blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Hiljainen lintupäivä

28.1.2018

Vietin lauantaita vanhempieni luona landella ja, vaikka sää olikin melkoisen kolkko, kyllähän sitä piti Pihabongaukseen osallistua. Harmaalta taivaalta putoili räntää harvakseltaan. Maisemassa oli jäljellä enää muutamia satunnaisia valkoisia länttejä edellisen päivän lumikinoksista, jotka vesisade oli ehtinyt viedä mennessään yön aikana. Onneksi oli kuitenkin miltei tyyntä, eikä kovin kylmää ollenkaan, joten ulkona jaksoi päivystää ihan mukavasti.


Lapsuudenkotini pihassa on aina ollut linturokinta, ja muistan, kuinka kersana saatoin tarkkailla lintulaudan vilinää keittiön ikkunasta tuntikausia. Tänä talvena on ollut kuitenkin niin lauhaa, ettei ruokinnalle ole ollut varsinaisesti tarvetta ennen kuin vasta nyt tammikuussa, joten vanhempani eivät ole oikeastaan täyttäneet lintulautaa. Niinpä säännöllisesti ruokinnalla käyvää talvilintukantaa ei ole päässyt muodostumaan. Hiljaista siis oli.

Vietimme kuitenkin reilun tunnin pihapiirissä kuljeskellen juuri ennen hämärän koittoa. Pari varista raakkui toisilleen jossain etäällä, kaksi talitiaista käväisi pihassa ja muutaman kymmenen naakan parvi lensi yli. Miltei tunnin maleksittuamme ajattelimme jo lajisaldon jäävän kolmeen, mutta juuri silloin mustarastas - jonka mami kertoikin läpi talven liikuskelleen pihan nurkilla - räpsähti liikkeelle suuren kuusen kätköistä äänekkäästi hälyttäen.


Neljä lajia siis havaittiin lopulta, ja niistä runsaslukuisin oli naakka. Oli kyllä harvinaisen vaisu lintupäivä näillä main. Pidin joskus aikanaan pinnalistaa lapsuudenkotini pihapiirissä havaituista linnuista, ja muistaakseni luku huiteli jossain satasen kieppeillä. Menneinä kylminä lumitalvina, kun ruokinnan pääsi aloittamaan jo lokakuussa, pihassa kävi uskomaton vilinä. Kaikki mahdolliset pikkulinnut vilistivät lintulaudalla, kauralyhde houkutteli fasaaneja, ja rasvapötköllä vierailivat joskus sekä harmaapäätikka että palokärki. Välillä on kuitenkin tällainen meininki.

Koska lintuja näkyi vähänlaisesti, en saanut niistä kuvia. Sen sijaan räpsin ajan kuluksi joitain ruutuja puutarhasta - joskin valon vähyyden vuoksi melko satunnaisella menestyksellä. Lumettoman tammikuisen illan synkkyydessä lähinnä havut esiintyivät edukseen. Pihalammen jäähän oli muodostunut jänniä kaarevia kuvioita. Vaikka taivas oli sankasti pilvinen, eikä auringonlaskua varsinaisesti näkynyt, maisema näytti kuitenkin hetken aikaa kauniin lämminsävyiseltä ennen kuin ilta hämärtyi sinertävän harmaaksi.


Olin ajatellut, että kävisin vielä tänään Turkuun palattuani katsastamassa kotilähiön ruokintapaikkojen tilanteen ja palauttaisin niiltäkin havainnot Pihabongaukseen, mutta en saanutkaan aikaiseksi. Miltei koko valoisa aika vierähti kotosalla makoisasti laiskotellen. Jahka sitten pääsin liikkeelle, oli jo aika suunnata CampusSportille tanssimaan ja tietysti myös vaaliuurnalle hyödyntämään viimehetken mahdollisuutta käyttää äänioikeuttani. Lunta tuprutti taas iloisesti. Ehkä huomisaamuna maa on jälleen valkoinen.


Osallistuitteko Pihabongaukseen ja havaitsitteko enemmän lintuja kuin minä?

25 kommenttia

 1. Osallistuin kyllä ja lauantai oli selkeästi meillä parempi päivä! Meillä on lähistöllä useita kilpailevia ruokintapaikkoja, joten tarjonnan täytyy olla hyvä ja katkeamaton, niin lintuja kyllä näkyy! Tykkään myös tuijotella ikkunasta lintuja varsinkin viikonloppuna, sillä arkena lähden ennen auringon nousua töihin, että lintuja ei näe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, jos koko talven ruokkii hyvin, linnut käyvät vaikka joka päivä! Tuolla vanhempieni pihassa on ollut hiiri- ja myyräongelmaa: jos ruokinnan aloittaa liian varhain, se houkuttelee jyrsijät talon luokse ja pian ne löytävät tiensä sisälle. No, toinen ongelma on tietysti ruokintapaikan hygienia lintujen kannalta, sairaiden lintujen sinnittely ruokinnalla muita tartuttaen ja muuttolintujen jääminen talvehtimista yrittämään. Mitä myöhemmin talvi tulee, sitä myöhemmin pystyy aloittamaan ruokinnan pihassa - jolloin linnut tietysti ovat jo löytäneet ruokailupaikkansa jostain muualta. :D

   Poista
 2. Oi, mukavaa! :) Meilläkin kävi täällä Turussa viimetalvena ruokinnalla metsähiiri. Se vipelsi kivikosta ruokinnalle aivan hirveää vauhtia, kiipesi hetkeksi nakertamaan rasvapötköä ja säntäsi yhtä vikkelästi takaisin piiloon. :D

  VastaaPoista
 3. Meilläkin oli hiljaista mutta oli myös räntäsateinen päivä. Se taitaa pitää linnut piilossa. Talitiaisia ja harakoita näkyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletan, että ainakin pikkulintujen pitää talvella - vaikka olisikin lauhempaa - ruokailla joka päivä, mutta jospa ne räntäsateella valitsevat yhden paikan, jossa viettävät koko päivän, eivätkä siirtyile niin paljon ruokinnalta toiselle, joten todennäköisyys nähdä niitä päivän aikana juuri omassa pihassa laskee.

   Poista
 4. Hienoja kuvia, onpas tosiaan jännä kuvio tuossa pihalammen jäässä:) Äitini on tuohon pihapongaukseen varmasti osallistunut, kun innokkaasti lintuja syöttelee. Siellä pääseekin näkemään sellaisia lintuja joita ei omilla pihoilla paljoa (koskaan) näe:) Kuten punatulkkuja! Mukavaa alkanutta viikkoa sinne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samaa! Ruokinta on juuri siitä mainiota, että pääsee näkemään lintuja, joita muuten näkisi harvakseltaan. :)

   Poista
 5. Onpa paljon erilaisia havuja, tosi vihreää näin talvellakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mamilla on ihan hurjasti havuja - en muista varmaan puoliakaan niistä nimeltä. :D

   Poista
 6. Jos kamera on mukana, tulee aina jotain kuvia otettua vaikka ei välttämättä siitä mitä lähtiessä kuvitteli kuvaavansa. :))

  VastaaPoista
 7. Hieno kuva tuo toiseksi viimeinen, jäästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pienempi pihalampi oli jäätynyt tosi taiteellisesti.

   Poista
 8. Tuntuu uskomattomalta, että lunta on noin vähän jos ollenkaan.
  Asummekohan samassa maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta virko! Eteläisen Suomen talvet eivät tunnu Suomen talvilta enää ollenkaan.

   Poista
 9. Olen ruokkinut lintuja marraskuusta lähtien ja välillä lintuja on ollut runsaasti. Viime päivinä on ollut hiljaista ja niin näytti käyvän bongauspäivinäkin. Lauantaina sentään sain 8 lajia kokoon ja määrältään eniten naakkoja, saman 10 yksilöä, kuten sinäkin. Sunnuntaina näin kaksi sinitiaista, joten lauantain tuloksen ilmoitin eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hassua, miten monella on ollut juuri Pihabongaus-tapahtuman aikaan tavallista hiljaisempaa. :D

   Poista
 10. Lintuja oli määrällisesti runsaasti, mutta lajeja olisi voinut olla useampia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika usein ruokinnoilla näkeekin vain esim. pelkkiä sini- ja taltitiaisia.

   Poista
 11. Meillä oli vain tali- ja sinitiaisia, mutta runsaslukuisesti kumpaakin. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samaa! :) Mukavaa, että yksilöitä oli kuitenkin paljon. :)

   Poista
 12. kauniita kuvia ja mielenkiintoinen postaus :) Mä usein bongailen ikkunasta lintuja ja etenkin oravia kun ne aina pöllii meiltä talipalloja :'D...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Haha, meiltäki oravat vei aina talipallot ja tyhjensi välillä lintulaudanki. :D Edellisenä talvena, kun pidettiin omaa ruokintaa täällä Turussa, (oletettavasti) orava vei mennessään kokonaisen rasvapötkön, joka oli metalliverkon sisällä ja rautalangoilla kiinni puussa. :D

   Poista
 13. Linnut pysyttelevät metsissä, kun siellä riittää ruokaa. Lumi muuttaa heti tilanteen

  VastaaPoista