blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Hyasintti allergiaystävällisesti

27.12.2016

Monet suositut joulukasvit ovat hyvin vahvasti allergisoivia, ja voimakkaasti tuoksuvat kukat saattavat aiheuttaa oireita myös tuoksuyliherkille. Olen siitä onnekas, että pystyn pitämään joulutähteä ja jopa kuustakin sisällä asunnossa, mutta vaikkapa amaryllistä tai hyasinttia ei teoriassa voi tuoda meille ollenkaan allergiakohtauksen uhalla. Vain teoriassa, koska tänä jouluna keksimme helpon konstin, joka mahdollisti hyasintin ottamisen meillekin.


Saan lieviä oireita hyasintista, vaikkei se olisi edes kukassa vielä, ja kukinnan alettua en pärjää sen kanssa enää ollenkaan. Onneksi kasvin voi kuitenkin sulkea kannelliseen lasipurkkiin, jonka läpi sitä voi ihastella, mutta allergeenit eivät pääse leviämään purkista huoneilmaan. Muut ei-allergiset kanssaeläjät voivat sitten halutessaan varovasti nuuhkia hyasintin tuoksua kantta raottamalla, kunhan sen jälkeen tuuletetaan huone kunnolla.

Meillä hyasintti on nyt pärjännyt jo milteipä viikon suljetussa purkissa muutamalla kannen avauksella, joten ratkaisu toimii todistetusti aika hyvin. Elävää kasvia ei voi tietenkään pitää kovin pitkään purkissa ilman ajoittaista tuuletusta, muuten se "tukehtuu". En tiedä, mikä olisi sellainen ilmanvaihdon vähimmäismäärä, jolla hyasintti vielä juuri ja juuri pärjäisi, mutta ainakin pari päivää putkeen se näyttää menevän ihan hyvin tuulettamatta.

Laitoimme kasvin ensin ihan tavalliseen vanhaan lasipurkkiin, mutta se kasvoi sieltä parissa päivässä ulos.

Niinpä hankimme tällaisen korkeamman purkin, jonka suun suljimme kelmulla ja peitimme vielä nätisti juuttikankaalla.

Lasipurkki on pysynyt yllättävän hyvin kirkkaana, vaikka kasvi ja sammal erittävätkin hiukan kosteutta.

Eiköhän tämä ratkaisu toimisi muillekin kasveille. Suosittelen kokeilemaan, jos haaveilet joulukukkien ottamisesta kotiin mutta et allergia-, astma- tai yliherkkyysoireiden vuoksi voi pitää niitä sellaisenaan sisätiloissa.

4 kommenttia

 1. Tuo lasipurkki on kiva idea hyasintille. Olen joskus laittanut leudoilla keleillä hyasintteja ikkunan väliin, sieltäkään niiden haju ei pääse nenään. Mukavaa loppuvuotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ikkunan väliin laittaminen onkin nerokas idea. (Harmi ettei meillä ole siihen sopivia tuuletusikkunoita.)

   Poista
 2. Onpa näppärä vinkki! Minusta hyasintit ovat kauniita, mutta tuoksu aivan liian voimakas ja mies saa allergiaoireita. Nyt voin ostaa hyasintteja!

  VastaaPoista