blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Vielä hetken kesää - lasitetulla parvekkeella puutarha viheriöi pitkään

23.9.2016

Kun aurinkoisena päivänä avaa oven parvekepuutarhaan, ensimmäisenä vastaan tulevat lämpö ja ihmeellinen ihana tuoksu. Parvekelasien ansiosta aurinko nostaa lämpötilan edelleen liki hellelukemiin. Kukkien makeisiin ja mietoihin tuoksuihin sekoittuu tomaattikasvuston vahva yrttinen aromi, lämpimän mullan tuoksu ja tuholaistorjuntaan käytetyn mäntysuovan jättämä outo havuinen haju.
Alkukesällä hankittujen ja kasvatettujen kesäkukkien aika alkaa olla ohi, joten Krotti päätti sitten ostaa uusia syyskukkijoita parvekepuutarhaan. Lisäksi hän toi leikkoauringonkukkia maljakkoon. Köynnöskrassi ja tomaatit kukkivat itsepäisesti edelleen. Jo ajat sitten edesmenneeksi tuomitsemamme mutta sittemmin uuteen kukoistukseen noussut mustasilmäsusanna kukkii taas.
Rakastan kyllä syksyä. On ihanaa kulkea aamulla bussipysäkille, kun ilma on kirpeää ja syksyntuoksuista, nurmikko kimaltaa kosteana, rastasparvi mekastaa pensaikossa, eikä yksikään riutuva ampiainen enää häiriköi roskiksella. Kesää jää silti ikävä - mutta onneksi se viivyttelee kuitenkin vielä hetken pidempään parvekepuutarhassa. Vaikka ulkona päivä on viileä ja puiden lehdet punertuvat ja varisevat, on parvekelasien takana yhä hiukan kesä.


12 kommenttia

 1. Syyskukkien, yleensä krysantteemien, ostaminen on aina yhtä haikeaa, vaikka niistä pidänkin. Se kun väistämättä tarkoittaa sitä, että kesä alkaa olla ohi. Onneksi aika nopeasti sitä alkaa nauttia myös syksystä, kun lehdet punertuvat kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Haikeaa, mutta myös omalla tavallaan mukavaa.

   Poista
 2. Oi, kaunista! Mä tykkään syksystä ja vaikka tavallaan on haikea olo kesän takia, niin sitäkin enemmän odottaa syksyn uudistumishenkistä fiilistä. Kirpeät syysaamut ovat huippuja! :)

  VastaaPoista
 3. Kaunista!Hyvää syksyä!

  VastaaPoista
 4. Ihanaa kun on paikka, jossa voi pitää vielä hetken kiinni kesästä! Toisaalta, kuten sanoitkin, syksyssä on omat puolensa, joten siihenkään siirtyminen ei ole pahasta :)

  VastaaPoista
 5. No nyt on todellakin Kukkailottelua!:D Ihanat kukkaset!<3
  Mulla ei yleensä ole krysanteemeja (mikä harmittaa jälkeenpäin), mutta siinä vaiheessa, kun ne tulevat myyntiin, alan mielessäni aina kapinoida syksyä vastaan. Mun hiljaista kapinaa siis.;D

  VastaaPoista
 6. Oispa edelleen näin lämmintä ja ihanaa. Taidan mennä sinne talvilevolle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niinpä. Menin tänäki aamuna partsille ottamaan kuvia, ku oli kaunis auringonpaiste, mut siellä meinas jäätyä varpaat lattiaan (sukkien läpi). Eihän siitä ole ku kuukausi, kun siellä oli yhä paahtava kesäinen hellepäivä! D:

   Poista