blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Parveke valmiina kesään

13.5.2020

Nyt on parveke siivottu ja laitettu kesäkuntoon. Kellarissa talvehtineet kasvit on tuotu ylös ja orvokkiamppeli ostettu. Lattia on kuurattu ja lattialaatat pesty, maalattu ja öljytty. Ikkunat on jynssätty. Uusia aurinkokennolamppuja on viritelty kattoon. Menneen vuoden viimeiset roskat ja talven aikana kuolleet kasvit on roudattu pois. Kalusteita on siirrelty ja uusi säkkituoli hankittu leppoisaa parvekeröhnöttelyä varten.

 

Minä huolehdin tänä vuonna lähinnä niistä kellarissa talvetetuista kasveista, kun taas toveri Krotti hoiti puunaamisen ja rymsteeraamisen. Meillä on hauskasti jakautunut näiden isompien parvekepuutarha-askareiden tekeminen niin, että minä olen useimmiten tehnyt loppusiivouksen marraskuussa ja Krotti puolestaan kevätsiivouksen ja kesävalmistelut huhtikuussa. Toinen saa tuoda puutarhaan kesän ja toinen talven, hehe.


Tänä kesänä meille ei tule ihan sellaista parvekeviljelyviidakkoa, mitä olemme viime vuosina pitäneet. Tuholaisongelma kasvoi vuosi vuodelta isommaksi ja viljeleminen kävi työläämmäksi, joten nyt on tauon aika. Parvekepuutarhan kasvivalikoima rajoittuu toistaiseksi kirsikkaan, raparpereihin, pioneihin, pelargoneihin ja mehitähtiin sekä mahdollisesti vaihtuviin kesäkukkiin.Raparperit, kirsikka ja pionit talvehtivat parvekkeella. Viime vuonna meillä oli vielä myös vaahtera ja mustaherukka sekä vuorenkilpiä, mutta kevättalven erikoiset olosuhteet olivat niille liikaa. Parvekkeella oli lauhimpina jaksoina päivisin suorastaan kuuma, mutta kastella ei uskaltanut riittävästi, sillä ajoittain lämpötila tipahti kuitenkin öisin kymmeneen pakkasasteeseen. Kasvit kuolivat kuivuuteen. Ärsyttäähän tuo, vaikkei asialle mitään mahtanut.

Pelargonit talvehtivat jo toisen talvensa taloyhtiön pimeässä kylmäkellarissa. Muistin huolehtia kastelusta läpi talven, noin kerran kuussa, mutta sitten kevään mittaan se meinasi taas unohtua. Eipä kuitenkaan liikaa unohtunut, sillä ainakin toinen pelargoni on jo alkanut versoa elämää - talven aikana kalpeaksi ja lehdettömäksi käynyt kasvi tekee pieniä nukkaisia lehdensilmuja pitkin varttaan. No toinen yksilö puolestaan näyttää vielä kuolleelta risulta, mutta annetaan sille aikaa.


Toistaiseksi parvekepuutarhassa mennään siis tämä kesä näillä kasveilla. Ehkä joitain kesäkukkia voisi harkita myöhemmin, mutta ei mitään överiä, ettei tule taas murheita tuholaisten kanssa. Tilanne on sitä paitsi tosiaan edelleen epävarma niin parvekeremontin kuin putkiremontinkin ja sitä myötä ehkä jopa muutonkin suhteen, että ei tässä kannata mitään isompaa viidakkoa kasvattaakaan ennen kuin kuviot selviävät. Soisi kyllä pikkuhiljaa selviävän, niin pääsisi suunnittelemaan omaa elämää eteenpäin.


Vaikka parvekepuutarha tuleekin olemaan tänä kesänä enemmän tämmöinen harvakasvustoisempi ajanviettopaikka kuin aiemmin tutuksi tullut kaupunkiviljelykasvihuone, niin kyllä minulla tänäkin vuonna riittää varmasti kirjoitettavaa myös kaupunkiviljelyasioista, sillä Turun laatikkoviljelyhanke jatkuu.

9 kommenttia

 1. Kylläpä on kaunista! Kivat nuo lamput.

  VastaaPoista
 2. Just ihana kevätriitti tuo parvekkeen puunaus ja kunnostus. Itsellä on aina samanmoisen ilon paikka, kun putsaillaan terassi talven jäljiltä. Etenkin kun mies yleensä hoitaa homman :D. Minä sitten vaan käskystä tartun kalusteiden toiseen päähän, kun kaikki nostetaan pihalle siivouksen ajaksi. Ja pysyttelen itsekin poissa tehosiivoojan tieltä, koska siinä vauhdissa on vaarassa jäädä jalkoihin.

  Nyt odottelen, että kelit lämpiäisi ja saisi pikkuhiljaa alkaa istutella yrttejä terassilla olevaan Kekkilän laatikkoon. Muistelen vaan, että oli olemassa joku tietty päivä (voiko olla 10. kesäkuuta?), jonka jälkeen vasta on riittävän turvallista. Enkä edes muista, kenen mielestä. Vanhan kansan varmaan (siihen tosin alan itsekin kuulua, mutten riittävän viisas ole vielä kuitenkaan)

  Mehikasvit on ihania! Mulla on niitä keittiön pöydän päässä ja ne on pysyneet ihan ihmeen hyvin nättinä, kun olen pitänyt siinä niitten vieressä aika ajoin diffuuseria päällä. Se höyryttää niitä kivasti ja melkeinpä vannon, että värikin on pysynyt sen ansiosta paljon terveempänä. Vihreämpänä siis.

  Siniset orvokit on mun suosikkeja. Olis pitänyt itsekin ostaa vaan pelkkiä niitä, eikä sortua sekalaiseen valikoimaan, kun oli kuitenkin liian kirjava mulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kun siivous on hoidettu, niin on sellainen "kesä saa tulla!" -fiilis. Minäkin aina pohdin, että milloin on turvallista kylvää ja istuttaa kasveja ulos. Meillä lasitetulle parvekkeelle uskaltaa laittaa jo aika varhain, kunhan seuraa säätä ja nostaa kasvit sisälle olohuoneeseen, jos tulee yöpakkasta. Yleensä olemme laittaneet kasveja ulos viljelylaatikoille kuitenkin viimeistään touko-kesäkuun vaihteessa.

   Minäkin tykkään mehikasveista. Meillä huonekasveina ne eivät juuri tunnu menestyvän - en tiedä, mikä menee aina vikaan - mutta parvekkeella nämä mehiruusut ovat pärjänneet jo useamman vuoden. Olemme vieneet ne talveksi kylmäkellariin, sumutelleet välillä, ja hakeneet sitten keväällä takaisin valoon. Kasvavat kivasti vanhoissa emalimukeissa, joiden ripustamiseen on naulat hyllyn päädyssä.

   Siniset orvokit ovat parhautta! Tykkään muistakin väreistä, mutta on tämä sininen vaan niin nätti.

   Poista
  2. Vanhan kansan henkinen työkaverini ainakin käyttää tuota 10. kesäkuuta -aikarajaa omissa viljelyksissään! Meillä sitä ei ole noudatettu, mutta siinä vaiheessa lienee kyllä turvallisen pieni todennäköisyys koville yöpakkasille.

   Poista
 3. Teillä onkin hauska työnjako. Nyt saisi kesä tulla, kirsikkapuusikin on jo valmis kesään.
  Mehikasvit ovat kivoja. Tänään lähti taas yksi kaupasta mukaan. Taidan laittaa kesäksi ruukkuun ja siirtää sitten syksyllä maahan, kuten olen tehnyt ennenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehikasvit talvehtivat varmasti maassa paremmin kuin ruukussa - meillä ainakin ruukussa parvekkeella talvehtineilla on ollut aina liian kuivaa taikka märkää tai sitten vain liian kylmä ja ne ovat paleltuneet.

   Poista
 4. Kiitos,sain tästä kimmoketta omaan siivousurakkaani!😊
  Eilen jo muistin kaupassakäynnin yhteydessä ostaa jätesäkkejä.
  Paljon on haljennutta keramiikka-astiaa,vanhoja multia ja muuta roskaa omallakin parvekkeellani talven jäljiltä,vai sanotaanko viime kesän jäljiltä.
  Persilja ja rucola siellä ainakin ovat talvesta selvinneet ja versoneet uutta.
  Minäkään en vielä tiedä,laitanko varsinaisesti mitään parvekkeelleni kun toivoisin voivani viettää maalla koko kesän.Mutta kun tämäkin on vielä hiukan auki vallitsevan tilanteen tähden ja jos toive ei toteudu,parveke nousee arvoon ylimpään.Mutta,siivota se ainakin pitää!
  Teillä siellä jo komeat lehdet raparperissa!Ja kaunis,erikoisen sininen orvokki.
  Toivottavasti selkiää parveke ja putkiremontin tilanne pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta hyvä! Meilläkin oli vaikka mitä siivottavaa, vaikka minä just syksyllä pesin lattiat ja seinät ja ruukut ja roudasin viime kesän kuolleet kasvit pois.

   Poista