blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Iltaretki Littoistenjärvelle ja Järvelän kosteikolle

3.6.2017

Kuten koko valtakunta jo tietäneekin, toukokuun puolivälin paikkeilla Littoistenjärveä puhdistettiin kemiallisesti, jotta jo vuosia jatkunut levämössökaaos saataisiin kuriin. Puhdistussessio sai väen liikkelle ihastelemaan ja ihmettelemään järven uutta kirkasta ilmettä. Mekin tietysti suuntasimme puhdistuksen jälkeen paikalle, ja olihan vanha kunnon levälammikko tosiaan muuttunut aika lailla sitten viime näkemän.


Littoistenjärvi on ollut samea ja kesän mittaan kasvavissa määrin vihreänpuuroinen niin kauan kuin vain muistan. Nyt se näytti melkoisen siniseltä (ei tosin niin kirkkaan siniseltä kuin olin jotenkin odottanut kaiken netistä lukemani hehkutuksen perusteella), ja sameus oli tipotiessään. Jos sää olisi ollut riittävän lämmin uimiseen, olisi ollut hauskaa kävellä järven keskelle katsomaan, josko omat varpaansa olisi voinut nähdä veden läpi. Toveri Krotti kyllä kahlaili rannassa, ja sekin jo havainnollisti hyvin veden kirkkautta.

Rannalla hengaillessamme kiikaraoimme toki myös lintuja. Kahden sorttisia joutsenia, tavallisia ankkoja ja silkkiuikkuja oli tietysti paljon, mutta järveltä löytyi myös yksi härkälintu, joka oli vuodenpinna sekä minulle että toveri Pöllelle. Laulavia lintuja oli vähän paha kuulla, sillä tanssilavalla oli käynnissä jokin humppatilaisuus, jonka riehakkaat sävelet peittivät alleen kaikki hiljaisemmat äänet. Havaitsimme järven rannalla myös pari poliittista julkkista!


Piipahdimme samana iltana myös Littoistenjärven tuntumassa sijaitsevalla Järvelän kosteikolla, kun kerran niillä nurkilla liikuimme. Alkoi jo hämärtää, mutta valoa riitti vielä hyvin lintujen tarkkailuun. Mustakurkku-uikkujen määrä kosteikolla ei koskaan lakkaa hämmentämästä, sillä muuten suhteellisen vähälukuista lintua esiintyy täällä kymmeniä pareja. Nytkin spottasimme ainakin kuusi mukurua yhdellä vilkaisulla. Lisäksi lapasorsapariskunta ilahdutti ja tietysti myös aivan lintulavan edustalla uiskennelleet herttaiset haapanat.


Nämä kuvat ovat Krotin kännykältä. Jätin jostain syystä kameran kotiin.

#100hetkeäluonnossa (42-43/100)

2 kommenttia

  1. Nythän se järven kirkkaus on jo alkanut samentumaan, kuten kuulemma pitääkin. Meidän kylällä keskustellaan, pitäisikö kylän järville tehdä sama operaatio, kuka sen maksaisi ja miten se vaikuttaisi kaloihin. Mielenkiintoista seurattavaa siis riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on - vähän vaan jännittää, miten pahaksi levätilanne taas etenee kesän aikana. Toivottavasti käsittelyllä on pitkävaikutteinen teho ja järvi pysyy hyväkuntoisena. Kallista hommaahan tuo tosiaan on, joten maksaja lienee suurin kysymys. Kaloja ei pitäisi kuolla muuta kuin itse käsittelyn välittömässä yhteydessä, ei enää sen jälkeen. Tosin Littoistenjärvelläkin kuolleiden kalojen määrät rannoilla olivat kuuleman mukaan ihan mainittavat.

      Poista