blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Biologista tuholaistorjuntaa parvekepuutarhaan

28.6.2017

Kirvat, vihannespunkit, jauhiaiset ja monet muut harmilliset pikku ötökät ovat vaivanneet parvekeviljelyksiämme joka ikinen kesä. Olemme yrittäneet torjua niitä pääasiassa mäntysuopaliuosta sumuttelemalla, mutta kyllä ne aina pääsevät leviämään, eikä kaikkia kasveja voida pelastaa. Joskus tuholaisten valtaama kasvi on vain pakko hävittää.

Tätäkin mustaherukan lehteä vaivaa jokin.

Tänä kesänä viimein ajattelimme kokeilla, onnistuisiko kamppailu kasvituholaisia vastaan paremmin, jos siirtyisimme biologiseen torjuntaan. Ainakin teoriassa oman työmäärän pitäisi vähentyä torjuntaeliöiden hankkimisen myötä, sillä enää ei tarvitse sumutella kasveja montaa kertaa viikossa, kun petoötökät hoitavat homman. Lasitetulta parvekkeelta torjuntaeliöt eivät kovin helposti pääse edes livistämään muualle huitelemaan.

Torjuntaeliöpaketti!

Tilasimme Biotukselta kolmea sorttia torjuntaeliöitä, harsokorentoja sekä ansari- ja kalifornianpetopunkkeja. Ötökät toimitettiin viikon kuluttua postipaketisssa, josta paljastui pieniä muovipulloja. Petopunkkeja näkyi vähän vilistelemässä jo pullojen korkeissa, mutta enimmäkseen torjuntaeliöt olivat vielä pelkkiä munia kasvualustana toimivan sahanpurun tai siemenkuorien joukossa.

Parvekeviidakkomme alkaa olla jo melkoisen tiheäkasvuinen.

Ripottelimme ohjeen mukaan pullojen sisällön suoraan kasvien lehdille, missä se saa odottaa vähän aikaa, että munat kuoriutuvat. Lopputulos ei tietenkään näyttänyt järin kauniilta, mutta kyllä sitä hetken voi katsella vaikka sahanpurulla peitettyjä lehtiä, jotta säästyy tuholaiskatastrofeilta ja jatkuvalta mäntysuovan sumuttelulta. On myös mukavaa päästä keräämään vihanneksia suoraan lautaselle ilman, että niitä täytyy ensin huuhdella.

Tässä sahanpurun ripottelu on vasta alussa.

Harsokorennon toukat ovat kyllä mielestäni tosi ällöttävän näköisiä otuksia, mutta niiden läsnäolo parvekkeellamme pitää nyt vain hyväksyä. Ne lukeutuvat nimittäin myös maamme ahnaimpiin saalistajiin, joten jos jotain plutiaisia päättää puutarhaansa hankkia, niin harsokorentoja ainakin! Petopunkit sentään ovat paljaalle silmälle miltei näkymättömiä, joten niiden sietämisessä ei onneksi ole ongelmia.

Tyylikäs lopputulos.

Onko teillä hyviä kokemuksia biologisesta tuholaistorjunnasta omalla kasvimaalla?

4 kommenttia

  1. En ole noita kokeillut mutta kuulostaa näppärältä! Mitä tuollaiset maksavat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hinnat löytyvät Biotuksen sivuilta tilauslomakkeelta: www.biotus.fi/tilauslomake. Esimerkiksi pullo ansaripetopunkkia maksaa 14 euroa.

      Poista
  2. Kuinka jännittävää! Jatko-osaa odotellessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Saapi nähdä, moniko ötökkä on selvinnyt hengissä, kun öisin on ollut vähän kylmää. Yhden harsokorennontoukan näin kyllä jo. :D

      Poista