blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Tervetuloa uudistuneen blogini pariin!

17.1.2019

Blogini uudistustyöt ovat nyt kutakuinkin paketissa, ja on aika palata taas bloggaamaan aktiivisesti. Puuhailin uudistusten parissa oikein urakalla joululoman aikana, mutta en saanut hommaa kuitenkaan valmiiksi heti vuodenvaihteeksi. Päätinpä siis haudutella sen rauhassa loppuun ennen kuin avaisin sivuston jälleen yleisölle. Tässä sitä viimein ollaan.


Kuten näkyy, laitoin blogin ulkoasun uusiksi. Halusin tehdä siitä yksinkertaisemman ja selkeämmän. Vaikka vähensin elementtejä ja luovuin taustakuvasta, pidin kuitenkin vanhat värit - en vain keksinyt enää osuvampaa värikarttaa kuin murretut, maanläheiset vihreän ja ruskean sävyt.

Luovuin vanhasta nimimerkistäni, ja nyt olen vain M.T. Ainasoja. Blogi toimii yhä entisessä osoitteessaan viikarivartti.blogspot.com, mutta ajattelin pitää otsikkona toistaiseksi vain nimeäni. Saatan tässä myöhemmin ottaa blogille käyttöön myös uuden nimen ja osoitteen, mutta sitä aion vielä vatuloida hetken.

Käytän tästä lähtien sähköpostiosoitetta mt.ainasoja@gmail.com, mutta pidän blogin vanhan sähköpostinkin pystyssä vielä jonkin aikaa ja luen sinne tulevat viestit. Ei siis hätää, vaikka posti lähtisi vahingossa vanhaan osoitteeseen.


Tein myös koko joukon muita, huomaamattomampia muutoksia, muun muassa vähensin aihetunnisteiden määrää ja luokittelin vanhatkin julkaisut uudestaan. Joitain asioita olen aikeissa säätää vielä lisää tässä lähiviikkojen kuluessa, mutta mitään isompaa myllerrystä ei ole tulossa ainakaan ihan heti.

Mikäli sivustoa selatessasi kohtaat bugeja, vinkkaa ihmeessä, jotta voin korjata asian. En todellakaan ole mikään ekspertti koodaushommissa vaan itseoppinut säheltäjä, joten minulta on saattanut jäädä yhtä ja toista havaitsematta. Otan kiitollisena vastaan palautetta.

Ryhdyin uudistushommiin, koska blogini ei ole enää aikoihin ollut sitä, mitä se alkujaan oli, ja halusin selkiyttää sen olemusta. Tämän uudistuksen myötä ei siis ole tiedossa mitään mullistusta blogin sisällön suhteen - se on tapahtunut ajan saatossa jo aivan itsekseen. Julkaisen siis jatkossakin kirjoituksia samoista tutuista aiheista, samaan tuttuun tyyliin.

Uudistusten keskellä päätin säilyttää valtaosan vanhoista postauksistani. Ne kertovat blogini tarinaa, ovat hauskoja ja sisältävät paikoin hyödyllistä tietoa, jota en halua kadottaa. Yhä edelleen vanhoihin erityisruokavalio- ja parvekeviljelypostauksiini tullaan hakukoneiden kautta. Mitäpä niitä suotta poistamaan.


Ajattelin pyrkiä julkaisemaan nyt myös isompia ja parempia kuvia, ainakin mahdollisuuksien mukaan. Uutta kameraa minulla ei ole, joten vanhalla kalustolla mennään, mutta teen parhaani. Nämä tammien latvukset kuvasin jouluaattona Ruissalossa. Oli harvinaisen kaunis, luminen joulusää. Pakkanen tuntui aika purevalta, mutta kyllä kelpasi retkeillä.

Toivottavasti viihdytte blogissani! Mitä mieltä olette uudesta ulkoasusta?

27 kommenttia

 1. Ihanaa kun palasit ja ehdinkin jo koluta koko sivuston läpi. Oikein miellyttävää katseltavaa ja luettavaa, tosi kivan selkeää :) eikä osunut bugeja silmään.

  VastaaPoista
 2. Tykkään tosi paljon. Siisti selkeä, tiivis, ei mitään turhaa. :-) Pidän myös otsikon uudesta tyylistä sopii hienosti luontoteemaan.
  ~Katja

  VastaaPoista
 3. Onnittelut onnistuneesta muutoksesta! Tykkään tosi paljon tästä rauhallisen selkeästä ilmeestä. Ja kiitos myös helppolukuisesta fontista ja isoista kuvista. Tässä kun ikänäkönsä kanssa kamppailee, niin tuntuu kivalta, kun ei tarvi tihrustaa (moni kiva blogi jää sen takia jopa lukematta, kun ei vaan kertakaikkiaan enää pysty lukemaan kovin pientä tai taustasta huonosti erottuvaa tekstiä).

  Joku pienimuotoinen muutos blogin ulkoasuun on ollut itselläkin mielessä, mutta voipi olla, että kun aikani takkua, totean, että vanha on sittenkin ihan hyvä :D  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän! Mietin tota fonttikokoa aika pitkään, mutta päädyin laittamaan sen näinkin isoksi, koska tablettilaitteella lukiessani huomasin, että yhtään pienempää sai oikein tihrustamalla tihrustaa. Rivivälin suurentaminen auttoi toki myös. :)

   Huomasinkin postauksesi ulkoasu-uudistuspohdinnoista. Itsekin olin pyöritellyt tätä päässäni jo pidemmän aikaa, mutta valintojen tekeminen oli niin vaikeaa. Myös oman blogin "punaisen langan" kiteyttäminen osaa tosissaan olla vaikeaa, etenkin jos on vuosikausia kirjoittanut vailla sen selkeämpää aiherajausta! :D

   Poista
 4. Hyvältä näyttää! Jotenkin kuvat tulevat paremmin esille ja näyttävät entistä hienommilta :)

  Samoissa puuhissa olin itsekin joululomalla. Olin tosin saanut bloggerissa koodin niin solmuun, että päädyin aloittamaan ihan puhtaalta pöydältä ja siirtymään samalla wordpressin puolelle. Vähän on vielä minullakin viimeisteltävää, en silti malttanut olla siirtymättä uuteen heti kun sain aikaan edes suurinpiirtein valmista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Itsekin mietin blogialustan vaihtamista, mutta se, mitä sain selville ilmaisen Wordpressin muokkausmahdollisuuksista, ei juurikaan vakuuttanut, enkä ole vielä aivan valmis hyppäämään maksullisen, täysin vapaasti kustomoitavan WP:n maailmaan. Houkuttelisi kyllä - ei vaan taida rahkeet riittää.

   Poista
 5. Tähän rauhallisempaan taustaan (tausta, otsikko) menee ehkä hetki totuttautua, mutta sepä on mun ongelmani. Välillä vähemmän on enemmän, mukavan seesteinen, selkeä ja ytimekäs. :)

  Tosin hieman mun silmään ottaa, kun tekstit on niin vasemmalla. Tosin kierosilmäisyys (hajataitto) saattaa olla tässä se tekijä, joka vaikuttaa ja muille ei aiheuta mitään ongelmia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itsekin olen kyllä välillä yhä hämmentynyt siitä, ettei ihana taustakuva olekaan enää täällä. Ehkä jossain vaiheessa modaan sen osaksi otsikkoa... :D

   Sisällön asettumisen enemmän vasempaan reunaan huomasin myös tänään, kun tsekkasin, miltä sivusto näyttää yliopiston koneella isommalla näytöllä. Aika paljon outoa tyhjää tilaa jäi oikealle. Asialle pitäisi tehdä jotain - mutta mitä? Teen, jos keksin sen oikean koodin. :D

   Poista
  2. Hehei, taisin onnistua siirtämään sivun sisällöt keskelle niin, että ne asettuu keskilinjaan isommallakin näytöllä! No, nyt tosin blogin otsikkokuva ei skaalaudu muun sisällön mukana, joten jos sivua zoomaa ulospäin paljon, banneri näyttäytyy suhteettoman isona muuhun sisältöön nähden. En tosin tiedä, miten usein kukaan tekee niin. Käsittääkseni ihan pienet zooomaukset ovat tavallisia, mutta kuka katselee sivua koossa -50%, en tiedä... :D

   Poista
 6. Onnea uudelle blogille! Mä joudun käyttämään valmiita malleja, teemoja! En osaa koodata. Juuri isommat kuvat olisi myös itsestäni kivoja! No pystykuvat ovatkin, mutta vaakasuorat liian pieniä. Liika härpäke tekeekin sekavan ulkoasun. Selkeys on jotenkin niin pohjoismaista tyyliä! Pitäisikö omaakin vähän laittaa!? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kuvat saa blogiin isompina asettamalla niiden koon etukäteen omalla koneella tekstin leveyteen (tässä blogissa se olisi noin 840px, mutta laitan 700, koska en halua aivan täyslevyisiä) ja kuvaa blogiin ladatessa valitsemalla "alkuperäinen koko", joten siihen ei periaatteessa tarvita sen kummempaa.

   Poista
 7. Näyttää raikkaalta ja selkeältä. Katsoin sekä kannettavalta, että pöytäkoneelta enkä huomannut muuta eroa kuin isolla näytöllä jää oikeaan reunaan tyhjää enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihanaa saada näitä kommentteja, että on tsekattu, miltä sivu näyttää ja/tai miten se toimii. Tuota sisällön asettumista vasempaan reunaan aloin koittaa fiksata. En ollut tosiaan havainnut sitä itsekään ennen kuin menin riittävän ison näytön ääreen. :D

   Itse jäin tabletilla miettimään kuvien latausnopeutta. Tuntui siltä, että isot kuvat ottivat enemmän aikaa latautua, vaikka periaatteessa kuvatiedostohan on kooltaan pienempi kuin Bloggeriin täysikokoisena ladattu ja automaattisesti pienennetty.

   Ehkä koko sivuston latautumisnopeutta optimoimalla saisi ongelman katoamaan...

   Poista
 8. Jo on kaunista, raikasta ja valoisaa mutta sopivan värikästä kuitenkin. Ihan valkoinen on aika tylsä. Hyvä että pidit värit! Sivu latautuu tosiaan ehkä pikkusen hitaasti. Mutta niin latautuu moni muukin blogisivusto isoilla kuvilla. Jostain syystä se sivulla näkyvä kuvan koko ratkaisee latausajan, ei itse tiedoston koko. Jos asettaa bloggerissa tekstieditorissa kuvan koon pieneksi versus suurin koko, niin siinäkin tulee jo pieni ero latausaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos! Näin taitaa tosiaan olla. Koodissani on kyllä varmasti myös turhaa sälää, jota siistimällä voisin tehostaa sivun latautumista.

   Poista
 9. Olisiko jopa ajanmukaisempi valoisine ulkaosuineen? Hyvä joka tapauksessa. Ja hyvin nopeasti aukenee Linuxin selaimessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se taitaa olla. En tietenkään haluaisi sivun näyttävän liian trendikkäältä, mutta vaikea siitäkään on mihinkään päästä, että valkoinen on kiva, valoisa, selkeä valinta. Ajattelin, että kuitenkin vihreän ja ruskean sävyjen hienovarainen tiputtelu sinne tänne auttaa tätä erottumaan kaikkien valkoharmaiden sivustojen massasta. :D

   Hyvä kuulla, että lataus ei kestänyt kauaa! :)

   Poista
 10. Näyttääpä hyvältä!
  Hyvä, että jätit vanhat postaukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, pakkohan ne oli säästää. Joitain aivan tarpeettomia pikku postauksia neljän-viiden vuoden takaa poistin, mutta suurimman osan jätin.

   Poista
 11. Kiva että blogi on taas takaisin linjoilla :) Mukavan selkeältä näyttää. Kiinnitin itse vain huomiota siihen, että kuvat ovat ilmeisesti keskitettyjä, eivätkä samassa linjassa tekstin kanssa (vasemmassa reunassa siis). Mutta tämä on todennäköisesti vain joku mun oma outo symmetriankaipuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos! :) Kyllä vain, keskitettyjä ovat. Yritin ensin ladata kuvat tasan postauskentän levyisinä, jolloin ne olisivat tasautuneet molemmista reunoista tekstin kanssa samaan linjaan, mutta kun katsoin lopputulosta tablettilaitteella, kuvat olivatkin osittain sivupalkin päällä. Niinpä päädyin lataamaan kuvat pikkasen kapeampina, ja siinä kohtaa ne piti myös keskittää, ettei teksti isommalla näytöllä tai pienemmäksi zoomattuna sitten vahingossa pääsisi hyppäämään kuvan viereen (koska niin saattaa käydä, jos kuvat on tasattu vasemmalle, mutteivät ole tasan postauskentän levyisiä). Asia kuitenkin häiritsee vähän minunkin silmääni. Olen miettinyt, saisiko kuvan olemaan periaatteessa keskitetty (niin että teksti käyttäytyy, kuin kuva olisi keskitetty), mutta sijaitsemaan silti tasassa tekstin vasemman reunan kanssa... :D

   Poista
 12. Onnittelut uudistuneelle blogille!

  VastaaPoista
 13. Oikein kivalta näyttää! Kunpa itsekin joskus jaksaisi säätää blogiaan, mutta olen niin teknisesti lahjaton, että hermo menee ajatuksestakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, kiitos! Se on kyllä hermoja raastavaa näppärämmällekin tekijälle. :D

   Poista