blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Veikeät untuvikot

11.7.2018

Keskikesä on untuvikkojen aikaa. Maasto suorastaan vilisee lintujen poikasia. Lintuharrastaja saa kivaa lisähaastetta keskenkasvuisten siivekkäiden määrittämisestä, ja poikasten mekastus täyttää äänimaisemassa sen tyhjyyden, joka syntyy aina laululintujen kevätkesän aktiivisen laulukauden päätyttyä.

Tosin juuri nyt meillä päin muutama mustarastas ja edellisen yön lähimetsäretkeni perusteella myös ainakin yksi laulurastas on alkanut laulaa uudestaan, joten enää ei muutenkaan ole niin hiljaista - rastaat ilmeisesti virittelevät seuraavaa pesintää.

Kesäkuun lopulla, kun seikkailimme Lohjalla toveri Naakkulin tupaantuliaisten myötä, kävimme Porlan kalankasvatusaltailla katsomassa vesilintuja.

Hauskimpia olivat tietysti nokikanat, joiden poikaset ovat kauhean rumia ja emolinnut puolestaan ärhäkkäitä ja äänekkäitä kuin mitkä. Söpöin poikue oli varmasti haapanan - pienellä nätillä sorsaäidillä oli liki kymmenen pikkuista palleroista poikasta. Altailla asusteli myös muutama mustakurkku-uikku, enkä oikeastaan muista koskaan ennen nähneeni niitä poikasten kanssa. Tietysti sinisorsia, telkkiä ja tukkasotkiakin näkyi.

Nokikanan untuvikot pyörivät ja kieppuivat ympäriinsä ihan hupsusti ottaessaan ravintoa emon nokasta.

Nokikanojen erikoiset "puoliräpyläjalat" pystyi näkemään kivasti vedenpinnan läpi!

Nokikanan poikanen on hirveän näköinen ja ehkä juuri siksi jotenkin tosi söpö.

Haapanan untuvikot ruokailivat rehevässä vesikasvustossa.

Nokikana tuli liian lähelle haapanaperhettä. Emo hyökkäsi puolustamaan poikasiaan, jotka säntäsivät pakoon vedenpintaa pitkin juosten. Kuvaan tallentui vain liikettä ja roisketta ja veden välkettä.

Tappelun jälkeen haapanaemo johdatti poikasensa rauhallisemmille vesille viereiseen altaaseen.

Mustakurkku-uikkuja näytti olevan ensin vain yksi. Pian niitä kuitenkin nousi lisää esiin sukelluksista. Yksilömäärää olikin vaikea arvioida, kun suuri osa mukuruista oli jatkuvasti pinnan alla.

Uikkuvauvojakaan ei aluksi näkynyt yhtään, mutta sitten tämä pullahti pintaan. Hupsu raidallinen asu! Kuvaaminen oli kyllä liki mahdotonta minun kalustollani, sillä poikanen sukelteli tiuhaan ja pysytteli kaukana altaan keskellä.

Porlan altaat sijaitsevat ihan Lohjanjärven rannan tuntumassa, joten kuljeskellessamme saimme ihailla järvimaisemia. Päivä oli juuri niin paahteisen aurinkoinen kuin näyttääkin.

Oletteko päässeet havainnoimaan linnunpoikasia?

#untuvikkobongaus

20 kommenttia

 1. Hellyttäviä untuvikkoja. Lapset ovat aina suloisia; olivtpa ne ihmisten tai eläinten.

  VastaaPoista
 2. Söpöjä ovat ja kivat kuvat muutenkin. Kirjosiepon ja talitinttien ipanoita tuli viime viikolla seurattua. Talitinttiäiti opetti lapsilleen reitin ruokintalaudalle, jossa ei näin kesäaikaan mitään syötävää ole. Kaksi tinttiä seisoi ruokintamökin katolla suut auki huutaen. Eivät sentään ihan untuvikkoja enää olleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, miten hellyyttävää! Ruokintapaikan sijainnin opettaminen jo kesällä on varmasti hyödyllistä tulevaa talvea silmällä pitäen. :D

   Poista
 3. Niin söpöjä! <3

  VastaaPoista
 4. Porla on kyllä niin ihana! Aikaisin keväällä ja syksyllä myös niitä kaloja on kiva bongailla. En tietääkseni ikinä ole nähnyt noita mukuru-palleroita. Täytynee suunnata tuonne itsekin lauantaina, kun olen paikallisena pyörimässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eiköhän ne ole edelleen siellä. Ehkä vähän isommaksi kasvaneina (varmasti siis myös helpommin havaittavissa) mutta taatusti yhä söpöinä. :D Kaloja muuten näkyi myös, mutta niitä oli liki mahdoton kuvata veden sameuden ja auringonpaisteen vuoksi. Pienet untuvikot uiskentelemassa isojen kalojen kanssa samassa altaassa näytti vähän pelottavalta yhtälöltä, mutta vissiin ne "kultakalat" siellä eivät ole lintuja syövää sorttia. :D

   Poista
 5. Amazing that you were able to capture the mother bird feeding the baby bird. A great moment of time. Thanks for the share, hope you have a great weekend. Keep up the posts.
  World of Animals

  VastaaPoista
 6. Suloisia pikkuisia ja hienot kuvat niistä! Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Ihania pikkuisia untivikkoja. Aurinkoa viikonloppuun!

  VastaaPoista
 8. Ihania kuvia, nuo pikkuiset untuvikot on sitten suloisia:) Niitä voisi katsella vaikka kuinka kauan:) Kaunista kesäviikonloppua♥

  VastaaPoista