieläkään saanut tietooni, mutta kojuissa lukee yleensä ainakin "Holland", samoin myyjien paidoissa, joten siitä sen tunnistaa.

   Poista
  2. Ha, nyt sain sen tietooni! Green Art Productions on itse firma, mutta tätä nimeä näkee harvoin messukojuilla, niissä lukee useimmiten vain se "Holland".

   Poista
 6. Kauniisti kukkii parvekkeellasi. Upeanvärisiä kalloja ja hunajakukkakin on suloinen. Mukavaa sunnuntaita sinulle. -Katja

  VastaaPoista
 7. Upea tuo teidän parveke kaikkiaan!<3 Hunajakukka on minulle outo, täytyypä googlata!:)
  Mä ostin Kevät messuilta ihan lahtelaisen puutarhan myymiä tähtiputken mukuloita, ja kas, yhdestä tulikin sitten lilja! Vain yksi mukuloista on yltynyt pienesti kukkimaan, mutta nyt istutettauni ne penkkiin, elän toivossa, että ensi vuonna kaikki kukkivat! Silti nämä itsekasvattamani ovat lähteneet paremmin kuin joitakin vuosia sitten Viherpeukaloilta (muistaakseni) tilatut. Niistä ei ole enää mitään elossa.:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hunajakukka on tosi tehokas houkuttelemaan pölyttäjiä puutarhaan - sillä on voimakas tuoksu. :) Veikkaan, että usein noi irtona myytävät mukulat sun muut menevät sekaisin siinä, kun asiakkaat penkovat laareja, mutta kyllä myyjän pitäisi jotenkin pystyä huolehtimaan, että asiakas saa sitä, mistä maksaa. Mielestäni olisi myös ihan kohdallaan, että kalliilla hinnalla myydyt kasvit olisivat myös laadukkaita. Tulee aina vähän "huijattu" olo, kun kallis kasvi onkin ihan heikossa kunnossa. :c

   Poista
 8. Ihanalta näyttää siellä parveke😍 Leppoisaa sunnuntai-iltaa:)

  VastaaPoista
 9. Ihana parveke! Keltaiset marketat ja vaaleanpunaiset pelargonit sopivat tosi kivasti yhteen, pirtsakka yhdistelmä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen samaa mieltä, se on yksi suosikeistani. :)

   Poista
 10. Wau, on teillä paljon ihania kukkia siellä.
  Enpä olekaan ennen huomannut kuinka hyvin keltainen ja vaaleanpunainen sopii yhteen.
  Minulla on ollut joskus tuollaiset kallat (eri aikoihin tosin), mutta eipä ole enää... Ei ole niin vihreäpeukalo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitos! Katsotaan nyt, miten saamme juurakot pärjäämään talven yli uuteen kesään. :)

   Poista
 11. Shoppailin ja sattuipa tutun näköistä maisemaa, turku on mun kotikaupunkini jo 45 vuotta, enkä vieläkään ole kaikkia paikkoja käynyt katselemassa, muutama saaristo käynti vain, kuten kemiö,velkua, kustavi.Jotain olen kuvannut blogiini myös mm.tuomaan sillalta,kuvaan luontoa enimmäkseen, mutta muitakin juttuja löytyy.Kiva jo tutustut blogiini ja liityt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten on kauniit kukat ja kuvat onnistuneet.

   Poista
  2. Kiitos kommentista! Käyn toki vierailulla. :)

   Poista