blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Jännittävä yö kampuksella

21.10.2016

Tieteen tekeminen tunnetuksi suurelle yleisölle on minusta hurjan tärkeää, ja haluaisin itsekin tulevaisuudessa työskennellä asian parissa tavalla tai toisella. Tulen aina hyvälle mielelle, kun tiedettä popularisoidaan korkealaatuisesti ja viihdyttävästi. Turun yliopisto onnistui siinä hienosti järjestäessään kaikelle kansalle avoimen Tutkijoiden yö -tapahtuman viime kuun lopulla. Kävimme biologiporukalla tietysti katsastamassa tapahtuman tunnelmia.

Olimme innoissamme Tutkijoiden yöstä!

Alkuillasta kiertelimme Pharmacityn ja Biocityn tarjonnan: aistilaboratorion ja biokuvantamisosaston avoimet ovet. Tarjolla oli mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa etenkin perheen pienimmille ja tietysti kaikille, jotka eivät ole aiemmin päässeet tekemisiin mikroskooppien kanssa. (Minä pystyin osallistumaan aistilabran rasteihin vain osittain, koska allergiat rajoittivat maistelutehtäviä, mikä oli tietysti vähän nuivaa, mutta minkäs teet.)

Sitten parkkeerasimme eväiden kanssa seuraamaan illan pääohjelmanumeroa, ensimmäistä kertaa Turussa järjestettyä Science Battlea. Se oli kerrassaan viihdyttävä, sellainen oikein humoristinen ja show-henkinen tapahtuma. Tutkijoiden muodostamat joukkueet oli suljettu koko päiväksi lasikuutioihin, joiden sisällä he löivät viisaat päänsä yhteen ratkoakseen kinkkisiä kysymyksiä sekuntikellon tikittäessä. Näimme mittelön loppuhuipennuksen, ja siinä vaiheessa kisaajat vaikuttivat jo aika väsyneiltä ja jokseenkin riehaantuneilta.

Eeppinen Science Battle käytiin yliopiston päärakennuksen aulassa. Meininki oli aivan mahtava.

Kannustimme sinistä joukkuetta, joka lopulta voitti taiston. Hyvä siniset!

Lopuksi käväisimme vielä katsomassa, mitä eläinmuseolle kuuluu, ja seurailimme lepakkoretkeä sekä hyönteishavainnointipisteen tapahtumia. Yö eläinmuseossa -tilaisuus vaikutti olevan yleisömagneetti, ja myös lepakko- ja hyönteisohjelmaan riitti väkeä. Päivän luentomaratoniin ja muihin ohjelmanumeroihin emme ennättäneet osallistua, vaikka tarjonta olisikin ollut kiinnostavaa.

Yllättävä ufovälikohtaus! (Tai valohoukutin, jonka avulla hyönteisiä havainnoitiin.)

Lepakkokierroksella riitti kiinnostunutta yleisöä, vaikkei enää näin myöhään syksyllä lepakoitakaan havaittu.

Ilta oli mainio! Hyvästä meiningistä, mielenkiintoisesta ja monipuoliseta sisällöstä, helposta lähestyttävyydestä ja yleisestä viihdyttävyydestä on annettava isot plussat kotiyliopistollemme. Yleisöä näkyi olevan paikalla paljon, mutta toivottavasti suurin osa ei ollut meidän tapaamme itsekin yliopistolaisia, vaan joukossa oli myös sitä "suurta yleisöä", sillä tämä jos jokin oli kyllä loistava tilaisuus päästä tutustumaan tieteen maailmaan.

Öinen yliopistonmäki oli tosi tunnelmallinen.

Kuvat ovat Krotin kännykältä, paitsi mielettömän edustava friendsie, jonka otti ilmeisesti Lilla Milla.

5 kommenttia

 1. Onko tällaisia tulossa lisää ja missä niistä tiedotetaan?? En tiennyt yhtään, että missasin jotain hienoa ihan kotikulmilla. Tä on vähän ku Turun päivän ilotulitus, jonka pauke tulee joka vuosi ihan yllätyksenä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näitä saattaa tulla lisää, kun tämäkin vaikutti ihan menestyksekkäältä. Mitään tietoja seuraavasta kerrasta ei tosin vielä ole ollut saatavilla. Tästä tiedotettiin ainakin yliopiston sivuilla (www.utu.fi) sekä julkisella puolella että intrassa. Melko varmasti jossain muuallakin (Turun Sanomissa voisi luulla olleen jotain), mutta itse sain tiedon yo:n sivuilta.

   Turun päivän ilotulitus tulee kyllä todellakin aina jotenkin puskista! :D Olen ehkä kerran tiedostanut sen etukäteen ja laittanut päivän kalenteriin. Kaikkina muina vuosina se on mennyt minulta ohi tai tullut täytenä yllätyksenä - jopa niinkin pahasti, että kerran luulin jonkin sodan yhtäkkiä alkaneen ja Turun joutuneen jo ilmapommituksen kohteeksi, mutta nähtyäni ensimmäiset raketit arvelinkin, että jokin ilotulitevarasto on syttynyt tuleen. :D

   Poista
 2. Friendsie on kyllä niin kaunis! :D

  VastaaPoista