blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Huhtikuisia puutarha-askareita

13.4.2017

Olemme puuhailleet pitkästä aikaa oikein ahkerasti parvekepuutarhan parissa. Nyt talvi alkaa olla jo pitkälti raivattu pois kevään tieltä. Puutarhamessuilta saadut orvokit ovat amppelissa seinustalla. Mustaherukkapensas viheriöi kuin toukokuussa. Mansikka, raparperi ja poimulehti kasvavat hyvää vauhtia. Lattiat ja pöydät on viimein pesty ja roskat viety ulos, joten koko tila näyttää nyt oikein raikkaalta ja siistiltä - eikä haise enää homeelta.


Lasitetulla eteläpuolen parvekkeella talvikausi ei todellakaan kestä kauhean kauaa. Viime kesän kasvit lakastuivat marraskuussa, uutta versoa alkoi puskea pintaan tammikuussa, ja nyt on jo ihan tosissaan vihreää. Yöpakkasia ei ole ollut enää viikkokausiin, ja päivän ylimmät lämpötilat keikkuvat 20 asteen yläpuolella. Suorassa paisteessa mittari on tallentanut jopa yli 40 asteen lukemia.

Herukkapensaan tuore lehti. Mitä enemmän lehtiä aukeaa, sitä vahvemmin parvekepuutarhassa tuoksuu mustaherukalta.

Tänä vuonna ryhdyimme kevätkylvöihin aivan ennätysmyöhään. Kyllähän sormet syyhysivät kylvöhommiin tuttuun tapaan jo varhain helmikuussa, mutta yritimme olla järkeviä ja lykätä kylvöjen aloittamista. Sitten se jäikin muiden puuhien jalkoihin huhtikuulle asti. No, nyt on kuitenkin kevätkylvöt tehty. Eipähän ainakaan tarvitse taistella yli-isoiksi venyneiden taimien kanssa ulos istuttamiselle sopivaa ajankohtaa odotellessa.

Kevätkylvöhommia. Suurin osa siemenpusseistamme on nykyään tuollaisessa kätevässä pikku albumissa.

Olen jotenkin tottunut siihen, että kylvösten itämistä saa odotella ja odotella, mutta tällä kertaa ensimmäiset versot ilmestyivät pintaan neljän vuorokauden sisällä siementen kylvämisestä. Kaipa auringonpaisteen määrä vaikuttaa asiaan. Nyt valoisa aika on jo huomattavasti paljon pidempi, eikä pilvisiä päiviäkään ole pahemmin nähty, ja noiden kansien alla multa on pysynyt mukavan lämpimänä ja kosteana.

Kurkkuja, tomaatteja, punajuuria ja auringonkukkia.

Kasvun ihmeen seuraaminen on aina yhtä jännittävää. Nytkin olen tsekannut kylvökset monta kertaa päivässä, istunut niiden vieressä odottamassa itämistä ja hihkunut ja hyppinyt kuin pikkukersa karkkipäivänä ensimmäisten sirkkalehtien noustua pintaan. Olen siitä yhtä lapsellisen innoissani varmaan vielä satavuotiaana mummonkäppänänä - mutta silloin se voitaneen onneksi laittaa jo vanhuudenhöperöyden piikkiin. Sitä odotellessa pitää yrittää esittää aikuista vakuuttaa muut aikuiset siitä, että on ihan ok olla vähän lapsenmielinen. Onneksi meidän taloudessamme se on jo itsestään selvää.

Isompi idätyslaatikko edustavana. Kurkut ja kurpitsat ovat ottaneet etumatkaa.

Myös sipulit on viimein saatu kylvettyä parvekkeelle. Sekin oli tarkoitus tehdä jo ajat sitten, mutta pelkäsimme, että yöpakkaset jäädyttäisivät istutuksen ja sipulit kuolisivat, joten jäimme odottelemaan sopivaa ajankohtaa. No, nyt on puolestaan edessä jo se ongelma, ettei edes öisinkään ole välttämättä enää riittävän kylmää, jotta kylmäkäsittelyä vaativat lajit suostuisivat enää itämään saati kukkimaan, mutta yrittänyttä ei laiteta.

Sipulinkylvöhommia. Osa krookuksista aseteltiin kananmunankuoriin. Narsissit menivät samaan pieneen metalliastiaan, jossa meillä oli niitä aiemminkin keväällä. (Eka ja vika ruutu ovat Krotin kuvaamia.)

Meillä on tulppaaneja, krookuksia ja lumikelloja kahdessa pitkässä parvekelaatikossa lipaston päällä ihan partsin lasien vieressä, missä on ehkä kaikkein viileintä öisin, joten toivottavasti sipulit saavat siinä riittävästi (mutteivät kuitenkaan liikaa) kylmää. Omaan pieneen alumiiniastiaansa istutetut narsissit ovat nyt myös ulkona parvekkeella, mutta saatamme ottaa ne sisälle, kunhan kukkia tulee. Munankuoriin asetellut krookukset ovat tällä erää sohvapöydällä, mutta niitäkin voisi olla järkevää käyttää välillä ulkoilemassa.

Rohkenimme istuttaa myös puutarhamessuilta ostamamme kallanjuurakot ja pampaheinät jo nyt partsille. Olen kyllä vähän skeptinen, miten noiden pampaheinien kanssa käy... Tosi kaunis kasvi, mutta saattaa kasvaa aivan julmetun kokoiseksi ja aiheuttaa allergiaoireitakin. En myöskään tiedä, miten se soveltuu parvekepuutarhamme erikoisiin olosuhteisiin, mutta katsotaan nyt ja toivotaan parasta. Kalla sen sijaan viihtyy melko varmasti sikäli, jos se kerran tykkää kuumuudesta ja kuivuudesta.

Pampaheinä- ja kallaistutukset sekä narsissit partsin pöydällä.

Muutama tulppaanin verso on jo lähtenyt pikkuhiljaa nousemaan esiin. Lumikellojen itämistä olemme yrittäneet edesauttaa kastelemalla niiden kylvöstä jääpaloilla, mutta sipulit olivat niin huonokuntoisia, etten elättele kovin suurta toivoa niiden suhteen. Partsille kylvetyistä krookuksista ei myöskään ole vielä näkynyt mitään elonmerkkejä, mutta ne kananmunankuoriin istutetut kasvavat ihan mukavasti. En tiedä, ehtiikö niihin tulla kukkia vielä tänä viikonloppuna juhlapäivän iloksi, mutta mukavaa se kyllä olisi.

Tulppaaninalut ja lumikellokylvöksen kastelujääpalat.

Pakko tässä vielä sanoa, että suurimman osan kevätkylvö- ja parvekkeenlaittopuuhista teki tänä vuonna Krotti. Minä lähinnä juoksin auttelemassa. Toki olen myös huolehtinut kylvösten kastelusta ja parvekepuutarhassa versovien kasvien tuholaistorjunnasta. Niin, ja dokumentoinnista. Nyt alkaa olla taas se aika vuodesta, kun kuvaan joka päivä kymmeniä otoksia kasveista.

Orvokin kauniit kasvot.

Tämän postauksen myötä toivotan kaikille oikein mukavaa pääsiäislomaa (juhlitte sitten pääsiäistä tai ette). Rentoudutaan ja nautitaan heräilevästä keväästä! ♥

Mukana blogihaasteessa: #kukkailottelua @mansikkatilanmailla

26 kommenttia

 1. Mukavia kevät hommia siellä!

  Herttaista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kevätkylvöt ja talvikaaoksen siivoaminen puutarhasta ovat kyllä ihan parhautta. <3 Kiitos, ja samaa sinulle! :)

   Poista
 2. Ihania kevätkylvöjä! Taidan tyytyä elämään blogisi kautta tätä kasvun ihmettä, sillä minun viherpeukaloni on todistetusti keskellä kämmentä.

  VastaaPoista
 3. Lasitetusta parvekkeesta saa kyllä ihanan keitaan noilla kylvöksillä! Mielenkiinnolla jään seuraamaan kurkujen ja kurpitsojen edistymistä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tämä on aina yhtä jännittävää. Viime vuonna kurkut tuottivat tosi hyvin satoa, ja kurpitsoitakin tuli yksi. :D

   Poista
 4. Ihana päästä seuraamaan tänä keväänä ns. reaaliajassa puutarhaasi! Viime talvi meni vanhoja juttujasi lukiessa ja ideoita kerätessä. Minunkin piti pitkästä aikaa laittaa jotain pientä itämään, mutta tällä viikolla oli alaoveen ilmestynyt ilmoitus siitä, että pääsiäisen jälkeen alkaa parvekeremontti ja jatkuu juhannukseen. Sehän kiva, ei sitten käytetäkään kauniiksi ja kivaksi laitettua parveketta seuraavaan kahteen kuukauteen.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kuulla, että seuraat innolla! :) Voin uskoa, että jurppii, jos parveke on remontissa juhannukseen asti - mutta onneksi vielä sen jälkeenkin on kesää jäljellä. :D

   Poista
 5. Onpa ihanan näköistä! Mä haaveilen kanssa, että tohon etupihalle voisi jotain laittaa, mutta meidän kämppä ja piha on vähän liian varjossa. Ehkä sitten, kun muutetaan tästä muualle. :)

  Iloista päästäistä sinne myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :> Voi sitä varjoisallekin pihalle jotain yrittää laittaa... Muistelen lapsuudenkodin pohjoisenpuoleisella metsäisellä takapihalla ainakin herukkapensaan ja raparperin viihtyneen, koristekasveista puolestaan alppiruusu elelee ihan asiallisesti. :)

   Päästäinen! <3 Se on just tässä kohtaa se oikea termi, jota pitäis käyttää enemmän! :D

   Poista
 6. Vau! Hyvältä näyttää! Mukavaa Pääsiäistä!

  VastaaPoista
 7. Juu, niinpä, kevätkylvöt tuovat niin mukavan tunnelman kotiin. :)

  VastaaPoista
 8. Voi, ymmärrän täysin tuon ilon, mitä kasvun ihmeiden seuraamisesta saa!<3 Parveke alkaa pikku hiljaa muuntautua viidakoksi.;D Väistämättä tulee mieleen ne vuodet kerrostalossa, kun mulla oli iso eteläsuuntainen parveke, ei tosin lasituksia. Mulla ei ollut varmaan yhtään mitään kasvamassa siellä...tai sitten en vain muista. Sellainen mielikuva mulla kuitenkin on, että vasta rivariin muutettuamme aloin laittaa pihaa, kukkapenkkejä ja kiinnostua ylipäätään asiasta. Jos nyt muutto suuntautuisi kerrostaloon, niin olen varma, että siellä pitäisi ehdottomasti olla parveke, jossa voisi kasvattaa kaikkea ihanaa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo-o, olen itse asiassa jo vähän huolissani siitä, miten parvekkeellamme riittää tänä kesänä tila, kun esikasvatuksessa on varmaan tuplasti taimia viime vuoteen verrattuna. Onneksi ihan viereisessä korttelissa asuva ystäväni on antanut luvan perustaa "siirtolapuutarhan" hänen parvekkeelleen, ja lisäksi yritämme saada Turun kaupunkiviljelyhankkeen kautta viljelylaatikkoa lähiöömme, joten eivätköhän kaikki kasvit jostain löydä paikkansa. :D

   Minä taas aikanaan maalla lapsuudenkodissani asuessani olin vain vähäsen kiinnostunut puutarha-asioista (osallistuin piha-askareisiin vähän on-off-tyyppisesti, vaikka pidin tosin joskus omaa kukkapenkkiäkin) ja vasta muutettuani toiseen kerrastoasuntooni Turussa aloin tajuta, että puutarha ei seuraa perässä maalta kaupunkiin, eivätkä sen puoleen äidin huonekasvitkaan, vaan pitää hankkia omat kasvit ja laittaa puutarha pystyyn - vaikka sitten parvekkeelle. Niin että niin se kiinnostus vaan jalostuu. :)

   #hehtaarikommentti! :D

   Poista
 9. Oi että, teillähän on aivan upea tilanne eteläisen parvekkeen kanssa! Ihanat kuvat ja esikasvatukset näyttää olevan hyvällä mallilla. :) Kasvun ihmeiden seuraaminen on vaan niin palkitsevaa. <3

  VastaaPoista
 10. Voi veljet miten hyvässä kasvussa sulla jo kaikki on! :) Ihanaa pääsiäistä.

  VastaaPoista
 11. Voi että miten hyvässä vauhdissa teillä jo ollaan! Kauhistuttava syyllisyyden tunne iski, kun mulla ne vähätkin siemenet odottaa vielä pusseissa 😳 Mutta sun kuvat saa nyt ryhdistäytymään, kiitos vaan😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, voi ei! Ei niillä onneksi mitään kauheaa kiirettä vielä ole. :D

   Poista
 12. Jes, ihanaa! :D Samaa teille! <3

  VastaaPoista
 13. Ai että. Niin ihania kevätkasvatteluja! Täällä olis kanssa kauhea into päällä, mutta minkäs teet, kun jää haittaa kuokkimista :). Tänäänkin tuli lunta taas taivaan täydeltä, vaikka kuinka toiveikkaasti tuijottelin terassin yrttilaatikoita..

  Mukavaa loppupääsiäistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Vitkutteleva ja edestakaisin sahaileva kevät on kyllä harmillinen siinä mielessä, ettei puutarhatöihin pääse ryhtymään. :c

   Poista
 14. Minkä kokoinen teidän parveke on? Näyttää, että sinne mahtuu vaikka mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on itse asiassa aika pieni. En nyt muista tarkkoja mittoja, mutta arviolta jotain puolisentoista metriä syvyyttä ja reilut kolme metriä leveyttä. (Olen tosi huono arvioimaan mittoja!) :D

   Poista