blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Syksy, suosikkivuodenaikani

28.10.2016

En oikeasti pysty valitsemaan, mistä vuodenajasta pidän eniten. Aina kun uusi koittaa, minun tekisi mieli sanoa sitä suosikikseni - ja niin yleensä sanonkin.* Sitten olen tosi hämmentävä ja ärsyttävä, kun vähän ajan kuluttua sanon taas seuraavaasta samaa. Nyt haluan kuitenkin väittää, että syksy on suosikkini.

Syksyn parhaimpiin ominaisuuksiin kuuluvat
 • ihanat, kirpeät ja kuuraiset aamut 
 • viileät päivät (voi pukeutua kunnolla, ei tartte juosta puolialasti)
 • värikkäät lehdet
 • lintujen syysmuutto (se harrastuksen riemu ja haikea lähdön tunnelma)
 • talvilintujen ilmaantuminen pihapiiriin 
 • lehdettömät puut ja harmaa taivas
 • hiljaisuus ja pimeys (kesän jälkeen se on parasta, mitä voin toivoa)
 • retkeilyn leppoistuminen, kun mm. hyönteiset ja kuumat säät katoavat kuvioista
 • ulkona liikkumisen leppoistuminen, kun ampiaiset katoavat kuvioista
 • siitepölynuhakauden päättyminen tältä vuodelta lopullisesti
 • pimeyden tuoma tekosyy polttaa kynttilöitä iltaisin
 • parvekepuutarhan aherruskauden päättyminen ja talvikoristelun aika
 • kekrit ja muut sesongin juhlat
 • ja mitä näitä nyt on.

Yliopistonmäki on nyt värikkäiden vaahteranlehtien peitossa.

Syksyn ensimmäinen kuurainen aamu Runosmäessä, ja olin juuri sopivasti menossa hyvissä ajoin bussilla keskustaan.

Kuurankukkia lehdillä. Bussia odotellessa ehti räpsiä kuvia.

Hyvin punainen erikoispuu hyvin harmaana päivänä.

Muutama punatulkku ruokailemassa ikkunamme takana pihlajassa.

*) Paitsi silloin, kun se on kökkötalvi. Siitä en pahemmin pidä. Siihen kuuluu tylsässä, laiskassa, mitäänsanomattomassa sateessa aukkoiseksi sulava, roskainen ja koiranpaskainen lumi sekä älyttömän ahdistava, ikävän liukas jää, joka peittää pian suunnilleen kaikki pinnat, joissa lumi on ehtinyt tallautua tiiviiksi.

Onko teilläkin useampia suosikkivuodenaikoja? Kuuluuko syksy niihin?

11 kommenttia

 1. Kuuluu, ehdottomasti. Pimeää, kylmää ja märkää. Tykkään :) Talvella samaa säätä en kuitenkaan siedä. Kökkötalvi on todella masentava, varmaan siksi että on liian suuret odotukset eikä ne useinkaan täällä etelässä täyty. Kunnon luminen talvi on kaikkein paras vuodenaika, lumen ajatteleminenkin saa hymyn huulille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Mukavaa kuulla, että joku toinenkin tykkää syksystä ja talvesta. Se tuntuu olevan suhteellisen harvinaista. Mutta tykkääköhän kukaan oikeasti kökkötalvesta? Vaikka onhan siinäkin hyviä puolia (mm. se, ettei koskaan tartte aamulla ikkunasta kurkatessaan pettyneenä todeta, että onpas sää muuttunut kurjaksi, kun se ei oikeastaan voi muuttua enää oletuslähtötilannetta kurjemmaksi, vaan ainoa mahdollinen suunta on parempaan päin!), niin voiko se olla kenenkään suosikki? :D

   Poista
 2. Syksy on mun inhokki vuodenaika! Tai no.. Vuodenajoista ainoa josta en tykkää. :D Lapissa syksy on mun mielestä paras vuodenaika mutta taas täällä Oulussa talvesta on tullut mun lempivuodenaika. Oulussa keväällä ei oikeastaan enää lunta ole ja on hyvin pitkän aikaan kaikki niin harmaata ennen kuin nurmi alkaa vihertään ja lehdet aukeamaan.

  VastaaPoista
 3. Höh.. Nyt tuli väärin.. Siis Lapissa kevät on paras vuodenaika! Vähän ristiriidassa oli juttu. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mietinkin, että taisi tulla ehkä virhe... :D Mutta joo, Lapin kevät on varmasti tosi upea! En ole tainnut kertaakaan olla pohjoisessa varsinaisesti keväällä (aikaisintaan kesäkuun alussa), joten se pitäisi päästä vielä kokemaan. :)

   Poista
 4. Aivan samoin kuin sinulla, suosikkivuodenaikani on juuri se meneillään oleva. Joskus voi olla haikea päästä edellisestä irti, mutta kun uusi vuodenaika pyörähtää käyntiin, juuri se on suosikkini. Tosin kökkötalvi ei ole minunkaan suosikkini, mutta kunnontalvi on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, joskus on tosi haikeaa, kun vuodenaika vaihtuu (omalla kohdallani ehkä kaikkein eniten kesän päättyessä), mutta yleensä siitä seuraavasta innostuu kuitenkin pian, eikä sitten enää harmita yhtään. :D

   Poista
 5. oon oppinut tosi paljon tykkämään syksystä. Kaikki kauniit värit ja maisemat ja tunnelma, ai että :) Kauniita syksyisiä kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Luonnon värit ovat kyllä syksyllä niin parhaimmillaan. :)

   Poista
 6. Suosikkini on elokuu: kaikki ne viiniltä tuoksuvat sirittävät kultaiset pellot, pimenevät kuumat illat, ja kummallinen vimma järjestellä asioita (esim perustaa päiväkirjoja ja siivota laatikoita). Olin tänä vuonna ulkotöissä elo- syyskuun, ja oli upeaa nähdä miten kesä muuttui syksyksi.

  Pidän kökkö-talvesta paljon. Kun olin nuori (viides-ysiluokkalainen) ei tullut kertaakaan kunnolla lunta, joten siitä on tullut minulle todella nostalgista. Minulla on kökkö-talvi soittolistat ja vaatteet ja kaikki, jotka otan silloin aina käyttöön. Hyvin olen brändännyt sen itselleni! Luminen ja liukas tammi-helmi sen sijaan on kamala. Varsinkin tipaton sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuun tunnelma on kyllä aivan lyömätön. Juuri se tuoksu ja pimenevät illat ja kaikki. Mutta silloin on minun makuuni ihan liikaa ampiaisia ja helposti myös liian kuuma. :D

   Mutta upeaa, että joku tykkää kökkötalvesta! Hyvin brändätty. Eiköhän sopivalla asenteella, fiilistelyllä ja sen sellaisella saisi mistä tahansa inhokkivuodenajastaan mukavan tai edes siedettävän, jos yrittäisi tarpeeksi. ;)

   Poista