blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Puutarhani hetki (blogihaaste)

12.1.2017

Muistatteko vielä viime keväänä piha- ja puutarhablogeissa kiertäneen "puutarhani hetki" -haasteen? Nyt kun kökkötalvi on taas keskuudessamme, päivät ovat hämäriä ja sateisia, tuuli ujeltaa ulkona, kadut ovat kuolemanliukkaita, eikä kunnon lumihankeakaan oikein ole valaisemassa maisemaa, palasin taas selailemaan viime kesän puutarhakuvia, ja ajattelin herättää haasteen uudestaan henkiin.
"Milloin on sinun puutarhasi hetki? Tämän haasteen voivat kaikki halukkaat poimia mukaan ja kerätä tunnelmien oheen kuvia juuri siltä parhaalta ajalta. Koska, kun nyt katsoo ulos, ei muistaisi ollenkaan mitään värejä olevankaan ja kaikki ne tuntuvat olevan vielä aivan liian kaukana." Aamukastetta puutarhassa (2016)
Parvekepuutarhamme parhaan hetken valitseminen on tietenkin aika vaikeaa, mutta kallistun kyllä vahvasti juhannuksen jälkeisille viikoille, kesä-heinäkuun vaihteen tienoille. Siihen aikaan kesästä puutarhassa oli ehkä kaikkein mukavinta viettää aikaa, sillä kasvuston sekaan mahtui vielä helposti vaikkapa kattamaan aterian tai kellahtamaan lattialle tyynyjen ja kirjan kanssa.

Yrttihylly ja amppelit.

Silloin kasvusto oli vehreimmillään - ei toki vielä isoimmillaan mutta ehkä edustavimmillaan kuitenkin - ja puutarha oli täynnä kukkia mutta tuotti jo tosi hyvin satoakin. Lehvästössä oli yhtä aikaa kevätkesän raikasta tuoreutta ja keskikesän ihanaa, ylenpalttista runsautta.

Tässä vaiheessa kesää kasvituholaisiakin oli toistaiseksi vasta sen verran vähän, että muihinkin puutarha-askareisiin ehti panostaa kunnolla kuin pelkkään tuholaistorjuntaan. Myös tuholaisille herkimpien kasvien (kuten kasvihuonekurkun) lehdet olivat vielä kauniita ja hyväkuntoisia.

Neidonkukka.

Kesän paras parvekepuutarhahetki oli ehkä eräänä leppeän lämpöisenä iltana, kun söimme partsilla iltapalaa hämärän jo hiipiessä ympärille. Vehreiden tuoksuvien kasvien keskellä istuskellessa tuntui, kuin olisi piilossa jännittävässä pikku lehtimajassa. Sen hetken tunnelma jäi jotenkin erityisen vahvasti mieleen. Ehkä se oli sitten se viime vuoden #puutarhanihetki.

Parvekepuutarhan päätynurkkaus iltahämärässä "pihalampun" valossa.

Mikä oli sinun puutarhasi hetki viime vuonna?

#puutarhanihetki

20 kommenttia

 1. Onpa tunnelmallinen on tuo iltahämäräkuva! Et olekaan tainnut postata sitä tänne vielä aiemmin? Muistaakseni olet laittanut toistaiseksi vain valoisalla otettuja kuvia parvekkeeltanne. Tämä oli kyllä mukava nähdä myös! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä huomio. Joitakin syksyisiä yökuvia postasin kekrin aikaan, mutta kesäisiä otoksia parvekepuutarhasta illalla tai yöllä en ollutkaan kai aiemmin julkaissut yhtäkään. :) Niitä on kyllä paljon vähemmän kuin valoisaan aikaan otettuja, mutta ne muutamat onnistuneet ovat sen verran tunnelmallisia, että voisin sopivan hetken tullen postata muitakin. :D

   Poista
 2. No just! Oikea kökkötalvi ja kuolemanliukkautta lenkkipoluilla. Kiva haaste, taidanpa napata kun viimepäivien lumitöistä vähän tokenen :) hurjan mukavaa kun löysit linkkini. Tervetuloa uudestaankin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vierailen mielelläni uudestaankin ja odotan innolla vastaustasi haasteeseen! :) Nyt on kyllä laajalti tosi ankeat kelit. Kunpa olosuhteet muuttuisivat pian edes johonkin suuntaan. Meillä sataa kyllä parhaillaan uutta lunta (ja viime yönäkin tuli jo jonkin verran), mutta koko päivän on ollut plussakeli, joten en uskalla odottaa paljoa.

   Poista
 3. Ihana tuo ylin kuva! :)
  Haaveilen, että ensi kesänä minunkin parvekkeellani on tuollaista vihreyttä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän. Jo aika pienellä panostuksella pääsee yllättävän pitkälle, etenkin jos valitsee helppohoitoisia kasveja (eikä esim. sitä kasvihuonekurkkua) ja suunnittelee hyvin. Lykkyä tykö! :)

   Poista
 4. Upea vehreys!
  Meillä on vähän vastaavaa tunnelmaa keskikesällä, kun kaikki kukkii pihalla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskikesän kukkaloisto on kyllä parhautta. <3

   Poista
 5. Oi mikä ihana tuulahdus kesää. Kieltämättä nämä harmaat ja pimeät päivät saavat välillä haikailemaan kesän perään, vaikka talvestakin yleensä pidän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. Talvi (monissa eri muodoissaan) on yleensä minusta ihan mukavaa aikaa, mutta... :D

   Poista
 6. Voi mä aina haaveilin kerrostalossa asuessani lasitetusta parvekkeesta! Meilläkin oli usein tapana syödä parvekkeella ja nyt omalla takapihalla. Etenkin kesäiltaisin se on jotenkin tosi tunnelmallista :)

  VastaaPoista
 7. Kiva haaste, ja vaikea!:) Nimittäin eri aikoina eri jutut tuntuvat ihan parhailta...Tätyy miettiä!
  Teidän parveke on tosiaan parhaimmillaan aikamoinen keidas. En vieläkään ole sisäistänyt sitä, että parvekelasin takana on kaupunkimaisema.;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämä on kieltämättä vaikea kysymys, kun oikeastaan jokainen hetki voisi olla se paras hetki. :) Hihi, puutarhamme ei tosiaan oikein sovi yhteen parvekelasien toisella puolella avautuvan maiseman kanssa. :D

   Poista
 8. Ihanan vehreä parveke. Kyllä se alkukesä on parasta aikaa, kun on velä raikkaan vehreää ja kasvukausi alussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Alkukesä on siitä erityisen ihana, että silloin on vielä koko kesä edessä. <3

   Poista
 9. Mikä viidakko parvekkeellanne onkaan ollut viime kesänä! <3

  VastaaPoista
 10. Oi, miten vehreää! Parveke olisi ihana alusta, koska sen voisi joka vuosi tehdä täysin uudenlaiseksi, jos siltä tuntuu... Kiva, kun herättelit tätä uudestaan eloon - itse olin jo ehtinyt unohtaa koko haasteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Muistin haasteen yllättäen, kun selailin viime kesän puutarhakuvia ja mietin, millä verukkeella voisin taas postata niitä blogiini... :D Parveke on kyllä siitä kätevä, että pienessä tilassa (ja pelkästään erilaisista purkeista ja säkeistä koostuvan kasvatusalustan myötä) kaiken voi pistää halutessaan uusiksi aika helposti. Meilläkin varmaan uudelleenrymsteerataan vähän tänä keväänä, jotta tila saadaan tehokkaammin käyttöön. :)

   Poista