blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Vesiaihe parvekepuutarhaan

23.6.2016

Joskus vain lähtee keulimaan. Eihän sille mitään mahda? Meillä suuruudenhulluus otti aivan uuden muodon, kun päätimme perustaa parvekepuutarhaamme kaiken muun lisäksi vielä vesiaiheen. Ensin oli puhetta jopa suihkulähteestä, mutta sitten päätettiin käyttää jo olemassa olevia tykötarpeita ja tehdä tällainen vähän yksinkertaisempi viritys. Ehdinkin jo mainita sen budjettipostauksessani, mutta kyllä se ansaitsee vielä perinpohjaisemman esittelyn.

Parvekepuutarhamme ylpeys on nyt vesiaihe.

Itse vesiaiheen astiana toimii iso muovinen pallo, joka tuli minulle vuosia sitten erään baarin lahjoittaessa askartelukäyttöön ison kasan käytettyjä keykegejä, hiilihapotuspulloja. Puukottamalla kegistä venttiiliosan ja sen mukana sisäpussin irti, saa siitä tuollaisen tyhjän, ylhäältä avonaisen pallon, jolla on rajattomasti hienoja käyttömahdollisuuksia.

Pallon pohja täytettiin kauniilla kivillä ja hanavedellä. Sen sisälle viriteltiin akvaarion hapetinlaitteen ilmaletku, joka päästää kivasti pulputtavia kuplia. Letkun toinen pää vedettiin parvekkeen oven alta huoneeseen, jossa pörpöttimen säätelylaite voidaan kytkeä verkkovirtaan. Laitteen ollessa päällä, vesiaiheesta pulpahtelee kuplia pintaan.

Kiviä, joita kiinnostaa.

Näkymä vesiaiheen sisälle sivultapäin.

Letkun sensuroimiseksi piiloon niiltä osin, kun se kulkee pallon kylkeen teipattuna, aseteltiin sitä pitkin kiipimään mustasilmäsusannan kärhiä. Kasvin olisi tarkoitus vähän myös kasvaa peittämään rakennelman jalustaa. Jalustana toimii siis vanha muoviämpäri, jonka sisällä on varastossa ruukkusoraa.

Vedestä pulpahtelevat ilmakuplat ovat aika hypnoottisia. Niitä voisi vain tuijottaa tuntikausia. Niiden aiheuttama ääni helisee pallon sisällä ihanasti. Olen aivan lumottu. Tältä pieneltä videonpätkältä kuulee kivasti veden kirkkaan helinän.


Viimeinen kuva ja video ovat Krotin ottamia. Kaksi ekaa kuvaa otin minä. En tiedä, häiritseekö se ketään muuta, mutta tuota palloa on liki mahdoton kuvata ilman, että kameran ja ihmisen heijastukset näkyvät sen kyljessä.

Tämän myötä toivottelen kaikille hyvää keskikesän juhlaa! Suuntaaan koko viikonlopuksi maaseudulle juhlimaan. Palaan asiaan blogin kanssa ensi viikolla.

8 kommenttia

 1. Ihana vesipallo, tuota on tosiaan varmaan mukava tuijotella. :)

  VastaaPoista
 2. Vautsi mikä kiva vesiaihe pihaan, tykkään!

  VastaaPoista
 3. Hienoa keksiliäisyyttä! Uskon, että tuota voi tuijottaa vaikka tuntikausia.:D

  VastaaPoista
 4. Hei! Päätin tulla vastavierailulle. (Pahoittelen viivästymistä, saatoin nukkua kesäunia, jos niin voi sanoa. :') ) Pakko sanoa, että saatan olla vähän kade tästä parvekepuutarhasta ja vesiaiheesta! Ihan mieletön. Itsehän tapan kaikki kasvit, enkä omista edes parveketta. Tuolla kelpaa varmasti viettää aikaa pidempäänkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas, hei! Eipä pienessä torkkumisessa mitään, itsekin harrastan sitä aina välillä tarpeen mukaan. :) Mutta voi ei. Oletko yrittänyt liian vaateliaiden huonekasvien kanssa, vai oletko saanut anopinkieletkin hengiltä? :D

   Poista