blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Hellekärvistelyä, reissukuulumisia ja viljelylaatikon kukkaloistoa

24.7.2018

Helle on nujertanut minut aivan tyystin. On vaikea saada mitään aikaiseksi. Haluaisin vain maata päivät kylpyhuoneen lattialla kylmän vesisuihkun alla odottamassa, että säätila vaihtuu. Olen vähän kateellinen niille, joita kuumuus ei juurikaan hetkauta. Itsekin toki sinnittelen vielä siinä 25 asteen tuntumassa ihan kohtuullisesti, mutta kun mennään lähemmäs kolmeakymppiä ja sen yli, muutun kulholliseksi keitettyä spagettia. En yleensä valita säästä, mutta tämä on poikkeustilanne.


En myöskään yleensä anna sään juurikaan vaikuttaa suunnitelmiini, mutta viime viikolla helle vei voiton seikkailumielestä ja sai lopulta suureelliset koko viikon roadtrip-suunnitelmat vaihtumaan pieniin päiväreissuihin. Maanantaina lähdimme kyllä hellettä uhmaten kohti Kotkaa, missä menestyksekkäästi seikkailimmekin koko päivän. Yöksi siirryimme Porvooseen ja siellä hilluen kului seuraava päivä. Kuitenkin jo näiden kahden reissupäivän ja etenkin niiden välisen yön aikana tuli selväksi, että koko viikko tien päällä tässä säässä olisi kaukana lomailusta.

Kun matka sitten tiistai-iltana vei takaisin Turun suuntaan, päätimme, ettei reissu jatkukaan heti seuraavana aamuna kohti Vaasaa, vaan jäimme pitämään välipäivää kotona lattialla lojumisen merkeissä. Uusin voimin lähdimme torstaina päiväseltään Poriin asuntomessuja katsastamaan ja viikonloppuna teimme pari pistoa saaristoon, mutta öiksi palasimme takaisin kotiin suihkun ja tuulettimen äärelle.


Vaikka oli hiukan mälsää joutua pilkkomaan reissua osiin ja tyytyä vain päiväseikkailuihin, viikko oli kuitenkin tosi kiva. Jos olisimme olleet koko viikon yhteen menoon matkalla, sunnuntaina olo olisi varmasti ollut kaikkea muuta kuin rentoutunut. Onneksi emme olleet tehneet mitään majoitusvarauksia tai muitakaan ennakkoon, joten pystyimme muuttamaan suunnitelmia lennosta sään mukaan. Tässä kohtaa en voinut olla pohtimatta, minkäköhänlaiseen ratkaisuun olisin päätynyt, jos juuri näillä helteillä olisi ollut tarkoitus lähteä vaellukselle...


Koska emme olleet poissa kotoa pitkään, kasveista huolehtimiseen ei tarvinutkaan nakittaa apua kuin alkuviikolle. Sitten palasimmekin jo itse kastelemaan viljelyksiä - jaksamisemme mukaan. Kuumuus on kyllä koetellut myös kasveja, enkä oikein tiedä, mitä odottaa sadon suhteen. Toistaiseksi näyttää vielä ihan toiveikkaalta.

Pinaattisatoa olemmekin korjanneet jo useampaan otteeseen, ja se on kyllä ollut oikein hyvää. Onnekseni olen myös hiljattain oppinut pitämään pinaattikeitosta. Tuoreista oman kasvimaan pinaateista valmistettuna se on tietysti ihan parasta kesäherkkua, ja keiton nauttiminen hellesäällä auttaa nestetasapainon ylläpitämisessä.


Ensi viikonloppuna suuntaan Helsinkiin Ropeconiin, joten pieni blogitauko on taas edessä. Odotan tapahtumaa innolla, sillä en ole taas kokonaiseen vuoteen käynyt missään tanssimassa historiallisia tansseja, eikä pöytäpelejäkään ole tullut pahemmin pelailtua, ja tietysti on ihanaa tavata harrastuskavereita.

Juuri nyt olen myös aivan erityisen iloinen siitä, että tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa, koska siellä ei yleensä ole erityisen kuuma - siellä pääsee ehkä muutamaksi päiväksi hellettä pakoon!

Ennen lähtöäni olen kuitenkin aikeissa saada viime viikon reissukuvat käsiteltyä ja aion myös piakkoin jakaa täällä blogissa joitain hetkiä matkan varrelta. Kuvien läpi kahlailu ottaa kyllä aikansa nyt, kun läppäri kuumenee niin kauheasti, ettei sitä oikein viitsi pitää päivisin kovin pitkään käynnissä, eikä siihen koskeminen ole näin iltaisinkaan pidemmän päälle mukavaa. Kosketuslevy on juuri parhaillaankin niin kuuma, että sormet hikoavat.


Räpsin eilen nämä kuvat viljelylaatikoiden kukkaloistosta. Kylvimme keväällä yhteen laatikkoon sikin sokin erilaisten kukkakasvien siemeniä. Hunajakukka kasvoi nopeasti ja valtasi alaa, mutta nyt myös ruiskaunokit, samettikukat ja unikotkin ovat alkaneet availla nuppujaan. Kimalaisia pörrää kukkasissa aivan hurjasti. Minikokoinen kukkaniittymme on niin mukavan kesäinen ja kaunis näky!

Mites lukijat, tykkäättekö näistä superhelteistä vai kärsittekö kuumuudesta kuten minä?

20 kommenttia

 1. Moi. Ihania ruiskukkia! Olen monta kertaa -huonolla menestyksellä- yrittänyt saada ruiskukkia pihalle leviämään. Helteellä on niin kauan hyvä olla, kun ei tarvitse lähteä mihinkään. Hirsitalo ja luonnonpiha metsänreunassa on ihanteellinen hellesään viettopaikka. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kylvettiin ihan vain siemenestä toukokuun lopulla suoraan multaan. Itävyys ei näytä olleen suuri, mutta kyllä noita kukkia just sopivasti tonne joukkoon ilmestyy. :) Minäkin siedän hellettä parhaiten, jos ei tarvitse lähteä mihinkään tai tehdä mitään. Kotona on ollut hurjimpinakin päivinä korkeintaan 28 astetta - kyllä siinä vielä pärjäilee laiskasti lojuessa. :D

   Poista
 2. Hellekelit ovat tuskaa täälläkin. Sisällä vielä jotenkin pärjää, kunhan pysyy paikoillaan. Ulkona ei voi oikein tehdä mitään ennen iltaa ja siksi nämä helleviikot ovat yhtä koomailua. Kasvit näyttäisivät sentään tykkäävän lämmöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma. Liikuskelen ulkona vain iltahämärällä ja öisin. Toki aamullakin voisi, jos olisi joskus hereillä riittävän aikaisin. Käy ihan tosissaan sääliksi niitä, jotka ovat näillä säillä ulkotöissä. Lomailussa on se hyvä, että mitään ei ole pakko tehdä. Jos lomareissu alkaa käydä helteen takia liian rankaksi, aina voi palata kotiin olemaan. (Tietysti lomailussa tässä kuumuudessa on se huono puoli, että lomalla pitäisi olla kivaa. Nyt on vähän vaikea nauttia olostaan.)

   Poista
 3. Ei innosta helteet yhtään, varsinkin kun pitää lukea tenttiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts. Kuten sanottu, eihän tässä kuumuudessa pysty edes ajattelemaan selkeästi. :D

   Poista
 4. Samaa mieltä, helle on hirveää. Ei tällaiset säät kuulu Suomeen ollenkaan. Pari päivää kesässä tämä olisi kivaa vaihtelua mutta ei viikkoja yhteen menoon. Ihmisiä alkaa jo kuolla tähän.

  VastaaPoista
 5. Aikamoista kärvistelyä alkaa oleminen olemaan.

  VastaaPoista
 6. En kyllä minäkään osaa nauttia. En oikein osaa päättää kumpi on tylsempää, tämä helle vai viime kesän kylmyys ja sade. Joku välimuoto olis ehkä kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, jos voisin vaihtaa tän kesän säät viime kesään, vaihtaisin riemusta kiljuen! :D Vaikka olikin toki surullista seurata sen alkukesän viileyden takia epäonnistuneita lintujen pesintöjä, ja alkukesän kuivuus ja loppukesän sadesuma olivat myös rankkoja, kyllä se aina tämän helleinfernon voittaa. :D

   Poista
 7. Mä tykkään kanssa hieman viileämmistä säistä, sellainen reilu parikymmentä olisi oikein passeli. Täälläkin pohditaan jo versiota E tästä kesälomareissusta, eli meidän retkeilyt ja vaellus kyllä jäi odottamaan viileämpää. Tosin ei se kotonakaan herkkua ole, kun makuuhuoneen lämpötila ei laske alle 26 vaikka ikkunaa pitäisi koko yön auki. Kellarissa olisi sopiva, jos se vain olisi tällä hetkellä asuinkäyttöön kelvollinen. Tuntuu vähän, että koko loma menee hukkaan, kun ei pysty edes nukkua univelkoja pois mistään tekemisestä puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaellus tällä säällä olisi aika hc! Taannoisilla kesävaelluksilla mulle on osunut jokunen perushellepäivä kohdalle, ja nekin ovat ottaneet koville - miltä tuntuisikaan patikoida päiväkausia tässä kuumuudessa ilman että öisinkään tulisi helpottavaa viileyttä? Kauheaa. :D Meilläkin on muuten häkkikellarissa mukavan viileää ja kylmäkellarissa tietysti suorastaan kylmä. Jos kellariin vain voisi muuttaa... :D

   Poista
 8. Vähempi lämpöä olisi parempi. Muutamana aamuna olen käynyt aamukävelyllä kuuden aikoihin, kun mittari näyttää 16-17 astetta näillä meidän kulmilla. Ne aamulenkit koiran kanssa ovat olleet virkistäviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varhaisaamun ulkoilu on varmasti ihanaa! Muistelin juuri kesän 2010 helteitä - silloin nousin itsekin monena aamuna kuudelta lenkille. Se oli mukavaa se. <3

   Poista
 9. Ihania kuvia! Tämä helle saisi kyllä väistyä.

  VastaaPoista
 10. Hurmaavat kuvat! Ymmärrän täysin tuskasi, nämä 30 asteen lämpötilat muuttavat kodin kasvihuoneeksi ja toden totta uuvuttavat. Yöt tulee nukuttua aika huonosti, mikä on varmaan helteen kurjin puoli. Mutta ensi viikolla näyttäisi viilenevän! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Huonosti nukutut yöt ovat aivan omiaan pahentamaan sitä uupumuksen tunnetta, jota vastaan tässä kuumuudessa joutuu muutenkin kamppailemaan. Mutta onneksi, onneksi sääennuste näyttää viimein toiveikkaalta - kunhan se nyt vain toteutuisi. :D

   Poista