blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Allerginen tulppaaneille?

30.3.2017

Olen tehnyt erään tyrmistyttävän havainnon: olen ehkä allerginen tulppaaneille! Hankimme niitä taas (hihi) viikko sitten, ja välittömästi alkoivat aivasteluaamut ja tukkoiset päivät. Okei, leppä ja pähkinä kukkivat toki myös - mutta niiden kanssa olen yleensä pärjännyt ihan hyvin vähäiselläkin lääkityksellä, ja niiden siitepölyä on ollut ilmassa jo useampia viikkoja, mutta aloin oirehtia tällä tavalla vasta tulppaanien hankinnan jälkeen.


Uumoilin jotain tällaista jo aiemmin keväällä, kun aina uuden tulppaanikimpun saavuttua asuntoon, aloin olla tavallistakin aivastelevaisempi ja tukkoisempi, mutta en tajunnut aiemmin tarkkailla riittävän huolellisesti oireitteni kehittymistä, joten en voinut olla vielä kovin varma asiasta. Nyt alkaa vaikuttaa jo surullisen vahvasti siltä, että aivastukseni johtuvat nimenomaan tulppaaneista.


En edes tiennyt, että tulppaaneillekin voi olla allerginen. Tai no, sen toki tiesin, että periaatteessa mille tahansa voi herkistyä, mutta en ole tainnut ikinä tavata ketään, joka oirehtisi tulppaaneista. Leikkokukista liljat olen kyllä julistanut pannaan jo ajat sitten niiden hirvittävän allergisoivan hajun vuoksi, mutta muihin kukkiin olen suhtautunut ihan suopeasti.


No, vaikka Krotti on sanonut, ettei ole koskaan nähnyt kenenkään menevän niin surulliseksi aivastelun takia kuin minun (en ollut itse kiinnittänyt siihen huomiota, mutta ilmeisesti mielialani vajoaa aivasteluaamuina jotenkin poikkeuksellisen alas), ja tulppaanithan ilmeisesti saavat minut aivastelemaan melkoisesti, en kuitenkaan ajatellut lopettaa niiden hankkimista aina silloin tällöin. Ehkä vähän taukoa kannattaa pitää, mutta lopullisesti en haluaisi luopua.


Toki, jos alan saada vielä pahempia oireita (kuten hengenahdistusta tai ihottumaa), täytyy asiaan alkaa suhtautua vakavammin. Aivastelu ei onneksi ole erikoisen vaarallista, vaikka se tekisikin minut vähän surkeaksi aina välillä. Antihistamiinit kuitenkin tepsivät siihen jossain määrin - ainakin sen verran, että allergialääkkeen otettuani aivastan enää vain parin minuutin välein. Sillä tahdilla pärskivä pystyy saamaan jotain aikaiseksikin.


Aika harmillista mutta onneksi ei sentään vakavaa. Ei kun siis... Oi voi, mikä tragedia kohdalleni onkaan osunut! Mikä hirveä onnettomuus! Miten voin elää tämän asian kanssa?! Ah, ma karsin! Varaan heti ajan siedätyshoitoon!


Ekat kolme kuvaa otin tulppaanien hankintaa seuraavana päivänä, viimeiset kolme lähes viikkoa myöhemmin. Olen harvemmin onnistunut pitämään leikkotulppaaneja yhtä pitkään näin hyväkuntoisina. Niin että niitä aivasteluaamuja onkin sitten riittänyt ihan poikkeuksellisen paljon. No, en kyllä valita. Enimmäkseen tulppaanit ovat kuitenkin niin ilahduttavia.

Eivätköhän nämä istu mukaan sekä Tulppaanitorstaihin että Kukkailotteluun, vaikka postauksen tekstisisältö onkin nyt jotain ihan muuta. Tämä runsas kimppu syntyi yhdistämällä kaksi pienempää kimppua erivärisiä tulppaaneja samaan maljakkoon. Leikkasin vain varret saman pituisiksi, poistin vähän lehtiä ja asettelin kukat rennosti sikin sokin. Mielestäni tämä on aika veikeä väriyhdistelmä.

12 kommenttia

 1. Mieki ostin tulppaaneja tässä jokunen aika sitten, sillä niitähän kuuluu olla pääsiäisen aikana keittiön pöydällä. Päivän ne kerkesivät olla pöydällä ennen kuin minulle tuli allergiakohtaus, jollaista minulla ei ole aikaisemmin koskaan ollut! (Nokka meni ihan tukkoon ja sain aivastuskohtauksia jotka kestivät siihen asti että sattui) Kukkapuska heitettiin ulos hankeen, mutta allergia vain jatkui. Jouduimme aukaisemaan kaikki ikkunat/ovet talosta jotta tulppaanin hötöt saataisiin haihtumaan poijes sisäilmasta. En ymmärrä miten olen tullut muka allergiseksi kun ei aikaisemmin ole tämmöistä tulppaaneista tullut :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, tosi kurjaa! :( Itsekin olen kehittänyt tämän allergian jotenkin ihan yhtäkkiä. Ei vielä jouluna tullut mitään oireita (ainakaan en kiinnittänyt huomiota). Jotenkin se herkistyminen on edennyt salakavalasti kevään aikana. Mutta niinhän ne yleensä menee, et joku kerta vaan alkaa tulla oireita, vaikkei aiemmin ole ilmennyt mitään.

   Poista
 2. Voi ei! Vaikka toki ilman tulppaaneitakin selviää, mutta kyllä ne kivasti tuovat iloa talveen ja kevääseen.:/
  Kauniit tulppaanit! Tykkään varsinkin noista raidallisista.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, juuri siksi en varmaan kokonaan luovukaan niistä.

   Raidalliset ovat myös omia suosikkejani. Ihanan värisiä! <3

   Poista
 3. No höh! Jospa jokin muu siitepöly pahentaa oireita ja muulloin pystyt sietämään tulpaaneja? Villi arvaus, minulla ei ole juuri mitään käsitystä ristiallergioista sun muista. Vaikka tosiaan kevättalvella tulpaanit taitavat olla parhaimmmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olen miettinyt samaa! Se on ihan mahdollista. Ristiallergioita voi käsittääkseni esiintyä muidenkin kuin ruoka-aineallergioiden kohdalla. Täytyy jatkaa kokeiluja hankkimalla tulppaaneja syksyllä, kun siitepölyjä ei enää ole. :D

   Poista
 4. Ihan vääryys että jollekin noin kauniille voi olla allerginen. Auttaisiko jos niistä napsaisi heteet pois? Upeita kuvia ja kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika neroisa idea! Pitääkin kokeilla. Jos allergia johtuu siitepölystä, niin eiköhän sen pitäisi toimia. :D

   Poista
 5. Nyt on kyllä pakko kysyä, että mikä on ollut salaisuutesi, kun olet saanut tulppaanit pysymään noin pitkään hyvinä? Tuntuu, että minun tulppaanit nuupahtavat aina todella nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikeastaan tiedä. Laitoin ne ostamisen jälkeen pariksi tunniksi jääkaappiin odottamaan, sitten leikkasin vähän varsia lyhyemmiksi ja laitoin kukat maljakkoon. En ehtinyt tehdä edes uusia imupintoja kertaakaan, vaihdoin vain raikkaan veden joka päivä. :D

   Poista
 6. Oi voi! Jos et pysty pitämään tulppaaneja, niin kävisikö jotkin leikkovihreät maljakossa, ainahan ei ole välttämättömyys olla kukkivaa...

  VastaaPoista