blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Tiirikkalan vegeherkut

2.8.2018

Kasvisruokafestivaali Vegånia valtaa huomenna Turun Vanhan suurtorin, ja juuri parhaillaan on käynnissä Vegånian ravintolaviikko. Minut kutsuttiin mukaan ravintolatestaajaksi, joten suuntasimme toveri Krotin kanssa iltapalalle Tiirikkalaan maistelemaan ravintelin Vegånia-menun herkkuja.* Tarjolla oli porkkalaleipää ja mansikkaleivosta sekä puna- ja valkoviiniä. Tilasimme toki kaikkea.


Porkkala on niin sanottua kasviskalaa - porkkanasta valmistettua, melkolailla kylmäsavulohen kaltaista herkkua, joka soveltuu hyvin monenlaisiin ruokalajeihin, joihin perinteisesti on tapana käyttää lohta. Tiirikkalan porkkalaleipäannos koostui itse porkkalan ohella saaristolaisleivästä, isosta keosta tuoretta salaattia ja yrttejä, hölskykurkuista, sinapilla maustetuista kesäperunoista ja tillikreemistä. Annos oli muhkea ja monipuolinen.


Jälkkärileivos oli pieni mutta tosi nätti ja maukas. Kukkasilla koristeltu, vaaleanpunainen, sydämenmuotoinen leivos oli suussasulavan herkullinen, makea ja mansikkainen.


Minä valitsin Vegånia-menun punaviinin Santa Tresa Nivuro Nero d'Avola Perricone ja Krotti valkoviinin Santa Tresa Rina Ianca. Tykkäsimme molemmista, vaikka Krotti kyllä totesi valkoviinin vähän turhan kuivaksi. En ole mikään viininmaistelija, enkä haluakaan olla, joten en aio kuvailla juomien makua "tammiseksi" tai "nahkaiseksi" tai yhtään millään muullakaan epämääräisellä tavalla. Sen sijaan sanon, että viini oli mielestäni oikein hyvää ja helposti lähestyttävää, ehkä hiukan liian etikkaista noustakseen suosikkieni joukkoon, mutta tilaisin kyllä uudestaankin.


Täytyy myös kiittää siitä, etteivät erityisruokavalioasiat tuottaneet ongelmia. Onneksi porkkalan marinointiin ei ollut käytetty sitruunaa. Sitä esiintyi vain tillikreemissä ja itse leivässä, mutta ruisallergiani takia minun oli joka tapauksessa tarpeen vaihtaa saaristolaisleipä gluteenittomaan. Olen myös lievästi allerginen tillille, joten kreemin vaihtaminen yrttikastikkeeseen passasi mainiosti. Leivos puolestaan soveltui minulle sellaisenaan - sen mainittu pähkinäisyys koostui onnekseni pelkästään cashewpähkinästä.Vegaaninen herkkuhetki Tiirikkalassa oli oikein mainio. Suosittelen lämpimästi! Kannattaa toki tsekata muidenkin ravintolaviikkoon osallistuvien ruokapaikkojen tarjonta - laajasta valikoimasta löytynee jokaiselle kiinnostuneelle jotakin. Myös itse katuruokatapahtuma alkaa tosiaan jo huomenna. Mikäli siis satut sijaitsemaan Turussa, piipahdahan toki Vanhalle suurtorille ruokakojujen äärelle.

*Yhteistyössä: Vegånia

11 kommenttia

 1. Anonyymi3/8/18 15:10

  Siis näyttää tosi hyvältä vaikka kuulostaakin vähän erikoiselta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, näissä vegejutuissa on välillä tosi hassun oloisia ideoita, mutta ainakin mun mielestä tämä oli ihan toimiva kokonaisuus. :D

   Poista
 2. Aika luksusta. Itse vetäisin pari viikkoa takaperin Imatran rilluttelureissulla elämäni ensimmmäisen "vönerin" eli kasvis-Dönerin. Oli hyvää. Löytyi keskustan perusetnisestä. Varmaan toki saatavissa nykyään ties mistä.

  No Hossassa meloessa tuli kyllä taas syötyä nuotiopannulla paistettua hiekkapohjanvaaleaa affentakin, ei sillä. Pitäisikin päivittää blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vöner on muuten tosi hyvää! Siitä pitäen, kun tajusin, että sitä myydään joissain marketeissakin, olen alkanut ostaa sitä kotiin aina välillä. Helppoa ja hyvää einestä pöytään silloin, kun ei jaksa tai ehdi tehdä ruokaa kunnolla. :D Täytyy kyllä sanoa, että reilusti pyydetyn affenen tai muunkaan ei-uhanalaisen kalan tai riistaeläimen syöminen ei tunnu minusta mitenkään eettisesti väärältä - päinvastoin - vaikka muuten olenkin pitkälti kasvisruokailun kannalla. Etenkin "roskakalan" syöminen pois rehevöityvistä vesistöistä on suoranainen ympäristöteko ja sangen kannatettavaa!

   Poista
  2. Meikäläinenkin taitaa olla sitä mielipuolta, että ei-uhanalaisen lähikalan syönti on nimenomaan ekologista. Toki sääliksihän noita aina välillä käy -- käsitys kalasta, vaikkapa juuri ahvenesta, kärsimykseen kykenemättömänä ja hermostoltaan kehittymättömänä olentona on jo osoitettu aika vedenpitävästi vääräksi. Eli on siinä julmutta mukana. Kalastan silti. On saaliinhimo ja tuore kala on hyvää.

   Tänään vetelin Särkänniemessä kasvisburgeraterian. Hyvää oli, kunnon mättöä.

   Poista
 3. Tätä lukiessa tuli nälkä

  VastaaPoista
 4. Herkullisia annoksia! Olisi mielenkiintoista maistaa noita vegaanisia herkkuja.
  Ja tuo edellinen asuntomessupostaus oli kivaa luetttavaa, kun itse en päässyt messuille. Ihanan paljon näytti olevan viherkasveja😍

  VastaaPoista
 5. Näyttää ihanilta annoksilta! Minunlta meni koko Vegånia ohi, mutta kuulostaa mielenkiintoiselta tapahtumalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tulee taas ensi kesänä - kandee tsekkailla, josko silloin ennättäisi mukaan. :)

   Poista