blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Menneen ajan joulumarkkinat

12.12.2016

Lohjalla vuosittain järjestettävät Menneen ajan joulumarkkinat ovat varmasti parhaat kaikista joulumarkkinoista, joilla olen ikinä käynyt. Markkina-alue on laaja, kojuja riittää ja suuri osa myyjistä on pieniä paikallisia toimijoita. Tokihan joukossa on myös monia niistä isoista lafkoista, jotka pitävät massiivisia kojujaan kaikilla mahdollisilla markkinoilla teemaan katsomatta, mutta pienmyyjät eivät onneksi jää niiden varjoon. Tämän tapahtuman tunnelma rakentuu paikallisuudesta. Se takaa myös mielenkiintoisen, vaihtelevan ja pitkälti ainutlaatuisen myyntituotevalikoiman.

Markkinoiden jokavuotinen yleisövetonaula: ilmainen heppa-ajelu! Jostain syystä kaikki muut kärryn kyytiin jonottavat ovat yleensä alle 10-vuotiaita tai heidän vanhempiaan. Sitten me hihkumme siellä seassa ja etuilemme toisiamme.

Mielestäni on myös mukavaa, etteivät nämä markkinat yritä varsinaisesti olla "keskiaikaiset" tai edustaa mitään muutakaan tiettyä historiallista ajanjaksoa. Ylimalkainen määritelmä "mennyt aika" ei aseta ahtaita raameja, joihin väkisin änkeämisessä useat vastaavanlaiset tapahtumat yleensä epäonnistuvat aika köhnösti, vaan kaikki vanhanaikainen, perinteinen, käsin tehty ja lähellä tuotettu sopii kuvaan.

Käsityöläiskojuista löytyy vaikka mitä. Esimerkiksi tällaisia hupsuja kivikavereita.

Markkinamiljöötä hallitsee 1400-luvulla rakennettu Pyhän Laurin kirkko, joka on yksi Suomen suurimmista keskiaikaisista harmaakivikirkoista. Valtaosa pienmyyjien kojuista sijaitsee yleensä kirkkoaukiolla, mutta markkina-alue jatkuu myös pappilan mäelle, jonka vanhimmat rakennukset onkin sitten rakennettu "vasta" 1800-luvulla. Pappilan tiloissa toimii nykyään Lohjan museo, ja markkinaviikonloppuna museon näyttelyt ovat yleensä maksutta avoinna vierailijoille.

Maisemaa pappilan mäeltä.

Menneen ajan joulumarkkinoilla käymisestä on tullut meille hauska jouluperinne. Joitakin vuosia sitten Krotti kuljetti minut ja Naakkulin Turusta ensimmäistä kertaa mukanaan katsomaan tapahtumaa, ja sittemmin sama on toistunut vähän eri kokoonpanoilla joka joulu. Sinne tekee mieli lähteä aina uudestaan.

Tällä kertaa menimme markkinoille sunnuntaina, mikä oli ehkä hyvä valinta, sillä väkeä vaikutti olevan liikkeellä hiukan vähemmän kuin aiemmilla kerroilla, jolloin olemme valinneet vierailupäiväksemme aina lauantain. Toisaalta myös hurjan kylmä sää saattoi vaikuttaa asiaan - pakkasta oli pahimmillaan yli kymmenenkin astetta. Paukkupakkanen oli toki viihtyisämpi vaihtoehto kuin edellisen vuoden loskakeli.

Kuurankukkia yhden joulupuotina toimineen pienen museorakennuksen ikkunassa.

Aiempina vuosina olemme olleet mukana tapahtumassa vain kävijöinä, mutta nyt pääsimme fiilistelemään markkinatunnelmaa myös myyntipöydän toiselta puolelta. Krotin kotiväki piti nimittäin omaa pöytäänsä Lohjan maataloustuottajien pisteellä pappilan Makasiinissa, ja Krotti pääsi sinne myymään itse askartelemiaan joulukortteja ja -koristeita. Niinpä minäkin sitten vapaaehtoistuin välillä pöydän taakse päivystämään. Joku satunnainen turkulainen siis soluttautui lohjalaisten paikallistuottajien myyntialueelle ja kauppasi jotain sadan kilometrin päästä kärrättyjä ei-maatalous-tuotteita - kuinka kauheata!

Kaikkiaan markkinapäivässä oli jälleen roppakaupalla ihanaa joulutunnelmaa. Ensi vuonna taas uudestaan! Silloin haluaisin itsekin ehkä väsätä jotain pientä kivaa myyntiin, jos tulee yhtä hyvä mahdollisuus soluttautua ilmaiseksi jonkun myyntipöydän nurkalle.

Oletteko käyneet joskus Lohjan Menneen ajan joulumarkkinoilla? Mitkä ovat teidän mielestänne kaikkein parhaat joulumarkkinat?

4 kommenttia

 1. Onpa ihanan kuuloiset joulumarkkinat! Veikkaanpa, että ne alle 10-vuotiaiden vanhemmat myhäilevät tyytyväisenä, että heillä on "alibit" mukana ja pääsevät siinä sivussa hevosajelulle. Minä ainakin kiljuisin riemusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sitä minäkin! Pitänee hankkia jälkikasvua, niin ei tarvitse enää ainakaan kymmeneen vuoteen miettiä missään, että "mitäköhän tästäkin lapsellisuudesta ajatellaan" ja "voi että kun tuokin hauska juttu on lapsille tarkoitettu!" :''D

   Poista
 2. Ompa kaunista ja ihanan kuuloinen tapahtuma.
  En ole koskaan käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vain, suosittelen käymään jonain talvena. Tänäkin vuonna markkinat olivat mainiot. :)

   Poista