blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Narsisseja ja kevätfiiliksiä

18.3.2017

Olimme kai vakavissamme aikeissa hankkia tai kasvattaa narsisseja meille vasta huhtikuun puolivälin juhlasesongin aikaan, mutta eihän siitä nyt tullut mitään. Riittävän hyvä tarjous tuli vastaan, ja tässä sitä nyt ollaan. Tein yksinkertaisen asetelman kolmesta pikku purkillisesta narsisseja metalliastiaan keittiön hyllylle. Sipulit saivat jäädä kivasti näkyviin laatikon reunan yläpuolelle.


Päähäni on alkanut viime aikoina pesiytyä sellainen vähän hämmentävä ajatus, että haluaisin ommella itselleni keltaisen röyhelöisen kesämekon, ja se fiilis vahvistuu joka kerta, kun katselen narsissin kukkia. Keltaisen?! Minähän pukeudun oikeastaan aina mustaan. No, harmaaseen ja vihreäänkin aika usein, joskus myös ruskeaan tai muuhun sellaiseen epämääräiseen murrettuun tummaan maan väriin. Mutta en ikinä keltaiseen.

No, joskus pikku kersana minulla oli sellainen mekko, heleän keltainen kuin narsissi. Siinä oli myös joku ankanpoikas- tai tipukuva rintamuksessa ja iso rusetti selkäpuolella. Joskus sain lainata mamin hääpuvun hametta - sekin oli keltainen - ja pidin sitä jossain tanssiaisleikissä alushameena tipumekolleni, ja sekös vasta olikin parasta. Jotenkin tämä asia on yhtäkkiä nostalgisoitunut päässäni ihan käsittämättömiin sfääreihin.

Alati voimistuva kevätfiilis tietenkin lisää intoa ryhtyä ompelemaan kesämekkoja, ja miksei saman tien vaikka uusia ikkunaverhoja, tyynynpäällisiä sohvalle ja istuintyynyjä keittiön tuoleihin. Kankaita, kaavalehtiä ja suunnitelmaraapustuksia on ompelukaappi pullollaan, mutta inspiraatio ja motivaatio lähteä hakemaan ompelukonetta lainaan ja ryhtyä toimeen on pysynyt poissa. Nyt se on täällä taas.


Viikko sitten reippaasti eteenpäin harpannut kevät näyttää tulleen ihan jäädäkseen. Ainakin toistaiseksi. Sääennuste lupailee leutoja päiviä pitkälle eteenpäin. Taloyhtiön pihassa sipulikukkien versot puskevat pintaan. Kalalokit kiljuvat taivaalla. Muuttolintuja ryöppyää Suomeen hurjaa vauhtia.

Mustarastas laulaa. Iltaisin ja joskus päivisinkin se hyräilee hiljaa, mutta aamuyöllä se laulaa ihan tosissaan. En osaa edes kertoa, miten paljon rakastan öisin laulavia lintuja. Ihmiset yleensä inhoavat niitä - häiritsevät kuulemma nukkumista - mutta minä kuuntelen joskus talvisinkin lintuäänitteitä, jotta saisin paremmin nukuttua. On ihan eri juttu herätä jostain keljusta painajaisesta hiljaisena pimeänä talviyönä kuin hämäränä kesäyönä ja kuulla ikkunan takaa mustarastaan laulu. Kun sitä kuuntelee, olo jotenkin jännästi rauhoittuu saman tien.

Aion tästä piakkoin lähteä Paimion suuntaan bongaamaan muuttolintuja kiriäkseni vähän kiinni. En ole ennättänyt tänä keväänä moikata edes ensimmäisiä kiuruja vielä. Ensin kuitenkin jaan nämä narsissikuvat mukaan Mansikkatilan mailla -blogin tämän viikonlopun Kukkailotteluun. Käykää tsekkaamassa muidenkin osallistujien kuvat!

14 kommenttia

 1. Linnun laulu ihan mihin vuoden- tai vuorokaudenaikaan tahansa ei todellakaan häiritse tai ärsytä. Tänään mustarastas lauloi ja muutkin linnut sirkuttivat jo kovin ahkerasti. Yksi kevään parhaita ilmiöitä.
  Narskut kuuluvat tämän päivän kevääseen. Ei niiden hankkimista voi siirtää pääsiäiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! :) Esim. viime keväänä kun pääsiäinen oli suhteessa paljon aikaisemmin, saattoi narsisseja hankkia vasta silloin, mutta ei sitä tosiaan voi tänä vuonna oikein huhtikuun puoliväliin asti odottaa. :D

   Poista
 2. Narsissit tuovat kevään!!
  Ja keltainen kesämekko olisi aika pop! =)

  VastaaPoista
 3. Linnun laulu mihin tahansa vuorokauden aikaan on ihanaa! Kauniit narsissit! Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samaa! On aina mukavaa kuulla, että joku tykkää linnunlaulusta myös yöllä, kun jotenkin olen kokenut, että enemmistö haluaisi lintujen pitävän nokkansa ummessa ihmisten nukkuma-aikaan. :D

   Poista
 4. No nyt mäkin aloin haaveilla keltaisesta hulmuavasta kesämekosta. Ostin itselleni just saumurin, mutta luulen ettei mun taidot riitä mekon ompeluun... Ja narsissit, ah. Niitäkin pitäisi hankkia. :) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 5. Minä rakastan myös lintujen laulua kesäyönä, ja aivan erityisesti juuri mustarastasta! <3 Se on niin upean kuuloista, taianomaista suorastaan. Parasta on se, että upeat, valoisat kesäyöt ovat kaikki vasta edessä päin ja saadaan nauttia niistä sitten täysin rinnoin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tässä vaiheessa, kun illat pitenevät ja aamu koittaa yhä varhaisemmin, on niin ihanaa, kun tietää, että pitkä valoisa kesä on vielä kokonaan edessä, ja öisin laulavista linnuistakin vasta mustarastas on aloittanut. :)

   Poista
 6. Ihania keltaisia narsisseja!
  Ja keltainen kesämekko kuulostaa oikeastaan aika ihanalta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti pääsen pian ryhtymään tuumasta toimeen. Ensin pitäisi valita/tehdä kaava ja hankkia jotain asianmukaista kangasta... :D

   Poista
 7. No, onhan keltainen, ainakin yhdistettynä mustaan, vaaran väri >: )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Esim. ampiainen. Ja sopivaan harmaan ja/tai vihreän sävyyn yhdistettynä siitä tulee ainakin mulle instant assosiaatiot kaikkiin keltasävyisiin västäräkkilajeihin. :D

   Poista