blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Kevät

17.6.2022

Kesä heräsi taas ihmeellisellä vauhdilla. Yhtenä päivänä toukokuussa oli vain yhtäkkiä kesä. En kirjoittanut blogia koko kevättalven ja kevään aikana. Minulla on ollut turbulenssia töissä ja opinnoissa, eikä yhtään ylimääräistä aikaa muulle kirjoittamiselle ole liiennyt. Sekin kertoo jotain, että minulla on vieläkin maaliskuunkin Suomen Luonto lukemattomien lehtien pinossa odottamassa. Mutta nyt haluan jakaa muutaman kuvan keväältä.

 

 

Huhtikuu on ihan paras kuukausi. Silloin talvi alkaa todella päättyä ja kevät kiihtyä kohti vappua. Silloin tekisi mieli joka viikonloppu retkeillä. Tietysti arkisinkin ehtimisen mukaan. Yllä oleva kuva on yhdeltä huhtikuiselta illalta Ruissalosta. Jäät olivat lähdössä, oli lämmintä mutta tuulista ja meri täynnä lintuja.

 

Vanha Nokian puhelimeni hajosi, ja jouduin ostamaan elämäni ensimmäisen kosketusnäyttö-älypuhelimeni. Yritin löytää budjettiini sopivista vaihtoehdoista mahdollisimman hyvällä kameralla varustetun, ja valintani oli Samsung Galaxy A52. Ruissalon kuva on otettu sillä. Ihan hyvä.

 

Yksi kevään kiva pienen lintuharvinaisuuden bongaus oli pikku-uikku Raisionlahdella. Toisella yrittämällä se löytyi jään reunalta maantien sillan alta. Se on tässä kuvassa. Tuo pieni kökkäre pajunoksien takana. Sitä oli yllättävän vaikea havaita ja kuvata, sillä se sukelteli ahkeraan ja piiloutui herkästi.


 

Huhtikuussa kävin katsomassa teerien soidinta. Kohde oli Vajosuon lintutorni, ja saavuimme metsään jo ennen aamunkoittoa. Kävelimme pimeän tiheikön läpi jäisellä polulla luistellen. Joka puolella lauloivat punarinnat ja laulurastaat. Aamuhämärä taittui kuulaaseen auringonnousuun. Teeriä näkyi kymmenisen. Jäisen lampareen jäällä käytiin kamppailuja. Parhaat tilanteet tapahtuivat puiden takana, mutta sain kuvattua yhden kukon viiletyksen jään poikki.


 

Osallistuin Luonto-Liiton kevätpäiville Taivassalossa, ja löysin  kukkivia lumikelloja takatalven lumisateen keskeltä vanhan, aikoja sitten raunioituneen talon puutarhan rippeiltä. Rakastan lumikelloja.


 

Retkeilin huhtikuussa myös Littoistenjärven ja Järvelän kosteikon maisemissa ja kuuntelin viitasammakoiden soidinta. Kosteikkoa ympäristöineen ei ole suojeltu, mutta nyt on vireillä suojeluhanke. Toivottavasti tämä luontokeidas saadaan suojeltua linnuille, sammakoille, korennoille ja lukuisille muille kosteikon lajeille - sekä tietysti kaikille luonnosta nauttiville ihmisille.


 

Kävin ensimmäistä kertaa ikinä Porkkalassa. Hieno kohde! Vanhoja puita ja merilintuja. Mutta myös hyvin tukala ajomatka mutkaista ja mäkistä tietä. Ymmärrän nyt, mistä pääkaupunkiseudun kaverini ovat aina puhuneet.

 

 

Vappukin hujahti pitkälti linturetkeillessä. Käytiin bongaamassa ruskosotka Salosta ja punapäänarsku Lokalahdelta. Vapun jälkeen seurasi tietysti lintutornikisa Tornien taisto, johon osallistuimme tällä kertaa Halikonlahdelta. Hyvin meni! Saatiin 72 lajia havaittua. Halikonlahti on aina kiva. Kisasin elämäni ekan Tornien taistonkin täällä joskus teini-iässä.

 

 

Perinteinen kevään retkipäivä läntisen Uudenmaan lintupaikoilla saatiin myös buukattua toukokuulle. Kierrettiin Kattelus, Lepinjärvi, Kopparnäsin Långvassfjärden ja Bergudden (sieltä ihana aurinkoinen merimaisemakuva), Myrans sekä Pusulanjärvi ja kotimatkalla vielä Aneriojärvi.

 

Päivän kohokohtiin lukeutui ajomatkalla nähty kattohaikara, joka kaarsi tien yli Inkoon rantatiellä. Pusulanjärven lintutorni oli juuri kunnostettu, ja uskalsin eka kertaa kiivetä sinne. Aneriojärvellä yritin kuvata nousevaa täysikuuta - en sentään puhelimella, vaan isolla kameralla.


 


Toukokuun lopulla oli tietysti aika käydä taimiostoksilla Uudenkaupungin kukkamessuilla. Päivä oli kuuma, ja kesän ensimmäiset tervapääskyt viilettivät messualueen yllä. Matkalla Ugiin koukkasimme Laitilan kohdalla tutustumaan Kauppilan umpipihaan, jonka kyltin olemme joka kerta ohi ajaessamme havainneet ja miettineet, että mitäköhän se meinaa. No kyseessä oli todella mahtava perinnemaisema- ja historiakohde. Museo ei ollut vielä auennut kesäksi, mutta maisemissa pääsi kävelemään. 

 

 

Toki kävin toukokuussa myös Paraisilla Lenholmissa fiilistelemässä alkavan kesän tuoretta vehreyttä ja kevätaspektin kukkaloistoa. Samalla laskin pesiviä lintuja lintuatlakseen. Uusi nuotiokatos oli rakenteilla niityn reunaan lähelle Mattholmsfladanin lintutornia ja huussia. Täällä ei olekaan ollut aiemmin laillista tulentekopaikkaa, mutta laittomia nuotionpohjia on kyllä näkynyt.


 

Viljelylaatikot saimme möyhäiltyä, istutettua ja kylvettyä valmiiksi touko-kesäkuun taitteen aikana. Olen tosi kiitollinen siitä, ettei kesä ole tällä kertaa alkanut kovin kuumana ja kuivana, niin taimet ja kylvökset on saatu helpohkosti pysymään riittävän kosteina ja ne ovat päässeet hyvin alkuun.

 

Yhtenä iltana viljelylaatikoille vettä kannettuamme kohtasimme ketun, joka aika rauhallisesti hipsi ohitsemme kallion poikki. Se näytti samalta yksilöltä, joka on aiemmin kävellyt pari kertaa päivällä ikkunamme ohi. Ehkä opimme tuntemaan sen tänä kesänä.Palaan taas myöhemmin. Toivon, että muun kirjoittamisen määrä tästä tasaantuu ja tilanteeni kohenee niin, että pystyn taas bloggaamaan - ja myös lukemaan blogeja, aikakauslehtiä ja muuta ihanaa rentouttavaa selailtavaa. 

 

Mutta nyt ei muuta kuin hyvää kesää! Lintujen laulua, pörriäisten surinaa, auringonpaistetta, virkistäviä sateita, valoisia öitä, kukkaloistoa, tuoreen sadon herkkuja, lomia, seikkailuja. Kesää, rakkautta.

8 kommenttia

 1. Kiva lukea kuulumisiasi ja katsella aina niin hienoja kuvia. Sinulla on ollut antoisa kevät monine retkineen ja luontokokemuksineen. Toivottavasti kettu näyttäytyy uudemmankin kerran ja saat siitä kuvan.
  Sinulle myös kaikkea tuota, mitä viimeiseen kappaleeseen olet luetellut.

  VastaaPoista
 2. Kuin myös, hyvää kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. M.T. Ainasoja27/6/22 00:10

   Kiitos! (Joudun kommentoimaan nyt pelkkänä nimenä ilman sisäänkirjautumista, koska Blogger ei jostain syystä suo kirjautua kommentointia varten.)

   Poista
 3. Sinulla ollut mielenkiintoinen kevät,onnea uusien pongauksien johdosta!
  Oli jännä palata ajassa taaksepäin,ja niinhän se on,vaikka kesä on nyt kukkeimmillaan,ei siitä niin pitkä aika ole,kun tuo minua lähellä oleva Saunalahtikin oli vielä jäässä.😊
  Palaillaan taas astialle uusien kuulumisien myötä!👍🌼🌻❤
  Mukavaa puutarhastelua laatikkoviljelmillä,minäkin vain laatikkoviljelen tänä kesänä,avokasvimaa käy maalla haasteesta,kun ei ole siellä päivittäin,eikä viikottainkaan sitä hoitamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. M.T. Ainasoja27/6/22 00:11

   Kiitos! Laatikkoviljely tuntuu kyllä monin tavoin helpommalta kuin avokasvimaa.

   Poista
 4. Olipa mukava lukea kuulumisistasi ja retkistäsi pitkästä aikaa. Siellä rannikolla huhtikuu on jo keväinen. Meillä päin huhtikuussa kevään tuntua tuo vain valo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. M.T. Ainasoja27/6/22 00:12

   Kiitos! Keväällä sen huomaa jotenkin erityisen selkeästi, että Suomi on pitkä ja leveä maa. Kevät alkoi tänä vuonna hitaasti, mutta silti täällä oli jo huhtikuussa hyvinkin lämmintä ja lumetonta.

   Poista