blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Hardcore-luontoharrastajan sukellus talveen

6.2.2017

Viime lauantainahan vietettiin ensimmäistä Luonnon päivät 2017 -juhlapäivää teemalla Sukella talveen. Se tietysti tarkoittaa, että jokainen itseään kunnioittava ulospäinsuuntautunut (höhöhö!) tai edes satunnaisesti luontofiilistelypostauksia tekevä bloggari sukelsi silloin pää edellä lumikinokseen ja videoi tilanteen.

Kuten minä! Siellä potkuttelin jäisessä, märässä, kuraisessa, noin kahden sentin syvyisessä helmikuun hangessa naamallani Impivaaran mettässä GoPro kourassa ja toinen kaverilla. Tänään ajattelin postata vähän kuvamateriaalia elämyksestäni.


No ei, ei nyt sentään. (Valitettavasti?) Vietin juhlalauantaini ihan muissa merkeissä - sukelsin luontoon mitä aktiivisimmin kauppakeskus Myllyssä!

Lauantaiaamuna me oikeasti mietimme ja mietimme, minne lähtisimme kuljeskelemaan (jonnekin oli päästävä, sillä kävely oli jäänyt viikolla vähäiseksi ja teki mieli lähteä liikkeelle), mutta ei tullut äkkiseltään mieleen yhtään ulkoilukohdetta, joka olisi pahemmin houkutellut, sillä keliolosuhteet olivat seuraavat:

- jäätävää tihkua edellisenä päivänä >> tänään joka ikinen pinta jäässä
- jäätävää tihkua tänäänkin >> jääkuori paksuuntuu ja vahvistuu kaiken aikaa
- tuulee >> jäätävä tihku tunkee naamaan ja jäätyy silmälaseihin
>>> mummoetanatyylilläkään ei pysty kävelemään edes metriä minuutissa kaatumatta.

Niinpä suuntasimme kävelylle Myllyn lämpimille valoisille kaduille. 

En erikoisemmin viihdy ostoskeskuksissa, sillä ylikuormitun informaation määrästä tosi nopeasti ja yleensä alan myös kärsiä sekalaisista hajusteyliherkkyys- ja allergiaoireista. Joskus sekin on kuitenkin houkuttelevampaa kuin ulkona kävely, jos keli on tarpeeksi kökkö.


Pikku seikkailullamme Myllyssä teimme mm. seuraavia luontohavaintoja:

- banaanikärpäsiä kahvilassa (kaksi yksilöä kilpaili kanssani samoista ravintokohteista)
- lukuisia täysikasvuisia ihmisiä liikkeellä eri-ikäisten poikasten kanssa ja pieninä laumoina
- nuorten ihmisyksilöiden soidinkäyttäytymistä (kommunikaatioelektroniikkaa hyödyntäen)
- nuorten ihmisyksilöiden häiriökäyttäytymistä
- kevään kukkia useissa myymälöissä (Finnmari tosin huijaa, siellä vain tekokukkia!)
- monenlaisia allergeeneja ilmassa.

Puuhasimme myös retkeilyyn liittyviä juttuja, sillä hypistelimme vaatteita ja vähän varusteitakin ulkoilu- ja urheiluliikkeissä. En kuitenkaan ostanut mitään, vaikka hypistelin paljon. 

Oli nimittäin jällen huono tuuri. Kaikki kivannäköiset vaatteet oli tuotettu jossain Bangladeshissa, jos valmistusmaata ylipäätään ilmoitettiin. Mielikuvat tehtaissa työskentelevistä orjista, tekstiilien värjäämiseen käytettävistä aineista ja muusta sellaisesta "hurjan kivasta" tulvivat taas mieleen, enkä voinut hankkia mitään. Etsimiämme varusteita ei puolestaan ollut edes saatavilla.


Kun lähdimme Myllystä, olikin jo plussakeli, satoi ihan tavallista vettä, tuuli vain heikosti, eikä ollut kovin liukastakaan enää. Jahuu, viimeinkin hyvä ulkoilusää! Mutta ei siinä enää jaksanut mihinkään lähteä, kun oli jo talsinut jalkansa väsyksiin kauppakeskuksessa. 

Toiste sitten taas.

#suomi100 #luonnonpäivät

8 kommenttia

 1. Minä ajattelin jo alunperin etten halua ryysätä luontoon silloin kuin kaikki muutkin ovat siellä. Menen mieluummin rauhassa.

  Vietinkin sitten päivää ihan samoissa merkeissä kuin sinäkin. Tosin onnistuin jopa ostamaan talvitakin, joka pääsi heti tänään ulkoilemaan. Lisäksi päätin minkälaisen rinkan lapsi saa synttärilahjaksi. Onnistunut päivä siis :)  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä! :D Itse asiassa sama ajatus näiden teemapäivien suhteen on käynyt mielessä täälläkin. Tykkään kyllä olla tekemisissä ihmisten kanssa ylipäätään (ja olen melko varmasti jonakin tulevista luonnon päivistä mukana järjestämässä jotain ulkoilutapahtumaakin Luonto-Liiton kautta), mutta vierastan kuitenkin hiukan ns. massatempauksia. Kyllä niitäkin tarvitaan, mutta itse olen enemmänkin sen sortin luontoihminen, että haluan retkeillä silloin, kun siltä tuntuu, enkä silloin, kun on jokin "tänään kaikki ulos luontoon!" -päivä. :D

   Poista
 2. Anonyymi7/2/17 12:59

  Haha, tämäpä oli hauska, oivaltava postaus! :''D

  VastaaPoista
 3. Nauroin ihan ääneen noita kahta ensimmäistä kappaletta lukiessa. Kiitos. :D
  Enpä minäkään missään lauantaina käynyt. Vähän olisin kyllä halunnut lähteä myrskytuulta kokeilemaan Haltian pihalle (ja telttaan), mutta sitten iski ahdistus ihmismääristä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä! :D Ja juu, tuntuisi varmaan enemmän festareilta kuin luontoretkeltä, jos telttailisi jossain ihmismassan keskellä. Parempi mennä, kun todennäköisyys joutua ryysikseen on pienempi. (Itse en varmaan nukkuisi silmällistäkään, jos ympärillä olisi pilvin pimein muita vieraita ihmisiä telttoineen!)

   Poista
 4. Kylläpä muuten harmitti, kun keli oli mitä oli. Mielellään sitä olisi osallistunut johonkin päivän aikana lähialueilla olleisiin tapahtumiin, mutta ei vaan saanut aikaiseksi. Ulkoilut jäi lähinnä lähikaupassa käymiseen...

  Onneksi nyt sentään on Turkua hellitty auringonpaisteella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sille päivälle osui kyllä ihan harvinaisen järkyt keliolosuhteet. Mutta tosiaan, onneksi nyt taas paistaa aurinko ja tuli tuota uutta luntakin, vieläpä märän jään päälle - jee, lumipeite jäätyi kiinni jäähän, nyt pystyy taas kävelemään! :D

   Poista