blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Ludisia, opuntia ja muita uusia huonekasveja

11.12.2018

Kävimme lauantaina fiilistelemässä Flörin joulumyyjäisiä ja samalla ostimme neljä uutta kasvia. Lisäksi piipahdimme aiemmin myös Plantagenissa hyödyntämässä kaverin vippaaman alennuskupongin. Nyt on taas ihmeteltävää ja opittavaa uusien kasvien ylläpitoon perehtymisen äärellä. Kesän jälkeen ikkunalauta näyttikin vähän autiolta, sillä moni kasvi kupsahti syystä tai toisesta, mutta näiden hankintojen jälkeen on taas mukavasti tungosta.

Kun yksi kasvi kuolee, tulee kolme muuta tilalle.

Kaikki vanhat orkideamme menehtyivät, enkä oikeastaan ollut suunnitellut ainakaan uusien perhoskämmeköiden (Phalaenopsis) hankkimista, ainakaan ihan heti, koska olin vähän lannistunut epäonnistumisista. Flörissä oli kuitenkin poistohyllyssä ohikukkineita mutta muuten oikein hyväkuntoisen oloisia perhokkaita parilla eurolla. Ostimme sitten yhden. Annetaan vielä mahdollisuus.

Ludisia (Ludisia discolor) on myös kämmekkä, mutta aika erilainen kuin tutut perhoskämmekät. Sen kukat ovat vaatimattomat ja sitä pidetäänkin huonekasvina ennen kaikkea kauniiden kirjavien lehtien takia. Sen sanotaan olevan myös kohtuullisen helppohoitoinen. Uppokastelua ei tarvita vaan pelkkä mullan pitäminen kosteana kuulemma riittää. Kasvualustavaatimuksetkaan eivät ole järin erikoiset.

Hankimme ludisian oikeasti lähinnä sen hassun nimen takia. Olimme pitkään naureskelleet sille, ja jossain vaiheessa kiinnostuimme, minkäköhänlainen kasvi mahtaa olla niin hauskan nimen takana. Lopulta päätimme hankkia ludisian, kun mahdollisuus tulisi. Pistokkaita ei ilmaantunut, mutta Flöristä löytyi kohtuuhintainen yksilö, joten ostimme sen.

Ludisia. Kuulostaa ludisijalta eli sellaiselta, joka ludisee. Mitä se sitten ikinä tarkoittaisikaan.

Lankaköynnöksestä (Muehlenbeckia complexa) puolestani olisin saattanut saada jonkinlaisen jakotaimen pikkusiskoltani, mutta kun kerran Flörillä oli puoli-ilmainen, päädyimme ostamaan. Olen ymmärtänyt, että lankaköynnös on ihan kiitollinen viherkasvi, kunhan vain kastelusta pitää huolta. Virheet kuitenkin kostautuvat nopeasti. Ei siis muuta kuin yrittämään.

Lankaköynnös on aika kaunis. Toivottavasti saamme sen kukoistamaan.

Ostimme Flöristä myös yhden ilmakasvin lisää. Tässä muutaman vuoden kokeilujen myötä olen havainnut, että käpytillandsia (Tillandsia ionantha) on suosikkilajini - siitä yksinkertaisesta syystä, että se on ainoa, jonka olen saanut pysymään pitkään hengissä ja joka on myös kasvanut meillä kokoa. Niinpä valinta oli ilmeinen, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi ollut kutkuttavaa taas ottaa kokeiluun. Ehkä niiden vuoro on joskus toiste. Talvi on muutenkin haasteellista aikaa tällaisille kasveille.

Tämä on jo meidän kolmantemme tätä sorttia.

Uuden tilldansian kaveriksi valitsin lasimaljakon, jonka kaltaista olen etsinyt ja etsinyt. Siitä pitäen, kun hankimme ensimmäiset ilmakasvit, olen miettinyt, että niiden ilmankosteusvaatimuksien kannalta olisi tosi kivaa, jos löytäisi jostain juuri kasvin koolle sopivan lasiastian, jonka pohjalle voisi laittaa vettä ja yläosaan asettaa kasvin, mutta tällainen viritys vaatii aivan tietyn muotoista maljakkoa, eikä sellaista ole tullut vastaan. Marimekon Urna ja Flower ovat vähän sinne päin mutteivät kuitenkaan aivan tarpeeksi.

No, nyt löytyi lopulta juuri oikean muotoinen ja kokoinen ja vielä sopivan hintainenkin maljakko, joten enköhän oitis ostanut. Näitä myytiin hyasinttimaljakkoina, ja kieltämättä malja toimi aika kivasti myös siinä käytössä - hyasintin sipuli maljan yläosassa ja juuret rönsyilemässä vedessä maljan alaosassa. Harmi, että allergiani rajoittaa hyasinttien hankkimista meille.

Kuin tehty pientä ilmakasvia varten!

Näiden hankintojen lisäksi taloon tuli myös opuntiakaktus (Opuntia). En ole varsinaisesti kaktusihmisiä. Pelkään piikkejä ja luulen olevani huono huolehtimaan sellaisista kasveista, joita ei saa missään nimessä kastella liikaa. Lehtikaktukset ovat olleet kuitenkin ihan kivoja, enkä ole vielä tuhonnut käärmekaktustakaan. Opuntiallakin on sitä paitsi hauska nimi, eikä tämä kaveri maksanut alennuskupongin johdosta kuin pari euroa.

Kotiin päästyämme ilmeni kuitenkin, ettei opuntia olekaan niin kiva kuin vaikkapa käärmekaktus, jolla on terävien piikkien sijaan pehmeää karvaa. Ei opuntiallakaan varsinaisia piikkejä ole, mutta sen karvat ovat hyvin pisteliäitä, irtoavat helposti, juuttuvat ihoon, tekevät kipeää, eikä niitä ole helppo saada pois, koska ne ovat tosi pieniä ja huomaamattomia.

Heti, kun avasin kaktuksen käärepapereistaan ja aloin suunnitella sen istuttamista uuteen ruukkuun, sain varmaan sata pienenpientä piikkiä käsiini. Niitä sitten etsittiin ja nypittiin. Ai että, mitä riemua.

Toivottavasti kukaan ei saa päähänsä ryhtyä paijaamaan tätä. Ei meinaan ole hauskaa.

Oli muuten hauskaa yrittää saada kuvia uusista kasveista, kun päivät ovat olleet sateisen harmaita. Räpsin tietysti pari kuvaa heti hankinnan jälkeen kylppärin lattialla siinä samalla, kun pidin kasveja tuholaiskaranteenissa, tarkastelin niiden vointia ja suoritin tarpeelliset pesut ja torjunnat. Kylppärissä riittää valoa, vaikka se onkin aika kolkkoa, eikä välttämättä kaikkein kuvauksellisinta. Ikkunalaudalla "luonnon valossa" kuvaaminen olikin sitten aivan toinen juttu.

Sijoitin tämän vesimaljan ovelasti kaktuksen viereen, ettei tule niin helposti sohaistua nurin.

Mennyt marraskuu oli blogissani aika passiivinen. Elämäni ei kuitenkaan ole ollut passiivista, tosin kuun alussa podin flunssaa, joka vei minusta kaikki mehut. Sittemin on riittänyt tekemistä, ja opiskelutkin ovat vaatineet hurjasti huomiota. Olen myös haudutellut uudistuksia, joten postausten kirjoittaminen on jäänyt suurten linjojen suunnittelun jalkoihin. Uudistusten pyörittely on ollut kyllä tosi hauskaa. Olen innoissani!

Meillä alkaa olla jo ihanan jouluisa tunnelma kotona, mutta vielä ennen lomia pitää suoriutua tentistä tai parista ja hoitaa koko joukko juoksevia töitä. Aika tuntuu kuitenkin rientävän nopeasti. Pian pääsee juhlimaan ja rentoutumaan. Ajattelin ehkä sulkea blogin joululoman ajaksi ja avata sitten uudistuneenaa tammikuussa, kunhan saan kaiken tehtyä.

Mutta hei, jos teillä on kokemusta tai muuten tietoa ludisian, opuntian tai lankaköynnöksen hoidosta, antakaa toki vinkkejä!

12 kommenttia

 1. Kauniit lehdet tuossa ludisiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, se on aika dramaattinen ja näyttävä.

   Poista
 2. Kaunis tuo ilmakasvin maljakko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen iloinen, että viimein löysin sellaisen!

   Poista
 3. Ihanat viherotukset :-)

  Mutta yhtään mitään vinkkejä minulla ei ole noiden hoitamiseen, pahoittelen ;-)

  VastaaPoista
 4. Voihan lankaköynnös. Taisin joskus tokmannilta sellaisen kotiuttaa, ihastuin täysin - ja sitten tapoin sen parissa viikossa ilmeisesti liian vähäiseen kasteluun :D Katkeroiduin tästä menetyksestä niin, etten ole vielä tähän päivään mennessä hankkinut uutta. Enkä kyllä varmaan enää hankikaan, oletettavasti kissa tuhoaisi sen alta aikayksikön.

  Hauskan näköisiä nuo muutkin kasvit, etenkin tuo ilmakasvi maljakossaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, voi ei! Muistelen siskoni myös avautuneen joskus lankaköynnöksen vaateliaisuudesta. Heti, jos kasteluväli venyy, lehtiä alkaa putoilla. :D

   Poista
 5. Hienot hankinnat. Meinasin sanoa että onpa hieno tuo opuntia mutta aika kurja juttu kyllä että sait siitä niin paljon piikkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooo, olihan se, mutta nyt, kun ei ole tarvinut enää ronkkia sitä, eikä lisää piikkejä ole tarttunut, onhan se ihan mukava tuossa ikkunalla. :)

   Poista