blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Tillandsia xerographica homehtui pois

18.10.2017

Ilmakasvit ovat ihania. En vain tajua, miten saisin ne pysymään hengissä. Luulen tekeväni teoriassa kaiken ihan oikein, mutta silti aina feilaan. Nyt minulta menehtyi salvadorintillandsia (Tillandsia xerographica), se isokokoinen yksilö, jonka sain keväällä. Arvatkaa, paljonko pännii.

Se oli iso ja hieno. Pidin sitä näkyvällä paikalla tv-tasolla ja olin siitä aika ylpeä. Kerroin siitä kauhujuttuja kavereilleni (jotka uskovat sinisilmäisesti kaiken, mitä sanon kasveista, joten voin asiantuntijan statukseni varjolla aina välillä jekuttaa heitä tarinoimalla erikoisen näköisistä huonekasveistani vaikka mitä - kunnes juttu menee liian pitkälle ja jään kiinni). 

Alkaessani tutkia, olisiko tämä tillandsia enää mitenkään pelastettavissa, nyhdin irti sen alimmaisia lehtiä, kunnes huomasin kasvupisteen päässeen kokonaan mätänemään.

Yritin pitää salvadorintillandsiastani hyvää huolta ja noudattaa Living with Air Plants -kirjasta saamiani vinkkejä sen hoitoon. Uppokastelin sen noin kerran kuussa. Lannoitin sitä pari kertaa kesäkaudella. Ravistelin veden huolellisesti pois sen lehtiruusukkeesta aina kastelun jälkeen ja jätin sen muutamaksi tunniksi nurin pyyhkeen päälle. Se sijaitsi avoimella, ilmavalla paikalla hyvässä valossa. Silti se yhtäkkiä vain homehtui hengiltä.

En aio hankkia uutta, sillä hinta on niin kova ja epäonnistumisen pelko todellinen. 

Ilmakasveistani myös Tillandsia caput-medusae ja T. melanocrater näyttävät voivan vähän huonosti, joten arvelen, että seuraavaksi menehtyy jompi kumpi niistä. Sen sijaan T. ionantha on hyvässä kunnossa, tai ainakin se on ryhtynyt kasvattamaan hurjasti uusia juuria, joten sen suhteen uskallan olla toiveikas. T. argentea 'Mexico' on puolestaan hämmentävä, sillä sen lehdenpäät kellastuvat jatkuvasti, vaikka muuten se vaikuttaa voivan ihan kohtuullisesti.

Lehtiruusuke oli sisältä aivan homeessa.

Miksi tämä on niin vaikeaa? Ovatko asuntomme olosuhteet vain aivan harvinaisen epäedulliset tillandsioille? Pitäisikö niitä ryhtyä kuivamaan kastelun jälkeen tuulettimella? Vai onko uppokastelun kesto puolesta tunnista tuntiin liian pitkä? Viitsiikö tähän kämppään enää hankkia lisää ilmakasveja? Nyt ollaan taas kysymysten äärellä.

18 kommenttia

 1. Minullakin kaikki ilmakasvit on kuolleet. Minäkään en siis osaa hoitaa niitä, vaikka eikö ne pitänyt olla suhteellisen helppoja kasveja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi että. Helppohoitoisiksi niitä tosiaan usein kuvaillaan. Ehkä ne ovat helppoja oikeanlaisissa olosuhteissa. Ehkä kotimme eivät tarjoa sopivaa ilmastoa niille.

   Poista
 2. Olen pikkuhiljaa luopuni suurimmasta osasta huonekasveja. Mä en vaan jaksa niitä enää hoitaa. 4 orkideaa löytyy, koska ne eivät välitä mun huonosta hoidosta. Lisäksi kolme muuta kasvia, jotka kituuttavat niin ja näin. Ehkä joskus eläkkeellä hoitelen innolla kasveja...saa nähdä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että sulla juuri orkideat pärjäävät! Meillä niiden kanssa on mennyt vähän niin ja näin. :D

   Poista
 3. Olen ajatellut ostaa ilmakasvin, mutta nyt en enää ole varma, sillä tapan yleensä kaikki kasvit paitsi rahapuun. Helppona noita ilmakasveja mainostetaan, mutta se on kai suhteelliista...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin, että kannattaa ehkä kokeilla ensin yhdellä ja katsoa, miten käy. Teoriassa ilmakasvit ovat helppoja, mutta käytännössä ne voivat olla yllättävän vaikeita. Meillä ainakin Tillandsia ionantha näyttää menestyvän.

   Poista
 4. Voi harmi.
  En ole koskaan kokeillut ilmakasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä pettymyksellistä, kun iso hieno kasvi kuolee. Ilmakasvit vaativat nähtävästi panostusta.

   Poista
 5. Mun pomo osti kasvitieteellisestä keväällä jonkinlaisen ilmakasvin, ja olen hoitanut sitä töissä ollessa aina vähän milloin nyt sattuu muistamaan :D Se ei mun mielestä ole mennyt oikeastaan miksikään - ei kasvanut tai kutistunut, eikä muutenkaan muuttunut. Saas nähdä kuinka sen kanssa käy!

  Kotiinkin tekisi mieli kyllä ikkunalle ottaa muutama lasipalloon, mutta ehkä nämä nykyiset kasvit saavat vielä toistaiseksi riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä! Toivottavasti se menestyy. :)

   Poista
 6. On kiinnostanut kokeilla, mutten ole uskaltanut. Meillä on talvella sen verran kuiva ja lämmin sisäilma, että useimmat kasvit heittävät henkensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivuus ja lämpimyys taitavat tosiaan olla vähän huonoksi myös ilmakasveille. Veikkaan, että meillä on sama ongelma. (Tosin näissä homehtumistapauksissa ongelma on kuitenkin puolestaan liiallinen märkyys.)

   Poista
 7. Voi harmin paikka, kun kävi tuolla tavalla :( Minulla ei ole mitään kokemuksia ilmakasveista, todennäköisesti ne eivät varmaan tykkäisi meillä olostaan, kun huoneilma on niin kuiva.

  VastaaPoista
 8. Voi että, itse en ole kokeillut noita vielä, vaikka vähän syyhyttäisi. Toisaalta jos ne on noin vaikea saada pysymään hengissä, niin en tiedä...

  Mukavaa viikonloppua jokatapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samaa! :) Kuten sanoin tuolla jossain aiemmin, niin rohkaisen kyllä kokeilemaan. Hyvällä tuurilla kotisi voi tarjota ilmakasveille juuri sopivat olosuhteet. :)

   Poista