blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Satoa ja kukintaa

28.5.2014

Parvekepuutarhamme on kohentunut huimasti sitten viime päivityksen. Vihannespunkkien levittäytyminen näyttää toistaiseksi pysähtyneen. Mami toi varastoistaan meille paitsi lisää ruukkuja myös oikein tervetulleen lisäsäkillisen multaa ja kauniin kesäkukka-amppelin. Toveri Krotti parkkeerasi parvekkeellemme amppelimansikan. Istutusten ja kylvöjen viimeistelyn ohessa olemme siivonneet ja laittaneet parveketta nätiksi. Siellä on jo aika kesäistä.

Nyt parvekkeen päätynurkka näyttää tältä.

Vielä hetki sitten tältä.

Ensimmäinen satsi basilikaa alkoi hiljattain jo saavuttaa kukintavaihetta, joten pääsimme keräämään satoa. Tämä basilika on jotain erityisen suurilehtistä lajiketta. Yhteen lehteen pystyi käärimään kokonaisen tomaatin! Suuresta koostaan huolimatta lehdet maistuivat kuitenkin ihan hyviltä, eivät lainkaan puisevilta.

Ah, ihanat basilikat!

Muidenkin kasvien kukinta alkaa käynnistyä. Isoin kurkku on jo hyvässä vauhdissa. Sain tämän kurkuntaimen kaveriltani, joka oli esikasvattanut useampia ja halusi lahjoittaa ylimääräiset eteenpäin. Siinä vaiheessa kevättä, kun tämä saapui meille reippaana vaaksan mittaisena, olivat itse kylvämäni yksilöt vasta sirkkalehdillä. Niinpä ei ihmekään, että kukintakin alkoi ennen muita.

Isoin kurkku kiipii nyt ylös lyhdyn ketjua.

Yllätyin, miten isoja ja kauniita kurkun kukat ovat.

Myös maustepaprikoille eli chileille kuuluu hyvää. Nuppuvarsia alkaa jo pikkuhiljaa tulla. Tilanpuutteesta nämä ehkä hiukan kärsivät, mutta eivätköhän kuitenkin pärjäile riittävän hyvin.

Kukoistavat maustepaprikat iltahämärässä.

Hellejaksojen aikana parvekepuutarhan kasteleminen on välillä hiukan työlästä. Kurkut tarvitsevat vettä jopa kahdesti päivässä, sillä etelälounaan puoleiselle parvekkeellemme paistaa aurinko armottomasti ja lämpötila nousee tuuletuksesta huolimatta yli kolmeenkymmeneen. Myös lannoitetta saa ajaa melkolailla reippaalla kädellä.

Työ on kuitenkin mielekästä, sillä hyvin hoidettu hyötypuutarha oletettavasti palkitsee myöhemmin sadollaan.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti