blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Unelmien parvekepuutarha

19.5.2014

Innostuin jo varhain keväällä parvekepuutarhan perustamisesta. Kämppäkaverini - jota kutsuttakoon nyt nimellä Pölle - oli aivan yhtä innoissaan, joten ryhdyimme projektiin yhdessä. Tarkoituksenamme oli istuttaa kymmenen taimea tomaattia, viisi kasvihuonekurkkua, neljä maustepaprikaa, kaksi parvekelaatikollista basilikaa, yksi laatikollinen rukolaa ja jonnekin sinne sekaan vielä valkosipulia, härkäpapua, köynnöspinaattia, öljyhamppua ja ainakin kahta lajiketta unikkoa.

Aloitimme kurkkujen, tomaattien ja chilien idättämisen ikkunalaudalla maalis-huhtikuun kuluessa. Basilika ja rukola seurasivat pian perässä, ja Maatiaisen siemenvälityksen kautta hankitut valkosipulit istutin suoraan ulos heti, kun lämpötila partsilla alkoi pysyä öisinkin nollan yläpuolella. Lasitetulla parvekkeella tämä tapahtui melko varhain keväällä, kun maassa oli vielä vähän luntakin. Hamppu oli valitettavasti loppunut Maatiaisen varastoista jo siinä vaiheessa, kun laitoin tilauksen menemään.

Yksi kurkku ja paprikat ikkunalaudalla maaliskuun lopun auringossa.

Huhti-toukokuun vaihteesta lähtien olemme siirtäneet taimia ikkunalaudoilta parvekkeelle. Papuja ja unikkoja emme ole vielä saaneet kylvettyä, sillä tila ja kasvatusastiat ovat alkaneet käydä vähiin. Multa on myös loppunut kesken jo useamman kerran kylvöjen ja istutusten aikana, ja sitä on täytynyt lähteä ostamaan lisää. En osannut kuvitellakaan, miten monta säkkiä multaa päätyisimme kantamaan ylös asuntoomme tänä keväänä.

Muuan ystäväni, alias Krotti, hankki puutarhamessuilta siemenperunoita, jotka hän halusi istuttaa meidän parvekkeellemme, koska hänen omansa on olemattoman pieni. Onneksi löysin juuri sopivasti Ekotorilta parilla eurolla ison muovisen muuttolaatikon, joka vaikuttaa täydelliseltä perunoiden parvekeviljelyyn.

Tilanne parvekkeella alkaa olla hiukan kaoottinen. Kaikki pursuu yli äyräiden. Kurkut kaipaisivat pidempiä tukikeppejä - viime syksynä parvekekoristeeksi keräämäni järviruo'ot loppuivat jo kesken. Vihannespunkit näyttävät myös löytäneen tiensä parvekepuutarhaamme.

Kaikki kasvaa niin nopeasti ja ihanasti!

Eiköhän tämä kuitenkin saada hallintaan. Mami on luvannut tuoda meille varastoistaan lisää kasvatusastioita, niin saamme loputkin kasvit parvekkeelle. Ajattelimme tehdä kurkkuja varten jonkinlaisen naruviritelmän ikkunan eteen. Olemme myös ryhtyneet tuholaistorjuntayrityksiin - toivottavasti onnistumme. Kesä on vasta alussa, mutta odottelen jo toiveikkaana sadonkorjuuta.

Pahoittelut kuvien kämäisyydestä. Ne ovat kännykältäni. En omista tällä hetkellä kameraa.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti