blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Kirkniemen lintutorni - tutustumisretki uudelle kohteelle

21.10.2020

Lohjalle nousi tänä syksynä uusi lintutorni. Lohjanjärven rantaan Kirkniemeen Osuniemenlahdelle pystytetty torni vihittiin käyttöön jo syyskuussa, mutta ehdin tehdä tutustumisretken sinne vasta viime viikonloppuna. Saavuin seurueeni kanssa paikalle alkuillasta, kun miltei jo hämärsi. Sää oli sateentihkuinen, tuulinen, viileä ja pilvinen. Puhuri oli jo riepotellut puista suurimman osan ruskalehdistä maahan vettymään, joten maisema alkoi olla loppusyksyisen harmaa.


kirkniemen lintutorni


 

Torni sijaitsee Kirkniemen kartanon mailla. Kartanon omistaa Metsä Group, joka myös sponsoroi tornin rakentamista. Kohteelle saavutaan Lohjansaarentieltä kääntymällä Kirkniemen kartano -nimiselle tielle. Parkkipaikka sijaitsee heti risteyksen jälkeen tien vasemmalla puolella. Navigaattori löytää perille vaikkapa osoitteella Kirkniemen kartano 1, Lohja. Parkkipaikka on ihan kohtuullisen suuri.


Parkkikselta jatketaan kävellen kohti kartanoa. Tie on suljettu portilla, mutta siinä on jalankulkijoille tarkoitettu ovi, joka on varustettu isolla ja hyvällä opastekartalla tornin sijainnista. Tammien reunustamaa tietä kuljetaan viitisen sataa metriä, minkä jälkeen uusi opastekyltti ohjaa kääntymään oikeaan, pensaikon reunaa seurailevalle, toistaiseksi vielä aika huomaamattomalle polulle. Vaan eiköhän polku pian tallaudu hyvin erottuvaksi ja muutu samalla mutaisemmaksikin. 

 


 

Vielä yksi käännös vasempaan, ettei päädy päistikkaa pensaikkoon, ja sitten torni pian ilmestyykin näkyviin oikealla. Kävelymatkaa parkkipaikalta tornille on yhteensä noin kilometri, ja maisemat matkan varrella ovat oikein mukavat. Me teimme retkemme mieleenpainuvimman luontohavainnonkin heti tammikujalla, kun huomasimme edessämme tiellä puiden varjossa peuran. Jostain syystä päätin nostaa kiikarit nenälle, jolloin näin, ettei se ollutkaan tavallinen valkohäntäpeura, vaan harvinainen kuusipeura.


Kuusipeuralla oli myös seurassaan vasa. Lisäksi tielle ilmaantui pian muutama muukin pienempi hirvieläin, mutta toisin kuin kaksi selkeää kuusipeuraa, joilla oli kaunis pilkullinen turkki, nämä muut olivat harmaita. Olivatko ne jo talviturkkiin vaihtaneita vasoja vaiko tavallisia metsäkauriita, siitä emme lopulta olleet varmoja, kun ne jo katosivat näkyvistä. 


Kuusipeura eli täpläkauris on Suomeen istutettu vieraslaji. Se ei kuitenkaan ole pystynyt muodostamaan pysyviä kantoja kuin paikoitellen saaristoon, sillä se menestyy huonosti Suomen oloissa luonnonvaraisena. Sitä tarhataan ja istutetaan luontoon metsästettäväksi, ja tuskin nämäkään yksilöt olivat täällä sattumalta. Kartanon mailla näkyi ampumalavoja - eivätköhän peurat olleet tänne ammuttavaksi istutettuja. Joka tapauksessa havainto oli hieno. En muista ikinä ennen nähneeni kuusipeuraa luonnossa. 

 

Lintutornilla emme tehneet erikoisempia havaintoja, mutta yhtä edestakaisin lentelevää harmaahaikaraa saimme tarkkailla. Lisäksi näkyvissä oli sinisorsia. Joku tikka huusi, mutta emme tunnistaneet, oliko kyseessä tavallinen käppäri vai joku muu. Hiljaista siis oli, mutta paikka vaikutti todella hyvältä. Osuniemenlahdella on mukavasti ruovikkoa ja hietikkoista rantalietettä. Torni on seitsemän metriä korkea, vankka ja tilava. Ainoana miinuksena voisi sanoa, että tornissa ei ole penkkiä.


Hämärän tihentyessä lähdimme tornilta. Peuroja ei enää näkynyt, ja luonto ympärillä muutenkin hiljeni. Tuuli vain humisi puissa. Kirkniemen lintutornista jäi hyvä fiilis, vaikka ensimmäinen käyntimme tapahtuikin näin harmaana ja vaisuna aikana. Tekisi mieli tulla tänne vaikka Tornien taistoon, mutta on kyllä oletettavaa, että Lohjan lintuyhdistys Hakki ottaa uuden tornin edustustornikseen.

 

 

Hakin alueella on nyt viisi lintutornia. Oleilen ja retkeilen aika usein Lohjan suunnalla, ja monet lintupaikat ovatkin jo tulleet tutuiksi. Uusi lintutorni on mukava lisä seudun hyvien retkikohteiden joukkoon. Eiköhän täällä tulekin käytyä, kun Lohjalla pyörii.

12 kommenttia

 1. Tämähän on muuten 'vanhan Lohjan' ensimmäinen lintutorni. Kauan siinä on mennytkin ja hienoa, että vihdoin on joku potentiaalinen kahlaajapaikkakin Lohjan suunnilla. Itsellä varmaan käynti venyy ensi kevääseen, toivottavasti silloin on retkiseuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten! En edes muistanut/tiennyt, missä Lohjan rajat aikanaan meni, mutta jo vain, kaikki muut tornit taitavatkin olla entisten ympäryskuntien alueella. Kahlaajapaikkana toi on kuulemma hyvä, ja siltä myös näyttää hietikkoineen. En vaan tiedä, miten tuolla on havainnoitu ennen tornin rakentamista - mitä kautta tuonne on muka päässyt tiirailemaan? :D Keväällä sitten taas Lohjan seudun lintutornikiertue, uusi kohde mukaan!

   Poista
  2. Ehkä pitäisi taas harkita parin päivän kierrosta, kun tuntui että tänä vuonna jäi vaikka mitä käymättä tai vähän hätäiseksi. Ei tosin ollut niin paljon lintujakaan, kun oltiin vähän myöhään liikkeellä.

   Poista
  3. Totta, parin päivän kierros (oletuksella, että majoitutaan kaikki jossain päin lähiseutua) mahdollistaisi senkin, että toisena päivänä mentäisiin jo auringonnousun aikaan jollekin tornille. Yhden päivän retkellä se aamulla eri suunnilta saapuminen syö niin paljon aikaa (jos ei halua herätä keskellä yötä tokkuraisena auton rattiin), että on vähän vaikeaa tähdätä aloittamaan kovin varhain. Mutta jälkimmäisenä päivänä ei ole sitä aamun pitkän ajomatkan ongelmaa, vaan voisi suunnata heti varhain jollekin kohteelle, kuten Savijärvelle tai tänne.

   Poista
 2. Aina on hulppeeta pongata jotain ihan ensimmäistä kertaa luonnossa,tiedän tunteen niin hyvin.
  Hieno torni Ja kaunis tammikuja!Tammet ja Lohja ovat minunkin to do-listallani,haluaisin mennä katsomaan Paavolan tammea.Mutta,ehkä kuitenkin haluan nähdä sen kesäkukoistuksessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ne retket painuvat erityisen hyvin mieleen, joina on kohdannut ekaa kertaa ikinä jonkin lajin. Hauskaa, että linturetkellä se voi kuitenkin olla linnun sijaan vaikka nelijalkainen eläin.

   Paavolan tammi on todella hieno! Mutta kesällä vierailu kannattaa, niin on vihreää ja kukoistavaa, linnut laulavat ja kukat kukkivat.

   Poista
 3. Kiitos sinulle tästä postauksesta. Minä asun Lohjalla mutta tämä oli minulle uutta. Pitää meidänkin tehdä sinne retki ensi vuonna 🤗❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta hyvä, että kirjoitin tästä. Keväällä tuolla näkyy varmaan vaikka mitä!

   Poista
 4. Varsin tilavan näköinen torni ja ei ehkä liian korkeakaan! Olen tottunut oman lähitorniin "malliin", että kaipaan aina katosta! Se suojaa tihkusateelta, kovalta auringonpaisteelta ja jonkin verran myös tuulelta. Penkki on hyvä olla, sillä jos tornilla viihtyy pitempään, niin jalat väsyy seisoessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, tornissa on just hyvät mittasuhteet: paljon tilaa, ei liian korkea. Katosta ei valitettavasti ole. Minusta puoliksi katetut tornit ovat parhaita, niin tornin etuosasta näkee taivaalle, mutta takaosaan voi vetäytyä piiloon sateelta. Tuolla pitäisi jäädä alatasanteelle, jos haluaisi sateelta suojaan.

   Poista
 5. Jo pelkästään tuon tammikujan vuoksi voisi käydä tuolla. Hieno torni ja portaatkin näyttävät turvallisilta kiivetä.

  VastaaPoista