blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Ruissalon kasvitieteellisellä

6.3.2017

Ruissalossa yliopiston kasvitieteellisellä puutarhalla oli talvilomaviikolla sipulikukkatapahtuma. Esillä oli lukuisia eri lajikkeita leikkotulppaaneja ja muita keväisiä kukkia ruukkuistutuksina. Menimme ihailemaan niitä - ja samalla toki puutarhan muitakin kasveja. Kasvitieteellisellä on erikoisen mukavaa vierailla hyisellä talvisäällä, kun sisällä kasvihuoneissa on niin lämpöistä ja kesäistä. Turun yliopiston biologian opiskelijat pääsevät ainejärjestön jäsenetuna sisään ilmaiseksi, joten budjettikaan ei onneksi rajoita käyntieni määrää.


Puutarhalla oli esillä aika laaja valikoima leikkotulppaaneja. Lajikkeiden nimet oli kiinnitetty maljakoiden reunaan, joten suosikit oli helppo laittaa muistiin. Lempilajikkeisiini lukeutuvat ehdottomasti puna-keltainen 'Verandi' ja vaaleanpunainen 'Delta Chic'. Myös ihana kontrastikkaan vaaleanpuna-valkoinen 'Dutch Design' on yksi suosikeistani, samoin yksinkertainen valkoinen 'White Dream'.


Tulppaanien ohella huoneessa oli toki myös muita sipulikukkia. Narsissi-istutukset olivat ihania. Tuli tarve hankkia narsisseja pian jo meillekin, vaikka oli vissiin ajatuksena hankkia vasta pääsiäissesongin aikaan alkukevään juhlan kunniaksi. Saa nähdä, sorrutaanko jo aikaisemmin.


Sipulikukkia hetken ihasteltuamme siirryimme kiertämään sisäpuutarhan muita huoneita.

Kauniit kameliat kukkivat. Kauniit muhkeat kukat, pehmeät sävyt ja mainio tuoksu.

Tämä jännäorkidea kukki myös ja haisi kummalliselta.

Puussa oli apina. Lehvästön kätköistä löytyi kirkkaanpunaisia kukkia ja marjoja. Hauskoja yksityiskohtia.

Kuten oikeastaan ihan kaikissa muissakin kasvitieteellisissä, joissa olen käynyt, myös Ruissalossa suosikkihuoneeni on se, jossa on lampi. Voisin hengata siellä loputtomiin. Täällä lammessa uiskentelee mm. miljoonakaloja ja koikarppeja, ja huoneessa lentelee vapaana undulaatteja ja neitokakaduja.

Hengailua lammella. Ja viereisessä huoneessa majailee lentolisko

En ole jotenkin tiedostanut aiemmin, että sarvisaniainen voi kasvaa näin isoksi.

Jostain syystä en voi olla ajattelematta, miten pahaa jälkeä tulisi, jos kaktushuoneessa horjahtaisi kasvien sekaan...

Mehikasvit ovat aina niin ihania. Hauskoja värejä ja muotoja riittää.

Puutarhalta voi ostaa monenlaisia taimia ja pistokkaita kotiinviemisiksi, ja tällä kertaa myynnissä olikin melko edullisesti Cirrhopetalum (Bulbophyllum) -orkidean poikasia, joita jostain syystä päädyimme hankkimaan yhden, vaikkemme ole mitään orkideaharrastajia, eikä meillä ole varmaan minkäänlaisia edellytyksiä saada sitä pysymään hengissä. No, yrittänyttä ei laiteta.

Ulkona oli näin talvista. Puutarhan sisäänkäynnin luona seisoi joukko puisia lumiukkoja.

Räpsimme höttökuvia Krotin kännykällä, koska varsinainen kamera ei sattunut tällä kertaa mukaan.

10 kommenttia

 1. Upeat vaaleanpunaiset kameliat!
  Ja upea valikoima tulppaani-lajikkeita esillä!

  VastaaPoista
 2. Ei lainkaan hassumpi jäsenetu! :) Isot kasvihuoneet on upeita paikkoja ja varsinkin just näin talviaikaan, kun kontrasti ulkoilmaan on niin suuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, niissä on ihana käydä fiilistelemässä. :)

   Poista
 3. Ilmainen sisäänpääsy kasviterapiasta nauttimaan toimii varmasti vitamiinien tavoin. Ihana paikka vaikka hiukan maksaisikin.
  Kiva idea esitellä tulppuja nimikoituina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja eihän pääsymaksu ole edes kovin suuri täysihintaisenakaan, vain 6 euroa. Tällaiset tapahtumat näyttäisivät olevan ihan hyvä yleisömagneetti - nytkin kasvihuoneella kävi vilinä.

   Poista
 4. Oh, olisipa ihana käydä tuolla uudestaan nyt kevättalvella, kun on jo kukkiakin. Marraskuun harmaudessa kyllä vehreyskin toimi piristeenä. Mahtava jäsenetu tosiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvisaikaan kasvihuoneilla käynti on tosiaan aina mukavaa, oli kukkia tai ei. :) On kyllä hieno homma, että vaikka muuten ainejärjestömme jäsenyydestä ei olekaan paljoa muuta iloa ollut, niin onneksi kuitenkin tämä etu yksinään on jo sen (olemattoman pienen) jäsenmaksun arvoinen! :D

   Poista
 5. On mulla kuvia ilmankin filteriä!! :Dd
  Aino

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hähää, onnistuin kiusaamaan! >:D Juu, I know, I know, ja varmasti parempia ku nämä tässä, mut ku mulla on tää varttiperttipostus-juttu, niin oikeasti en vaan viittiny yrittää panostaa tähän niin paljon, et olisin alkanu haalimaan kuvia muualta ku Krotin kännykältä. :D

   Poista